Rozdział 2 - Wymagania weterynaryjne dla mięsa mielonego - Wymagania weterynaryjne dla mięsa mielonego i surowych wyrobów mięsnych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.132.1419

Akt utracił moc
Wersja od: 17 lutego 2006 r.

Rozdział  2

Wymagania weterynaryjne dla mięsa mielonego

§  3.
1.
Mięso mielone umieszcza się na rynku, jeżeli:
1)
zostało wyprodukowane z mięsa bydła, świń, owiec lub kóz, zawierającego mięśnie poprzecznie prążkowane, wyłączając mięsień sercowy;
2) 2
 spełnia wymagania dla mięsa, o którym mowa w pkt 1, określone w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych, umieszczanego na rynku, w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy przywozie mięsa i produktów mięsnych, w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy przeprowadzaniu badania mięsa na włośnie oraz zamrażaniu mięsa niepoddanego temu badaniu oraz w przepisach o weterynaryjnej kontroli granicznej;
3)
zostało wyprodukowane w zakładzie:
a)
w którym są spełnione wymagania weterynaryjne określone w § 27-33,
b)
zatwierdzonym zgodnie z art. 10 ust. 8 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego,
c)
poddawanym regularnym kontrolom weterynaryjnym zgodnie z § 25 i 26,
4)
zostało oznakowane znakiem weterynaryjnym zgodnie z § 37-40;
5)
zostało opakowane i było przechowywane zgodnie z § 41-44;
6)
było transportowane zgodnie z § 45;
7)
podczas transportu zostało zaopatrzone w:
a)
handlowy dokument identyfikacyjny, który:
w przypadku mięsa mielonego mrożonego zawiera dodatkowo wskazanie miesiąca i roku zamrożenia,
w przypadku mięsa mielonego przeznaczonego na rynek Finlandii i Szwecji zawiera jedną z informacji określonych w przepisach odrębnych4),
b)
świadectwo zdrowia, jeżeli mięso mielone pochodzi z zakładu położonego na obszarze objętym ograniczeniami ze względu na zdrowie zwierząt albo jeżeli mięso mielone ma zostać wysłane do innego państwa członkowskiego Unii Europejskiej przez terytorium państwa trzeciego w zaplombowanych środkach transportu.
2.
Handlowy dokument identyfikacyjny jest przechowywany przez odbiorcę i okazywany na wezwanie urzędowego lekarza weterynarii. W przypadku gdy dane zostały zapisane na elektronicznym nośniku informacji, wydruk sporządza się na wezwanie urzędowego lekarza weterynarii.
3. 3
 Wzór świadectwa zdrowia, o którym mowa w ust. 1 pkt 7 lit. b, jest określony w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 599/2004 z dnia 30 marca 2004 r. dotyczącym przyjęcia zharmonizowanego wzoru świadectwa i sprawozdania z kontroli związanych z wewnątrzwspólnotowym handlem zwierzętami i produktami pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 94 z 31.03.2004, str. 44), zwanym dalej "rozporządzeniem 599/2004".
4.
Jeżeli mięso mielone jest przeznaczone do wywozu, na wezwanie urzędowego lekarza weterynarii państwa przeznaczenia, mięso to zaopatruje się w świadectwo zdrowia, które jest zgodne z wzorem określonym przez właściwe władze państwa trzeciego.
5. 4
 Dopuszcza się dodawanie do mięsa mielonego dozwolonych substancji dodatkowych w postaci barwników, w ilościach określonych w przepisach odrębnych5).
§  4.
1. 5
 Jeżeli mięso mielone produkuje się z mięsa niepoddanego rozbiorowi, to mięso niepoddane rozbiorowi powinno być:
1)
zamrożone w zatwierdzonej chłodni składowej spełniającej wymagania określone w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa z bydła, świń, owiec, kóz i domowych zwierząt jednokopytnych umieszczanych na rynku, a od dnia zamrożenia nie upłynęło:
a)
18 miesięcy - w przypadku wołowiny i cielęciny,
b)
12 miesięcy - w przypadku mięsa owiec,
c)
6 miesięcy - w przypadku mięsa świń;
2)
schłodzone, a od dnia uboju nie upłynęło 6 dni, w przypadku zaś wołowiny i cielęciny pakowanej próżniowo - 15 dni.
2.
Powiatowy lekarz weterynarii w przypadku mięsa świń i owiec może wyrazić zgodę na oddzielenie mięsa od kości, bezpośrednio przed zmieleniem, jeżeli będzie to wykonywane zgodnie z wymaganiami weterynaryjnymi.
§  5. 6
 Mięso mielone schładza się przed upływem godziny od porcjowania i umieszczenia w opakowaniach jednostkowych, z wyłączeniem przypadków, gdy podczas produkcji stosuje się procesy obniżające temperaturę wewnętrzną mięsa do wymaganej temperatury.
§  6.
Opakowane mięso mielone, o którym mowa w § 4, umieszcza się na rynku schłodzone do temperatury wewnętrznej poniżej:
1)
2 °C - w jak najkrótszym czasie;
2)
-18 °C (mrożone), zgodnie z przepisami o wymaganiach w zakresie składowania i transportu głęboko mrożonych artykułów rolno-spożywczych - w jak najkrótszym czasie;
3)
2 °C, z dodatkiem ograniczonej ilości mięsa mrożonego, w celu przyspieszenia procesu schładzania, jeżeli informacja o dodaniu mięsa mrożonego zostanie umieszczona na opakowaniu jednostkowym, a czas, o którym mowa w § 5 ust. 1, został zachowany.
§  7.
Na rynku umieszcza się mięso mielone niepoddane promieniowaniu jonizującemu lub ultrafioletowemu.
§  8. 7
 
