Rozdział 6 - Znakowanie mięsa króliczego - Wymagania weterynaryjne przy produkcji i dla produktów z mięsa króliczego i z mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach umieszczanych na rynku.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.148.1559

Akt utracił moc
Wersja od: 17 lutego 2006 r.

Rozdział  6

Znakowanie mięsa króliczego

§  25.
Znakowanie mięsa króliczego polega na umieszczeniu przez urzędowego lekarza weterynarii znaku weterynaryjnego bezpośrednio na mięsie lub na jego opakowaniu jednostkowym lub zbiorczym.
§  26.
Urzędowy lekarz weterynarii przekazuje osobom wykonującym czynności pomocnicze pod jego nadzorem:
1)
stemple do znakowania mięsa,
2)
etykiety zawierające znak weterynaryjny w ilości odpowiadającej ilości znakowanych wyrobów

- na czas niezbędny do wykonywania znakowania.

§  27.
1.
Do znakowania mięsa króliczego stosuje się:
1)
znak weterynaryjny owalny, w którym litery i cyfry powinny mieć wysokość 0,2 cm, zawierający następujące informacje:
a)
w górnej części - litery PL,
b)
na środku - weterynaryjny numer identyfikacyjny rzeźni lub zakładu rozbioru,
c)
w dolnej części - litery EWG lub
2)
znak weterynaryjny owalny, zawierający informacje określone w pkt 1, przy czym wysokość liter wynosi 0,8 cm, a cyfr 1,0 cm.
2.
Na rynku może być umieszczane mięso królicze oznakowane znakiem weterynaryjnym owalnym zawierającym informacje określone w przepisach Unii Europejskiej17).
3.
Na mięsie króliczym pozyskanym w zakładach niezatwierdzonych umieszcza się znak weterynaryjny okrągły o średnicy 3 cm lub mniejszy w zależności od wielkości mięsa lub rodzaju opakowania, zawierający:
1)
w górnej części - litery PL;
2) 9
 na środku - weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu;
3)
w dolnej części - litery IW.
4.
Tusz używany do znakowania mięsa spełnia wymagania określone w przepisach o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.
5.
Informacje, o których mowa w ust. 1, umieszcza się w sposób czytelny i trwały.
§  28.
1.
Znak weterynaryjny, o którym mowa w § 27 ust. 1:
1)
pkt 1 - umieszcza się, w przypadku tuszek, ich części lub podrobów zapakowanych w porcje, w sposób widoczny na opakowaniach jednostkowych lub pod tymi opakowaniami;
2)
pkt 2 - umieszcza się w sposób widoczny na opakowaniach zbiorczych lub transportowych.
2.
W przypadku nieopakowanych tuszek dopuszcza się znakowanie przy użyciu stempla spełniającego wymagania określone w § 27 ust. 1 pkt 1.
§  29.
1.
W przypadku umieszczenia znaku weterynaryjnego na opakowaniu umieszcza się go w taki sposób, aby przy otwieraniu opakowania znak ten uległ zniszczeniu.
2.
Opakowanie zamyka się w taki sposób, aby po jego otwarciu nie można go było powtórnie użyć.
§  30.
Mięso nutrii umieszczane na rynku krajowym powinno spełniać wymagania weterynaryjne dla mięsa króliczego, z zastrzeżeniem przepisów o wymaganiach weterynaryjnych przy przeprowadzaniu badania mięsa na włośnie oraz zamrażaniu mięsa niepoddanego temu badaniu.
§  31.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.
9 § 27 ust. 3 pkt 2 zmieniony przez § 1 pkt 5 rozporządzenia z dnia 16 lutego 2005 r. (Dz.U.05.33.298) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 11 marca 2005 r.