Rozdział 6 - Znakowanie mięsa króliczego - Wymagania weterynaryjne przy produkcji i dla produktów z mięsa króliczego i z mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach umieszczanych na rynku.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2004.148.1559
Akt utracił moc Wersja od: 17 lutego 2006 r.
Rozdział 6
Znakowanie mięsa króliczego
Znakowanie mięsa króliczego
§ 25.
Znakowanie mięsa króliczego polega na umieszczeniu przez urzędowego lekarza weterynarii znaku weterynaryjnego bezpośrednio na mięsie lub na jego opakowaniu jednostkowym lub zbiorczym.§ 26.
Urzędowy lekarz weterynarii przekazuje osobom wykonującym czynności pomocnicze pod jego nadzorem:1)
stemple do znakowania mięsa,2)
etykiety zawierające znak weterynaryjny w ilości odpowiadającej ilości znakowanych wyrobów- na czas niezbędny do wykonywania znakowania.
§ 27.
1.
Do znakowania mięsa króliczego stosuje się:1)
znak weterynaryjny owalny, w którym litery i cyfry powinny mieć wysokość 0,2 cm, zawierający następujące informacje:a)
w górnej części - litery PL,b)
na środku - weterynaryjny numer identyfikacyjny rzeźni lub zakładu rozbioru,c)
w dolnej części - litery EWG lub2)
znak weterynaryjny owalny, zawierający informacje określone w pkt 1, przy czym wysokość liter wynosi 0,8 cm, a cyfr 1,0 cm.2.
Na rynku może być umieszczane mięso królicze oznakowane znakiem weterynaryjnym owalnym zawierającym informacje określone w przepisach Unii Europejskiej17).3.
Na mięsie króliczym pozyskanym w zakładach niezatwierdzonych umieszcza się znak weterynaryjny okrągły o średnicy 3 cm lub mniejszy w zależności od wielkości mięsa lub rodzaju opakowania, zawierający:1)
w górnej części - litery PL;2) 9
na środku - weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu;3)
w dolnej części - litery IW.4.
Tusz używany do znakowania mięsa spełnia wymagania określone w przepisach o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.5.
Informacje, o których mowa w ust. 1, umieszcza się w sposób czytelny i trwały.§ 28.
1.
Znak weterynaryjny, o którym mowa w § 27 ust. 1:1)
pkt 1 - umieszcza się, w przypadku tuszek, ich części lub podrobów zapakowanych w porcje, w sposób widoczny na opakowaniach jednostkowych lub pod tymi opakowaniami;2)
pkt 2 - umieszcza się w sposób widoczny na opakowaniach zbiorczych lub transportowych.2.
W przypadku nieopakowanych tuszek dopuszcza się znakowanie przy użyciu stempla spełniającego wymagania określone w § 27 ust. 1 pkt 1.§ 29.
1.
W przypadku umieszczenia znaku weterynaryjnego na opakowaniu umieszcza się go w taki sposób, aby przy otwieraniu opakowania znak ten uległ zniszczeniu.2.
Opakowanie zamyka się w taki sposób, aby po jego otwarciu nie można go było powtórnie użyć.§ 30.
Mięso nutrii umieszczane na rynku krajowym powinno spełniać wymagania weterynaryjne dla mięsa króliczego, z zastrzeżeniem przepisów o wymaganiach weterynaryjnych przy przeprowadzaniu badania mięsa na włośnie oraz zamrażaniu mięsa niepoddanego temu badaniu.§ 31.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.9 § 27 ust. 3 pkt 2 zmieniony przez § 1 pkt 5 rozporządzenia z dnia 16 lutego 2005 r. (Dz.U.05.33.298) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 11 marca 2005 r.