Rozdział 1 - Przepisy ogólne - Wymagania weterynaryjne przy produkcji oraz dla niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.175.1822

Akt utracił moc
Wersja od: 17 lutego 2006 r.

Rozdział  1

Przepisy ogólne

§  1.
Rozporządzenie określa wymagania weterynaryjne przy produkcji i dla umieszczanych na rynku, włącznie z próbkami handlowymi, następujących produktów pochodzenia zwierzęcego:
1)
osłonek naturalnych;
2)
kości i produktów z kości;
3)
rogów i produktów z rogów, z wyłączeniem mączki rogowej;
4)
kopyt i produktów z kopyt, z wyłączeniem mączki z kopyt;
5)
przetworzonego białka zwierzęcego;
6)
świeżej krwi i produktów krwiopochodnych zwierząt kopytnych i drobiu, z wyłączeniem surowicy koniowatych;
7)
smalcu oraz innych topionych tłuszczy zwierzęcych;
8)
mięsa króliczego i mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach;
9)
produktów mięsnych pozyskanych z mięsa:
a)
drobiowego,
b)
zwierząt łownych,
c)
zwierząt łownych utrzymywanych na fermach,
d)
króliczego;
10)
ślimaków;
11)
żabich udek;
12)
żelatyny spożywczej;
13)
kolagenu spożywczego;
14)
ekstraktów mięsnych, oczyszczonego tłuszczu zwierzęcego, skwarek, mączek mięsnych, mączek ze skórek, solonej lub suszonej krwi, solonej lub suszonej plazmy krwi, żołądków, pęcherzy, jelit oczyszczonych, solonych albo suszonych, albo poddanych obróbce cieplnej, o których mowa w przepisach odrębnych3);
15)
nowych produktów pochodzenia zwierzęcego wyprodukowanych po raz pierwszy i po raz pierwszy umieszczonych na rynku.
§  2.
Użyte w rozporządzeniu określenia oznaczają:
1)
próbka handlowa - nieprzeznaczoną do sprzedaży próbkę reprezentatywną dla danego produktu pochodzenia zwierzęcego produkowanego w zakładzie, w tym również dla produktu pochodzącego z partii wdrożeniowej produkowanej w tym zakładzie, i która, do celów następnej oceny i badania, jest zaopatrzona w dokumenty informujące o rodzaju produktu, jego składzie i gatunkach zwierząt, z których została pozyskana;
2)
choroba zakaźna - jedną z chorób zakaźnych zwierząt podlegających obowiązkowi notyfikacji w Unii Europejskiej określonych w przepisach odrębnych4);
3)
przetworzone białko zwierzęce - skwarki, mączkę mięsną oraz mączkę ze skór wieprzowych, o których mowa w przepisach odrębnych3);
4)
ślimaki - naziemne brzuchonogi z gatunku Helix pomatia Linné, Helix aspersa Muller, Helix lucorum i gatunki z rodziny Achatinidae;
5)
żabie udka - tylną część tułowia żab z gatunków Rana spp. (rodzina Ranidae), oddzieloną poprzecznym cięciem za przednimi kończynami, wypatroszoną i pozbawioną skóry, w formie świeżej, mrożonej lub przetworzonej;
6)
skóry - wszystkie zwierzęce tkanki skórne i podskórne;
7)
kolagen - produkt na bazie białka, wyprodukowany ze skór i ścięgien zwierząt, z kości świń i drobiu oraz z ości ryb, w sposób określony w § 45;
8)
kolagen spożywczy - kolagen przeznaczony do spożycia przez ludzi albo jako środek spożywczy albo jako składnik żywności albo użyty jako opakowanie środka spożywczego i przeznaczony do spożycia przez ludzi wraz z tym środkiem spożywczym;
9)
żelatyna - naturalną, rozpuszczalną żelującą lub nieżelującą proteinę, pozyskiwaną w drodze częściowej hydrolizy kolagenu wyprodukowanego z kości, ości, ze skór i ścięgien zwierząt;
10)
garbowanie - wzmacnianie skór poprzez zastosowanie roślinnych środków garbujących, soli chromu, soli glinu i żelaza, aldehydów i chinonów lub innych syntetycznych środków utwardzających;
11)
państwo lub region 3. kategorii - państwo lub region zaklasyfikowane zgodnie z przepisami Unii Europejskiej dotyczącymi pasażowalnych encefalopatii bydła, jako stanowiące niskie ryzyko wystąpienia gąbczastej encefalopatii bydła;
12)
państwo lub region 4. kategorii - państwo lub region zaklasyfikowane zgodnie z przepisami Unii Europejskiej dotyczącymi pasażowalnych encefalopatii bydła, jako stanowiące wysokie ryzyko wystąpienia gąbczastej encefalopatii bydła.
§  3.
1.
Produkty pochodzenia zwierzęcego, o których mowa w § 1 pkt 14, mogą być umieszczane na rynku, jeżeli spełniają wymagania weterynaryjne określone w przepisach odrębnych5) i przepisach rozporządzenia.
2.
Produkty pochodzenia zwierzęcego, o których mowa w § 1 pkt 15, mogą być umieszczane na rynku, jeżeli zostaną wydane przepisy Unii Europejskiej w tym zakresie.