Rozdział 5 - Sposób badania poubojowego mięsa króliczego - Wymagania weterynaryjne przy produkcji i dla produktów z mięsa króliczego i z mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach umieszczanych na rynku.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.148.1559

Akt utracił moc
Wersja od: 17 lutego 2006 r.

Rozdział  5

Sposób badania poubojowego mięsa króliczego

§  20.
Mięso królicze poddaje się badaniu poubojowemu niezwłocznie po uboju, w pomieszczeniu odpowiednio oświetlonym.
§  21.
Badanie poubojowe obejmuje:
1)
oględziny poddanego ubojowi zwierzęcia oraz jego narządów;
2)
omacywanie narządów wewnętrznych;
3)
nacinanie płuc, wątroby, śledziony, nerek oraz tych części tuszek, które wykazują jakiekolwiek zmiany;
4)
badanie konsystencji, zabarwienia i zapachu tuszki oraz smaku w uzasadnionych przypadkach;
5)
w razie konieczności badania laboratoryjne.
§  22.
Mięso królików uznaje się za niezdatne do spożycia przez ludzi, gdy badanie poubojowe wykazało, że:
1)
zawiera substancje niedozwolone lub zostały przekroczone najwyższe dopuszczalne stężenia pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych;
2)
wykazuje nieprawidłowości w kolorze, zapachu i smaku;
3)
wykazuje nieprawidłową konsystencję, w szczególności obrzęk lub pochodzi od zwierzęcia silnie wychudzonego;
4)
zwierzę:
a)
było chore na chorobę zakaźną,
b)
miało złośliwe lub liczne nowotwory oraz liczne ropnie,
c)
miało liczne pasożyty w tkance podskórnej i mięśniowej,
d)
uległo zatruciu,
e)
miało rozległe uszkodzenia lub silne wylewy krwawe lub nacieki surowicze.
§  23.
Za niezdatne do spożycia przez ludzie uznaje się te części mięsa króliczego, w których występują miejscowe urazy lub zanieczyszczenia niemające wpływu na stan pozostałej części mięsa.
§  24.
1.
Wyniki badania przed- i poubojowego są zapisywane przez urzędowego lekarza weterynarii w dzienniku badania przed- i poubojowego.
2.
W przypadku gdy wyniki badań potwierdzą występowanie chorób określonych w § 19 ust. 1 lub przekroczenie najwyższych dopuszczalnych stężeń pozostałości chemicznych, biologicznych, produktów leczniczych i skażeń promieniotwórczych, urzędowy lekarz weterynarii powiadamia o tym fakcie powiatowego lekarza weterynarii sprawującego nadzór nad stadem, z którego pochodziły zwierzęta, oraz osobę odpowiedzialną za to stado.