Rozdział 4 - Przeprowadzanie kontroli w zakładach produkcji - Wymagania weterynaryjne dla mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2004.132.1419
Akt utracił moc Wersja od: 17 lutego 2006 r.
Rozdział 4
Przeprowadzanie kontroli w zakładach produkcji
Przeprowadzanie kontroli w zakładach produkcji
§ 19.
1.
Produkcja mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych może odbywać się w zatwierdzonych:1)
zakładach rozbioru;2)
zakładach przetwórstwa;3)
zakładach produkujących wyłącznie mięso mielone lub surowe wyroby mięsne z mięsa pochodzącego z zakładów zatwierdzonych.2. 16
Jeżeli w zakładzie są prowadzone różne rodzaje działalności, określone w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych, umieszczanego na rynku, w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego, w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku oraz w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów z mięsa zwierząt łownych umieszczanych na rynku, dopuszcza się wspólne korzystanie ze sprzętu i pomieszczeń, jeżeli nie występuje zagrożenie zanieczyszczenia surowców lub nieopakowanych produktów gotowych.§ 20.
1.
Podmiot prowadzący zakład powinien spełniać wymagania określone w przepisach odrębnych11) oraz przeprowadzać regularne kontrole wewnętrzne przestrzegania wymagań weterynaryjnych, podczas których przeprowadza się badania laboratoryjne.2.
Kontrole wewnętrzne, o których mowa w ust. 1, obejmują:1) 17
kontrolę surowców przyjmowanych do zakładu w celu zapewnienia, że wyroby z nich otrzymane będą spełniać kryteria określone w załączniku nr 3 do rozporządzenia, w części B i C;2)
kontrolę metod czyszczenia i odkażania;3)
pobieranie próbek do badań w zatwierdzonym laboratorium;4)
procedury przechowywania i stosowania znaków weterynaryjnych oraz etykiet zawierających znak weterynaryjny.3.
Wyniki badań, o których mowa w ust. 2 pkt 3, przechowuje się, w formie papierowej lub na elektronicznych nośnikach informacji, dwa lata, z wyłączeniem wyników badań produktu schłodzonego, które przechowuje się 6 miesięcy od daty przydatności do spożycia tego produktu.4.
Podmiot prowadzący zakład informuje powiatowego lekarza weterynarii o rodzaju, częstotliwości i wynikach kontroli, a także o zdarzeniach stanowiących zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt.5.
Procedury dotyczące kontroli wewnętrznej opracowuje się w uzgodnieniu z powiatowym lekarzem weterynarii, który uczestniczy w ich planowaniu i wdrażaniu.§ 21.
1.
W przypadku bezpośredniego zagrożenia zdrowia ludzi podmiot prowadzący zakład wycofuje z rynku produkty mogące stanowić zagrożenie oraz produkty wyprodukowane w zbliżonych warunkach technologicznych.2.
Wycofane produkty pozostają pod nadzorem powiatowego lekarza weterynarii do czasu ich zniszczenia, wykorzystania do innych celów niż spożycie przez ludzi lub przetworzenia w sposób, który zapewni bezpieczeństwo produktu.§ 22.
Podmiot prowadzący zakład:1)
zapewnia, aby produkty były opatrzone wyraźnym i czytelnym wskazaniem temperatury, w jakiej produkty te mają być przechowywane i transportowane, a także daty przydatności do spożycia lub dopuszczalnego okresu przechowywania - w przypadku produktów chłodzonych i mrożonych;2)
prowadzi rejestr, w którym umieszcza dane dotyczące ilości mięsa przyjmowanego do zakładu oraz ilości mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych wysyłanych z zakładu.§ 23.
Podmiot prowadzący zakład przygotowuje i przeprowadza, w uzgodnieniu z powiatowym lekarzem weterynarii, program szkolenia pracowników w zakresie bezpieczeństwa i higieny, dostosowany do rodzaju produkcji prowadzonej przez zakład.§ 24.
1.
Badania mikrobiologiczne przeprowadza się dla:1)
mięsa mielonego oraz surowych wyrobów mięsnych wyprodukowanych z mięsa mielonego, przeznaczonych do handlu - raz dziennie w dniu, w którym jest prowadzona produkcja;2)
mięsa mielonego oraz surowych wyrobów mięsnych innych niż wymienione w pkt 1 oraz surowych kiełbas i mięsa do produkcji kiełbas - raz w tygodniu.2.
Badania mikrobiologiczne przeprowadza się w laboratorium znajdującym się na terenie zatwierdzonego zakładu lub w zatwierdzonym laboratorium, po uzgodnieniu z powiatowym lekarzem weterynarii.3.
