§ 2. - Wysokość norm dopuszczalnych ubytków powstających w czasie produkcji, magazynowania, przerobu, zużycia i przewozu spirytusu, wyrobów spirytusowych i ich półproduktów oraz piwa i wyrobów winiarskich.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1993.75.356

Akt utracił moc
Wersja od: 14 sierpnia 1993 r.
§  2.
1.
Normy ubytków spirytusu powstających w czasie jego przerobu lub zużycia do wytwarzania produktów innych niż wyroby spirytusowe ustala, na wniosek podatnika, dyrektor właściwego urzędu kontroli skarbowej.
2.
Normy ustalane są na każdy rok obrachunkowy.
3.
Podstawę ustalenia wysokości norm stanowi:
1)
wysokość rzeczywistych ubytków spirytusu w poprzednim roku obrachunkowym lub
2)
wynik komisyjnego badania rzeczywistych ubytków.
4.
Komisyjnego badania wysokości ubytków należy dokonywać w przypadkach przekazania do eksploatacji nowego (lub po remoncie) działu produkcyjnego, wprowadzenia zmian technicznych lub technologicznych, które mogą mieć wpływ na wysokość ubytków, rozpoczęcia produkcji nowego wyrobu, lub w innych uzasadnionych przypadkach oraz na wniosek dyrektora właściwego urzędu kontroli skarbowej. Skład komisji dokonującej badania ustala dyrektor właściwego urzędu kontroli skarbowej na wniosek podatnika. W pracach komisji uczestniczy pracownik szczególnego nadzoru podatkowego.