§ 9. - Wymagania weterynaryjne przy produkcji oraz dla niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego wprowadzanych na rynek.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2006.122.850

Akt utracił moc
Wersja od: 10 lipca 2006 r.
§  9.
Mięso królicze i mięso zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka oraz mięso ptaków zaliczanych do zwierząt łownych utrzymywanych przez człowieka może być przywożone z państw trzecich, jeżeli:
1)
państwa te znajdują się:
a)
na listach państw, z których może być przywożone świeże mięso odpowiednich gatunków zwierząt zgodnie z przepisami rozporządzenia nr 853/2004 i rozporządzenia nr 854/2004 - w przypadku zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka oraz mięsa ptaków zaliczanych do zwierząt łownych utrzymywanych przez człowieka,
b)
na liście państw określonej w decyzji Komisji 2003/812/WE z dnia 17 listopada 2003 r. ustalającej wykaz państw trzecich, z których Państwa Członkowskie dopuszczają przywóz niektórych produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi objętych dyrektywą Rady 92/118/EWG (Dz. Urz. UE L 305 z 22.11.2003, str. 17; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 40, str. 540) - w przypadku mięsa króliczego;
2)
spełniają wymagania dla mięsa króliczego i mięsa zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka oraz mięsa ptaków zaliczanych do zwierząt łownych utrzymywanych przez człowieka, określone w przepisach rozporządzenia nr 853/2004 i rozporządzenia nr 854/2004;
3)
pochodzą z zakładów spełniających wymagania określone w przepisach rozporządzenia nr 853/2004 i rozporządzenia nr 854/2004;
4)
są zaopatrzone w świadectwo zdrowia, którego wzór jest określony w decyzji Komisji 2000/585/WE z dnia 7 września 2000 r. ustanawiającej warunki zdrowotne zwierząt i warunki zdrowia publicznego oraz świadectwa weterynaryjne przy przywozie mięsa zwierząt łownych, mięsa zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka i mięsa króliczego z państw trzecich oraz uchylającej decyzje Komisji 97/217/WE, 97/218/WE, 97/219/WE i 97/220/WE (Dz. Urz. WE L 251 z 6.10.2000, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 30, str. 332).