1.
Zawartość tłuszczu i kolagenu w mięsie mielonym jest określona w załączniku nr 3 do rozporządzenia, w części A.
2.
Informacja o zawartości tłuszczu i kolagenu oraz nazwa gatunku zwierzęcia, z którego pozyskano mięso, może być umieszczona na opakowaniach zbiorczych, jeżeli są spełnione wymagania określone w załączniku nr 3 do rozporządzenia, w części A.
§  9.
Dopuszcza się dodawanie do mięsa mielonego soli kuchennej, jeżeli stosunek wagowy ilości soli do ilości mięsa nie przekroczy 1 %.
§  10.
1.
Mięso mielone może być umieszczane na rynku krajowym, jeżeli spełnia co najmniej następujące wymagania:
1)
zostało wyprodukowane:
a)
z mięsa bydła, świń, owiec, kóz, domowych zwierząt jednokopytnych, królików, zwierząt łownych utrzymywanych na fermach i zwierząt łownych,
b)
w zakładzie zatwierdzonym lub w zakładzie zakwalifikowanym do produkcji na rynek krajowy, którego pomieszczenia spełniają wymagania określone w § 27 i 28,
2)
zostało opakowane i było przechowywane zgodnie z § 41-44;
3)
spełnia:
a)
wymagania określone w § 3 ust.1, z wyjątkiem pkt 6,
b)
kryteria dotyczące zawartości tłuszczu i kolagenu, które są określone w załączniku nr 3 do rozporządzenia w części A w pkt 1-3

- i jeżeli wynika to ze szczególnych zwyczajów konsumpcyjnych.

2. 8
 Na mięsie mielonym, o którym mowa w ust. 1, umieszcza się znak weterynaryjny określony w § 38 ust. 4.
3.
Mięso mielone, o którym mowa w ust. 1, może być umieszczane na rynku po zaakceptowaniu przez Komisję Europejską6).
§  11.
Mrożone mięso mielone może być przywożone, jeżeli:
1) 9
 (uchylony);
2)
pochodzi z państw trzecich znajdujących się na liście sporządzonej przez Komisję Europejską7);
3)
spełnia wymagania określone w rozporządzeniu;
4)
jest zaopatrzone w świadectwo zdrowia, którego wzór jest określony w przepisach Unii Europejskiej8), wystawione przez urzędowego lekarza weterynarii państwa trzeciego, potwierdzające spełnienie wymagań określonych w rozporządzeniu oraz zamrożenie w zakładzie;
5)
spełnia wymagania dotyczące kontroli określone w przepisach o weterynaryjnej kontroli granicznej.
2 § 3 ust. 1 pkt 2 zmieniony przez § 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia z dnia 14 marca 2005 r. (Dz.U.05.54.483) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 18 kwietnia 2005 r.
3 § 3 ust. 3 zmieniony przez § 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia z dnia 14 marca 2005 r. (Dz.U.05.54.483) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 18 kwietnia 2005 r.
4 § 3 ust. 5 dodany przez § 1 pkt 2 lit. c) rozporządzenia z dnia 14 marca 2005 r. (Dz.U.05.54.483) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 18 kwietnia 2005 r.
5 § 4 ust. 1 zdanie wstępne zmienione przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 14 marca 2005 r. (Dz.U.05.54.483) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 18 kwietnia 2005 r.
6 § 5 zmieniony przez § 1 pkt 4 rozporządzenia z dnia 14 marca 2005 r. (Dz.U.05.54.483) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 18 kwietnia 2005 r.
7 § 8 zmieniony przez § 1 pkt 5 rozporządzenia z dnia 14 marca 2005 r. (Dz.U.05.54.483) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 18 kwietnia 2005 r.
8 § 10 ust. 2 zmieniony przez § 1 pkt 6 rozporządzenia z dnia 14 marca 2005 r. (Dz.U.05.54.483) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 18 kwietnia 2005 r.
9 § 11 pkt 1 uchylony przez § 1 pkt 7 rozporządzenia z dnia 14 marca 2005 r. (Dz.U.05.54.483) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 3 kwietnia 2005 r.