Rozdział 8 - Wymagania przy produkcji mleka spożywczego i produktów mlecznych 58 - Wymagania weterynaryjne dla mleka oraz produktów mlecznych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.188.1946

Akt utracił moc
Wersja od: 17 lutego 2006 r.

Rozdział  8

Wymagania przy produkcji mleka spożywczego i produktów mlecznych 58

§  42. 59
 
1.
Podczas produkcji mleka spożywczego mleko surowe po przyjęciu do zakładu schładza się do temperatury nie wyższej niż 6 °C i przechowuje się w tej temperaturze do czasu obróbki, chyba że zostanie ono poddane obróbce przed upływem 4 godzin od przyjęcia do zakładu.
2.
Jeżeli mleko surowe krowie nie zostało poddane obróbce cieplnej przed upływem 36 godzin od przyjęcia do zakładu, to przed rozpoczęciem obróbki przeprowadza się dodatkowe badania.
3.
Mleko surowe krowie, o którym mowa w ust. 2, może być użyte do produkcji mleka spożywczego, jeżeli zawiera w 1 ml nie więcej niż 300.000 drobnoustrojów oznaczonych metodą płytkową w temperaturze 30 °C.
§  43. 60
 
1.
Podczas produkcji mleka spożywczego stosuje się niezbędne środki, w tym wyrywkowe pobieranie próbek, do sprawdzenia:
1)
ogólnej liczby drobnoustrojów:
a)
w mleku surowym, które nie zostało poddane obróbce cieplnej przed upływem 36 godzin od odbioru z gospodarstwa lub punktu odbioru mleka, która nie powinna przekraczać w 1 ml 300.000 drobnoustrojów oznaczonych bezpośrednio przed obróbką cieplną metodą płytkową w temperaturze 30 °C,
b)
w mleku poddanym uprzednio pasteryzacji, bezpośrednio przed drugą obróbką cieplną, która nie powinna przekraczać w 1 ml 100.000 drobnoustrojów oznaczonych metodą płytkową w temperaturze 30 °C;
2)
czy do mleka została dodana woda.
2.
Podmiot prowadzący zakład ustanawia i prowadzi, pod nadzorem powiatowego lekarza weterynarii, system kontroli mleka spożywczego w celu stwierdzenia obecności dodanej do mleka wody, uwzględniając:
1)
wyniki kontroli przeprowadzonej w sposób określony w § 27, polegającej na sprawdzeniu, czy do mleka została dodana woda;
2)
wpływ przechowywania i procesu produkcyjnego, prowadzonego zgodnie z dobrą praktyką produkcyjną, na punkt zamarzania mleka określony w § 66 pkt 3.
3.
Jeżeli wartości, określone w ust. 1 pkt 1, zostały przekroczone, to mleka nie używa się do produkcji mleka spożywczego.
§  44.
1.
Mleko pasteryzowane:
1)
uzyskuje się przy zastosowaniu obróbki cieplnej mleka surowego w temperaturze nie niższej niż 71,7 °C przez 15 sekund lub z zastosowaniem innych parametrów czasu i temperatury zapewniających równoważny efekt;
2)
wykazuje ujemną reakcję na obecność fosfatazy i dodatnią na obecność peroksydazy, z zastrzeżeniem ust. 2;
3)
niezwłocznie po pasteryzacji schładza się do temperatury nie wyższej niż 6 °C.
2.
Mleko pasteryzowane, które wykazuje ujemną reakcję na obecność peroksydazy, może być wprowadzane do obrotu, jeżeli zostało oznakowane jako "pasteryzowane w wysokiej temperaturze".
§  45.
1.
Mleko UHT:
1)
produkuje się przy zastosowaniu obróbki cieplnej mleka surowego w temperaturze nie niższej niż 135 °C przez co najmniej 1 sekundę;
2)
pakuje się, używając aseptycznych i nieprzeźroczystych pojemników lub pojemników, które są nieprzeźroczyste dzięki opakowaniu, warunkującym minimalizację zmian fizycznych, chemicznych i organoleptycznych;
3)
nie ulega zepsuciu po upływie 15 dni przechowywania w zamkniętym pojemniku w temperaturze 30 °C lub po upływie 7 dni przechowywania w zamkniętym pojemniku w temperaturze 55 °C.
2.
Dopuszcza się obróbkę cieplną mleka poprzez bezpośredni kontakt z parą wodną, jeżeli:
1) 61
 parę wodną wytwarza się z wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi;
2)
para wodna nie pozostawia w mleku śladów substancji obcych i nie wpływa ujemnie na jego jakość;
3)
proces ten nie powoduje zmiany zawartości wody w mleku UHT.
§  46.
Mleko sterylizowane:
1)
produkuje się przy zastosowaniu obróbki cieplnej w hermetycznych opakowaniach lub pojemnikach, których szczelność nie może zostać naruszona;
2)
nie ulega zepsuciu po upływie 15 dni przechowywania w zamkniętym pojemniku w temperaturze 30 °C lub po upływie 7 dni przechowywania w zamkniętym pojemniku w temperaturze 55 °C.
§  47.
1.
Mleko pasteryzowane w wysokiej temperaturze, mleko UHT i mleko sterylizowane może być produkowane z mleka surowego poddanego termizacji lub wstępnej obróbce cieplnej w innym zakładzie.
2.
W przypadku, o którym mowa w ust. 1:
1)
zestawienie parametrów czasu i temperatury powinno być niższe lub równe stosowanym przy pasteryzacji;
2)
mleko wykazuje dodatnią reakcję na obecność peroksydazy przed drugą obróbką cieplną;
3)
informacja o pierwszej obróbce powinna znaleźć się w dokumentach towarzyszących mleku;
4) 62
 informacja o stosowaniu tego rodzaju obróbki powinna być zgłoszona powiatowemu lekarzowi weterynarii.
3. 63
 Mleko pasteryzowane, o którym mowa w § 44 ust. 1 pkt 1, może być produkowane w tych samych warunkach z mleka surowego poddanego wyłącznie wstępnej termizacji.
§  48.
Dla mleka pasteryzowanego, mleka UHT i mleka sterylizowanego proces obróbki cieplnej, wysokości temperatur i czas trwania ogrzewania, rodzaje stosowanego sprzętu oraz urządzenia do kontroli i rejestracji temperatur muszą być zgodne z określonymi dla nich normami.
§  49.
1. 64
 Dane pochodzące z urządzeń rejestrujących zbiera się i przechowuje przez okres 2 lat oraz udostępnia się na żądanie powiatowego lekarza weterynarii kontrolującego zakład, z zastrzeżeniem ust. 2.
2.
W przypadku produktów nietrwałych pod względem mikrobiologicznym okres ich przechowywania może zostać skrócony do dwóch miesięcy po upływie terminu przydatności tych produktów do spożycia lub po upływie minimalnego terminu ich trwałości.
§  50. 65
 Mleko surowe przeznaczone do produkcji produktów mlecznych poddaje się obróbce cieplnej lub używa do produkcji produktów mlecznych z mleka surowego:
1)
przed upływem 36 godzin od przyjęcia do zakładu, jeżeli jest przechowywane w temperaturze nie wyższej niż 6 °C lub przed upływem 48 godzin od przyjęcia do zakładu, jeżeli jest przechowywane w temperaturze nie wyższej niż 4 °C;
2)
przed upływem 72 godzin od doju w przypadku mleka bawolego, owczego lub koziego.
§  51. 66
 
