Rozdział 2 - Wymagania weterynaryjne dla mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach - Wymagania weterynaryjne przy produkcji i dla produktów z mięsa króliczego i z mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach umieszczanych na rynku.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2004.148.1559
Akt utracił moc Wersja od: 17 lutego 2006 r.
Rozdział 2
Wymagania weterynaryjne dla mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach
Wymagania weterynaryjne dla mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach
§ 5.
1.
Mięso zwierząt łownych utrzymywanych na fermach umieszcza się na rynku, jeżeli spełnia wymagania określone:1)
w przypadku ptaków łownych - w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych dla świeżego mięsa drobiowego pochodzącego z państw trzecich7) oraz w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego5);2)
w przypadku ssaków - w przepisach o szczegółowych wymaganiach weterynaryjnych w handlu świeżym mięsem i produktami mięsnymi8), przy czym w przypadku ssaków parzystokopytnych dodatkowo - w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji świeżego mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych umieszczanego na rynku9).2.
Mięso zwierząt łownych utrzymywanych na fermach może być przywożone, jeżeli spełnia wymagania określone w przepisach o weterynaryjnej kontroli granicznej oraz w przepisach Unii Europejskiej6), a w przypadku zwierząt z gatunków wrażliwych zostało zbadane na włośnie metodą wytrawiania określoną w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy przeprowadzaniu badania mięsa na włośnie oraz zamrażaniu mięsa niepoddanego temu badaniu10).3.
Ubój i rozbiór mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach, przeznaczonego do umieszczenia na rynku, może się odbywać w zakładach zatwierdzonych spełniających wymagania określone w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji świeżego mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych umieszczanego na rynku oraz w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego11), jeżeli zakłady te są wyposażone w urządzenia do obróbki mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach.4.
Ubój, rozbiór i przechowywanie mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach można przeprowadzać w zakładach zakwalifikowanych na rynek krajowy, jeżeli nie będzie ono przeznaczone do handlu.§ 6.
1.
Mięso zwierząt łownych utrzymywanych na fermach, uzyskane z ssaków parzystokopytnych, powinno pochodzić ze stada:1)
poddawanego regularnym kontrolom weterynaryjnym;2)
nieobjętego ograniczeniami nałożonymi w wyniku kontroli weterynaryjnej.2.
Ubój i rozbiór zwierząt, o których mowa w ust. 1, powinien odbywać się w oddzielnym cyklu produkcyjnym niż bydła, świń, owiec i kóz.§ 7. 6
Mięso zwierząt łownych utrzymywanych na fermach przeznaczone do handlu zaopatruje się w świadectwo zdrowia, którego wzór jest określony w rozporządzeniu, o którym mowa w § 3 ust. 2.§ 8.
1.
W przypadku gdy przewóz zwierząt łownych utrzymywanych na fermach zagraża zdrowiu osoby utrzymującej te zwierzęta lub zdrowiu zwierząt, powiatowy lekarz weterynarii może wyrazić zgodę na ich ubój w miejscu utrzymywania.2.
Powiatowy lekarz weterynarii wyraża zgodę, jeżeli:1)
stado, z którego pochodzą zwierzęta przeznaczone do uboju, było poddawane regularnej kontroli weterynaryjnej;2)
wyniki kontroli, o której mowa w pkt 1, nie wykazały nieprzestrzegania wymagań weterynaryjnych, w jakich powinny być utrzymywane zwierzęta;3)
osoba utrzymująca zwierzęta złożyła wniosek o dokonanie uboju tych zwierząt w miejscu ich utrzymywania;4)
termin uboju został ustalony z powiatowym lekarzem weterynarii;5)
na terenie fermy znajduje się miejsce gromadzenia zwierząt łownych, w którym można przeprowadzić badanie przedubojowe partii zwierząt przeznaczonej do uboju;6)
ferma jest wyposażona w pomieszczenia spełniające warunki do dokonania uboju i wykrwawienia zwierząt.3. 7
Ubój jest poprzedzony ogłuszeniem zwierzęcia, przeprowadzonym w sposób określony w przepisach w sprawie kwalifikacji osób uprawnionych do zawodowego uboju oraz warunków i metod uboju i uśmiercania zwierząt; powiatowy lekarz weterynarii może zezwolić na odstrzelenie zwierząt jedynie w szczególnych przypadkach.4.
