Art. 12. - Wymagania weterynaryjne dla produktów pochodzenia zwierzęcego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.33.288

Akt utracił moc
Wersja od: 24 lutego 2005 r.
Art.  12.
1.
Powiatowy lekarz weterynarii może w każdym czasie, bez wcześniejszego powiadomienia, kontrolować zakłady lub środki transportu w zakresie spełniania wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego.
2.
W przypadku stwierdzenia, że w zakładach nie są spełniane wymagania weterynaryjne, powiatowy lekarz weterynarii, w zależności od zagrożenia zdrowia publicznego lub zdrowia zwierząt, wydaje decyzję, w której:
1)
nakazuje usunięcie uchybień;
2)
ogranicza wielkość produkcji;
3)
nakazuje wstrzymanie produkcji;
4)
zakazuje produkcji niektórych rodzajów produktów pochodzenia zwierzęcego;
5)
cofa uznanie zakładu za zatwierdzony oraz zmienia jego zakwalifikowanie;
6)
cofa uznanie zakładu za zatwierdzony oraz zmienia jego zakwalifikowanie na czas określony;
7)
zakazuje umieszczania produktów na rynku;
8)
zakazuje produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego i skreśla zakład z rejestru, o którym mowa w art. 14.
3.
Przepisy ust. 2 pkt 1 i 3 stosuje się odpowiednio do środków transportu.
4.
W decyzjach, o których mowa w ust. 2, powiatowy lekarz weterynarii może określić termin usunięcia uchybień, biorąc pod uwagę rodzaj uchybień oraz zagrożenie zdrowia publicznego lub zdrowia zwierząt.
5.
Wydanie decyzji, o której mowa w ust. 2 pkt 7, w odniesieniu do gospodarstw, w których pozyskuje się mleko surowe przeznaczone do dalszej produkcji, w przypadku gdy nie spełnia ono wymagań dotyczących liczby drobnoustrojów i komórek somatycznych w mleku surowym, może nastąpić po upływie 3 miesięcy od dnia stwierdzenia niespełnienia tych wymagań.
6.
Decyzjom, o których mowa w ust. 2, nadaje się rygor natychmiastowej wykonalności.
7.
Na wniosek podmiotu powiatowy lekarz weterynarii może, w drodze decyzji, wyrazić zgodę na zwiększenie o 50 % ilości ubijanych zwierząt w rzeźni, jeżeli uboju dokonuje się:
1)
na potrzeby własne gospodarstwa,
2)
do sprzedaży bezpośredniej,
3)
na zaopatrzenie zakładów przetwarzających mięso przeznaczone na rynek krajowy

- pod warunkiem że ubijane zwierzęta stanowią własność właściciela rzeźni lub zlecającego ubój.