Rozdział 2 - Wymagania weterynaryjne przy pozyskiwaniu mleka surowego - Wymagania weterynaryjne dla mleka oraz produktów mlecznych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.188.1946

Akt utracił moc
Wersja od: 17 lutego 2006 r.

Rozdział  2

Wymagania weterynaryjne przy pozyskiwaniu mleka surowego

§  11.
1.
Mleko surowe powinno pochodzić od:
1) 16
 krów, które dają co najmniej 2 l mleka dziennie, i bawolic:
a)
ze stad uznanych za urzędowo wolne od gruźlicy, urzędowo wolne lub wolnych od brucelozy,
b)
u których nie występują objawy chorób zakaźnych zwierząt przenoszonych na człowieka poprzez mleko,
c)
których mleko posiada właściwe cechy organoleptyczne,
d)
o dobrym ogólnym stanie zdrowia, bez widocznych objawów chorobowych, w tym wycieku z narządów rodnych, zapalenia jelit z biegunką i gorączką oraz rozpoznawalnego zapalenia wymienia,
e)
które nie wykazują uszkodzeń wymienia mających wpływ na jakość mleka,
f)
którym nie podawano substancji mających negatywny wpływ na zdrowie ludzi, mogących przenikać do mleka, lub którym podano substancje, dla których upłynął okres karencji;
2)
owiec i kóz:
a) 17
 z gospodarstw uznanych za urzędowo wolne od brucelozy (B. melitensis), z wyłączeniem przypadku, gdy mleko jest przeznaczone do produkcji sera o okresie dojrzewania trwającym co najmniej 2 miesiące,
b)
które spełniają wymagania określone w pkt 1 lit. b-f.
2.
Jeżeli kozy są przetrzymywane w jednym gospodarstwie produkcyjnym z krowami, poddaje się je badaniom na obecność gruźlicy, zgodnie z przepisami o ochronie zdrowia zwierząt i zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt.
3.
Mleko surowe powinno spełniać inne wymagania, jeżeli takie zostały ustanowione przez Komisję Europejską, zgodnie z procedurą przewidzianą prawem Unii Europejskiej.
4. 18
 (uchylony).
§  12.
1. 19
 Niedopuszczalne jest przeznaczenie mleka surowego do spożycia przez ludzi, jeżeli:
1)
zostało pozyskane od zwierząt, którym podano substancje o działaniu hormonalnym lub tyreostatycznym;
2)
zawiera pozostałości substancji mających działanie farmakologiczne lub hormonalne oraz antybiotyków, pestycydów, detergentów i innych substancji szkodliwych lub substancji mogących zmieniać cechy organoleptyczne mleka, w ilości przekraczającej dozwolony poziom.
2. 20
 (uchylony).
16 § 11 ust. 1 pkt 1 zmieniony przez § 1 pkt 8 lit. a) tiret pierwsze rozporządzenia z dnia 18 maja 2005 r. (Dz.U.05.96.819) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 czerwca 2005 r.
17 § 11 ust. 1 pkt 2 lit. a) zmieniona przez § 1 pkt 8 lit. a) tiret drugie rozporządzenia z dnia 18 maja 2005 r. (Dz.U.05.96.819) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 czerwca 2005 r.
18 § 11 ust. 4 uchylony przez § 1 pkt 8 lit. b) rozporządzenia z dnia 18 maja 2005 r. (Dz.U.05.96.819) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 czerwca 2005 r.
19 § 12 ust. 1 zdanie wstępne zmienione przez § 1 pkt 9 lit. a) rozporządzenia z dnia 18 maja 2005 r. (Dz.U.05.96.819) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 czerwca 2005 r.
20 § 12 ust. 2 uchylony przez § 1 pkt 9 lit. b) rozporządzenia z dnia 18 maja 2005 r. (Dz.U.05.96.819) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 17 czerwca 2005 r.