Rozdział 3 - Wymagania weterynaryjne w gospodarstwach produkcyjnych - Wymagania weterynaryjne dla mleka oraz produktów mlecznych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.188.1946

Akt utracił moc
Wersja od: 17 lutego 2006 r.

Rozdział  3

Wymagania weterynaryjne w gospodarstwach produkcyjnych

§  13. 21
 Mleko surowe powinno pochodzić z zarejestrowanych gospodarstw produkcyjnych, kontrolowanych w sposób określony w rozporządzeniu.
§  14. 22
 
1.
Jeżeli zwierzęta różnych gatunków są utrzymywane razem w jednym gospodarstwie produkcyjnym, to zwierzęta każdego gatunku powinny spełniać przewidziane dla tego gatunku wymagania weterynaryjne w zakresie zdrowia zwierząt.
2.
Świń i drobiu nie utrzymuje się w oborze lub pomieszczeniach, w których są dojone krowy.
§  15.
Jeżeli bawolice, owce i kozy nie są przetrzymywane na zewnątrz, pomieszczenia, w których są przetrzymywane, powinny być zaprojektowane, wykonane i utrzymywane w sposób zapewniający:
1)
dobre warunki bytowe, czystości, higieny i zdrowia zwierząt;
2)
wymagania higieny doju, przelewania, schładzania i przechowywania mleka.
§  16. 23
 
1.
Zbiorniki na mleko, z wyłączeniem konwi, pomieszczenia, instalacje i sprzęt mogą być używane do produkcji innych środków spożywczych, jeżeli zostaną podjęte środki zapewniające uniknięcie zanieczyszczenia lub pogorszenia jakości mleka lub produktów mlecznych.
2.
Zbiorniki na mleko lub produkty mleczne, z wyłączeniem konwi, znakuje się w sposób wskazujący, że mogą być używane wyłącznie do transportu środków spożywczych.
3.
W przypadku gdy gospodarstwo produkcyjne produkuje mleko lub produkty mleczne zawierające składniki niepoddane obróbce cieplnej lub procesowi dającemu równoważny efekt, produkty te i ich składniki przechowuje się i przetwarza oddzielnie w celu uniknięcia ich wzajemnego zanieczyszczenia oraz poddaje się obróbce lub przetwarzaniu w pomieszczeniach przeznaczonych do tego celu.
§  17.
1.
Pomieszczenia do doju, przelewania, schładzania i przechowywania mleka lokalizuje się i wyposaża w sposób wykluczający zanieczyszczenie mleka.
2. 24
 Pomieszczenia, o których mowa w ust. 1, powinny być:
1)
łatwe do czyszczenia i odkażania;
2)
wyposażone w:
a)
ściany i podłogi łatwe do czyszczenia w miejscach, w których istnieje możliwość ich zanieczyszczenia,
b)
podłogi ułatwiające odpływ cieczy i usuwanie zanieczyszczeń,
c)
wentylację i naturalne lub sztuczne oświetlenie,
d)
sprzęt i urządzenia do produkcji łatwe do mycia, czyszczenia i odkażania;
3)
zaopatrzone w wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi, w ilości dostosowanej do wielkości produkcji, używaną przy doju i czyszczeniu urządzeń i sprzętu do produkcji mleka i produktów mlecznych, przy czym jej jakość powinna być potwierdzana badaniami przeprowadzanymi zgodnie z przepisami o wymaganiach dotyczących jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi;
4)
zabezpieczone przed kontaktem ze źródłami zanieczyszczeń, takimi jak toalety i miejsca składowania obornika.
3.
Pomieszczenia do przechowywania mleka oddziela się od pomieszczeń, w których przetrzymywane są zwierzęta oraz wyposaża się w:
1)
urządzenia chłodnicze, jeżeli mleko nie jest odbierane w ciągu 2 godzin od zakończenia doju;
2)
zabezpieczenia przed dostępem szkodników.
§  18.
Przenośne urządzenia do doju powinny spełniać wymagania, o których mowa w § 17 ust. 2 pkt 6, a także powinny:
1) 25
 być używane w miejscach zaopatrzonych w wodę przeznaczoną do spożycia przez ludzi w wystarczającej ilości, używaną przy doju i czyszczeniu urządzeń i sprzętu służącego przy produkcji;
2)
być usytuowane na terenie wolnym od odchodów i innych odpadów;
3)
zabezpieczać mleko przed czynnikami szkodliwymi przez cały okres jego pozyskiwania.
§  19.
W przypadku utrzymywania zwierząt bez uwięzi na otwartym terenie, w gospodarstwie produkcyjnym wyznacza się obszar doju lub pomieszczenie do doju oddzielone od miejsca przebywania zwierząt.
§  20.
W gospodarstwie produkcyjnym zapewnia się możliwość skutecznego oddzielenia od reszty stada zwierząt zakażonych lub podejrzanych o zakażenia.
§  21.
Zwierzęta wszystkich gatunków nie mogą mieć dostępu do pomieszczeń i miejsc, gdzie przechowuje się, przelewa lub schładza mleko.
21 § 13 zmieniony przez § 1 pkt 10 rozporządzenia z dnia 18 maja 2005 r. (Dz.U.05.96.819) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 czerwca 2005 r.
22 § 14 zmieniony przez § 1 pkt 10 rozporządzenia z dnia 18 maja 2005 r. (Dz.U.05.96.819) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 czerwca 2005 r.
23 § 16 zmieniony przez § 1 pkt 11 rozporządzenia z dnia 18 maja 2005 r. (Dz.U.05.96.819) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 czerwca 2005 r.
24 § 17 ust. 2 zmieniony przez § 1 pkt 12 rozporządzenia z dnia 18 maja 2005 r. (Dz.U.05.96.819) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 czerwca 2005 r.
25 § 18 pkt 1 zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 18 maja 2005 r. (Dz.U.05.96.819) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 czerwca 2005 r.