Rozdział 4 - Sposób badania przedubojowego królików - Wymagania weterynaryjne przy produkcji i dla produktów z mięsa króliczego i z mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach umieszczanych na rynku.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2004.148.1559
Akt utracił moc Wersja od: 17 lutego 2006 r.
Rozdział 4
Sposób badania przedubojowego królików
Sposób badania przedubojowego królików
§ 14.
1.
Badanie przedubojowe królików przeprowadza urzędowy lekarz weterynarii.2.
Badanie, o którym mowa w ust. 1, przeprowadza się:1)
w gospodarstwie pochodzenia, przed ich transportem do rzeźni;2)
bezpośrednio przed przeznaczeniem królików do uboju;3)
w odpowiednio oświetlonym pomieszczeniu.§ 15.
1.
Jeżeli króliki uznane za zdrowe w wyniku badania przedubojowego w gospodarstwie pochodzenia zostaną dostarczone w okresie 24 godzin od tego badania do rzeźni, to badanie przedubojowe w rzeźni można ograniczyć do zbadania urazów mechanicznych powstałych w czasie transportu do rzeźni.2.
W przypadku, o którym mowa w ust. 1, króliki dostarczone do rzeźni identyfikuje się w celu ustalenia miejsca ich pochodzenia.§ 16.
Jeżeli badanie przedubojowe w gospodarstwie pochodzenia i w rzeźni nie zostało wykonane przez tego samego urzędowego lekarza weterynarii, do królików dołącza się świadectwo zdrowia, którego wzór jest określony w załączniku nr 4 do rozporządzenia.§ 17.
1.
Jeżeli badanie przedubojowe nie zostało przeprowadzone w gospodarstwie pochodzenia, to króliki przeznaczone do uboju poddaje się badaniu przedubojowemu w okresie 24 godzin od przybycia do rzeźni.2.
Jeżeli w okresie 24 godzin od przeprowadzenia badania, o którym mowa w ust. 1, ubój nie został przeprowadzony, badanie przedubojowe należy powtórzyć bezpośrednio przed ubojem.§ 18.
Podmiot prowadzący rzeźnię lub inna upoważniona osoba zapewnia urzędowemu lekarzowi weterynarii pomoc niezbędną do wykonywania badania przedubojowego.§ 19.
1.
Badanie przedubojowe polega na sprawdzeniu, czy króliki:1)
wykazują objawy chorobowe charakterystyczne dla chorób zakaźnych zwierząt lub podejrzewa się je o zakażenie tymi chorobami;2)
wykazują inne objawy chorobowe lub zaburzenia ogólne mogące mieć wpływ na przydatność ich mięsa do spożycia przez ludzi.2.
Królików, u których stwierdzono występowanie objawów określonych w ust. 1, nie przeznacza się do uboju w celu spożycia ich mięsa przez ludzi.3.
Króliki, o których mowa w ust. 2, poddaje się ubojowi w oddzielnym cyklu ubojowym, a ich mięso usuwa się i poddaje unieszkodliwieniu w sposób określony w przepisach odrębnych16).