Zwierzęta ubite lub odstrzelone i wykrwawione niezwłocznie wiesza się i transportuje, przy zachowaniu wymagań weterynaryjnych obowiązujących w tym zakresie, do zatwierdzonej rzeźni, spełniającej wymagania określone w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji świeżego mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych umieszczanego na rynku12).5.
Ubite zwierzęta poddaje się patroszeniu w okresie 3 godzin od ogłuszenia.6.
Do transportu ubitych zwierząt do rzeźni dołącza się świadectwo zdrowia, wystawione przez urzędowego lekarza weterynarii, zawierające potwierdzenie pozytywnego wyniku badania przedubojowego, właściwego wykrwawienia oraz godzinę uboju.7. 8
Wzór świadectwa zdrowia zwierząt łownych utrzymywanych na fermach, poddanych ubojowi w gospodarstwie pochodzenia i przewożonych do rzeźni, jest określony w załączniku nr 3 do rozporządzenia.8.
W przypadku gdy transport zwierząt łownych ubitych w miejscu utrzymywania do rzeźni zatwierdzonej trwa dłużej niż godzinę, ubite zwierzęta przewozi się środkiem transportu zapewniającym utrzymywanie stałej temperatury od 0 °C do +4 °C.§ 9.
1.
Mięso odkostnione mechanicznie umieszcza się na rynku po uprzedniej obróbce cieplnej, w trakcie której wewnątrz produktu mięsnego zostanie osiągnięta temperatura 72 °C, zgodnie z wymaganiami określonymi w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku13).2.
Mięso, o którym mowa w ust. 1, może zostać użyte do wytworzenia produktów mięsnych w zakładzie przetwórstwa innym niż zakład, w którym zostało oddzielone od kości, jeżeli po pozyskaniu zostało zamrożone do temperatury nie wyższej niż -18 °C, mierzonej wewnątrz bloku mięsa, która jest utrzymywana w czasie transportu i przechowywania.§ 10.
Nie umieszcza się na rynku mięsa zwierząt łownych utrzymywanych na fermach pochodzącego od zwierząt, które reagowały dodatnio w testach w kierunku gruźlicy i brucelozy.§ 11.
1.
W przypadku gdy zastosowana metoda patroszenia gołębi i przepiórek nie pozwala na przeprowadzenie badania wnętrzności wszystkich ptaków, wówczas badaniu poddaje się:1)
co najmniej 5 % ptaków - przy partii liczącej 500 ptaków,2)
odpowiednią proporcję - przy partii liczącej powyżej 500 ptaków- jednorodnych pod względem rodzaju, wagi oraz pochodzenia, z zastrzeżeniem przepisów o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego14).
2.
Jeżeli wyniki badań, o których mowa w ust. 1, nie potwierdzą jednoznacznie, czy badane ptaki nadają się do spożycia przez człowieka, wynik kontroli wyrywkowej uznaje się za wiążący w odniesieniu do całej badanej partii ptaków.6 § 7 zmieniony przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 16 lutego 2005 r. (Dz.U.05.33.298) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 11 marca 2005 r.
7 § 8 ust. 3 zmieniony przez § 1 pkt 4 lit. a) rozporządzenia z dnia 16 lutego 2005 r. (Dz.U.05.33.298) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 11 marca 2005 r.
8 § 8 ust. 7 zmieniony przez § 1 pkt 4 lit. b) rozporządzenia z dnia 16 lutego 2005 r. (Dz.U.05.33.298) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 11 marca 2005 r.