1.
Mleko termizowane przeznaczone do produkcji produktów mlecznych powinno:
1)
być produkowane z mleka surowego, w którym, jeżeli nie zostało poddane obróbce cieplnej przed upływem 36 godzin od przyjęcia do zakładu, ogólna liczba drobnoustrojów przed poddaniem go termizacji nie przekracza w 1 ml 300.000 oznaczonych metodą płytkową w temperaturze 30 °C - w przypadku mleka krowiego;
2)
zawierać ogólną liczbę drobnoustrojów nieprzekraczającą w 1 ml 100.000 oznaczonych metodą płytkową w temperaturze 30 °C, jeżeli jest wykorzystywane do produkcji mleka pasteryzowanego, mleka UHT lub mleka sterylizowanego.
2.
Mleko pasteryzowane przeznaczone do produkcji produktów mlecznych powinno spełniać wymagania określone w § 44.
3.
Mleko UHT przeznaczone do produkcji produktów mlecznych powinno spełniać wymagania określone w § 45 ust. 1 pkt 1.
58 Tytuł rozdziału 8 zmieniony przez § 1 pkt 23 rozporządzenia z dnia 18 maja 2005 r. (Dz.U.05.96.819) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 czerwca 2005 r.
59 § 42 zmieniony przez § 1 pkt 24 rozporządzenia z dnia 18 maja 2005 r. (Dz.U.05.96.819) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 czerwca 2005 r.
60 § 43 zmieniony przez § 1 pkt 24 rozporządzenia z dnia 18 maja 2005 r. (Dz.U.05.96.819) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 czerwca 2005 r.
61 § 45 ust. 2 pkt 1 zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 18 maja 2005 r. (Dz.U.05.96.819) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 czerwca 2005 r.
62 § 47 ust. 2 pkt 4 zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 18 maja 2005 r. (Dz.U.05.96.819) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 czerwca 2005 r.
63 § 47 ust. 3 dodany przez § 1 pkt 25 rozporządzenia z dnia 18 maja 2005 r. (Dz.U.05.96.819) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 czerwca 2005 r.
64 § 49 ust. 1 zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 18 maja 2005 r. (Dz.U.05.96.819) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 czerwca 2005 r.
65 § 50 zmieniony przez § 1 pkt 26 rozporządzenia z dnia 18 maja 2005 r. (Dz.U.05.96.819) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 czerwca 2005 r.
66 § 51 zmieniony przez § 1 pkt 26 rozporządzenia z dnia 18 maja 2005 r. (Dz.U.05.96.819) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 czerwca 2005 r.