W przypadku surowych wyrobów mięsnych próbkę jednostkową do badania pobiera się z głębokich warstw mięśni, po uprzednim opaleniu skóry lub powierzchni mięsa.4.
Do badań pobiera się pięć próbek jednostkowych z produktów wytworzonych w danym dniu produkcji; próbki te uważa się za reprezentatywne dla całej dziennej produkcji.5. 18
Wyniki badań mikrobiologicznych mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych przygotowanych z mięsa mielonego, z wyjątkiem surowych kiełbas i mięsa do produkcji kiełbas, ocenia się zgodnie z kryteriami, które są określone w załączniku nr 3 do rozporządzenia, w części B, zaś wyniki badań pozostałych surowych wyrobów mięsnych zgodnie z kryteriami, które są określone w załączniku nr 3 do rozporządzenia, w części C.6.
W celu potwierdzenia spełniania wymagań, o których mowa w załączniku nr 3 do rozporządzenia w części A, badania laboratoryjne przeprowadza się z częstotliwością określoną w procedurach dotyczących kontroli wewnętrznej zakładu.7.
Pobieranie próbek oraz badania bakteriologiczne przeprowadza się zgodnie z wymaganiami ustalonymi przez krajowe laboratorium referencyjne.§ 25.
1.
Nadzór nad spełnianiem przez zakład wymagań weterynaryjnych sprawuje powiatowy lekarz weterynarii.2.
Wykonując nadzór, o którym mowa w ust. 1, powiatowy lekarz weterynarii regularnie sprawdza:1)
czystość pomieszczeń i wyposażenia;2)
higienę osób zatrudnionch w zakładzie;3)
skuteczność kontroli wewnętrznych poprzez porównanie wyników badań z kryteriami, które są określone w załączniku nr 3 do rozporządzenia, i pobieranie próbek do badania w celu potwierdzenia wyników tych kontroli;4)
stan mikrobiologiczny i higieniczny mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych;5)
dokumentację dotyczącą mięsa użytego do produkcji mięsa mielonego lub surowych wyrobów mięsnych, pozwalającą ustalić jego miejsce pochodzenia oraz dokumentację dotyczącą kontroli wewnętrznych, o których mowa w pkt 3; w przypadku prowadzenia dokumentacji na elektronicznych nośnikach informacji wydruku dokonuje się na wezwanie powiatowego lekarza weterynarii;6)
oznakowanie mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych;7)
warunki przechowywania i transportu mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych;8)
rejestr, o którym mowa w § 22 pkt 2;9)
spełnianie innych wymagań, jeżeli to konieczne.§ 26.
1.
Powiatowy lekarz weterynarii kontroluje zakłady:1)
produkujące mięso mielone lub surowe wyroby mięsne, połączone z zakładem rozbioru - z taką samą częstotliwością, jaka jest określona dla zakładu rozbioru w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych umieszczanego na rynku;2)
zatwierdzone produkujące mięso mielone przeznaczone do handlu - co najmniej raz dziennie;3)
inne niż te, o których mowa w pkt 1 i 2 - w zależności od wielkości zakładu, rodzaju wytwarzanego produktu, sposobu czyszczenia i odkażania oraz oceny ryzyka.2.
Podczas kontroli powiatowy lekarz weterynarii analizuje wyniki badań według kryteriów określonych w załączniku nr 3 do rozporządzenia, a wnioski i zalecenia pokontrolne przedstawia w formie protokołu podmiotowi prowadzącemu zakład.3.
W przypadku stwierdzenia niezgodności z wymaganiami, które są określone w załączniku nr 3 do rozporządzenia, powiatowy lekarz weterynarii zwiększa częstotliwość kontroli w zakładzie, a w uzasadnionych przypadkach usuwa etykiety lub inne elementy zawierające znak weterynaryjny.4.
Podczas przeprowadzania kontroli, o której mowa w § 25 ust. 2, powiatowy lekarz weterynarii może korzystać z pomocy osób, których kwalifikacje są określone w przepisach o zakresie czynności wykonywanych przez osoby niebędące pracownikami Inspekcji Weterynaryjnej oraz kwalifikacjach tych osób.16 § 19 ust. 2 zmieniony przez § 1 pkt 11 rozporządzenia z dnia 14 marca 2005 r. (Dz.U.05.54.483) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 18 kwietnia 2005 r.
17 § 20 ust. 2 pkt 1 zmieniony przez § 1 pkt 12 rozporządzenia z dnia 14 marca 2005 r. (Dz.U.05.54.483) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 18 kwietnia 2005 r.
18 § 24 ust. 5 zmieniony przez § 1 pkt 13 rozporządzenia z dnia 14 marca 2005 r. (Dz.U.05.54.483) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 18 kwietnia 2005 r.