§ 5. - Wymagania weterynaryjne dla handlu i przy przywozie świeżego mięsa drobiowego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.76.720

Akt utracił moc
Wersja od: 23 kwietnia 2004 r.
§  5.
W przypadku wystąpienia rzekomego pomoru drobiu, świeże mięso drobiowe znakuje się w sposób określony w przepisach o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego 4 , jeżeli mięso to nie zostało pozyskane z drobiu, który:
1)
pochodzi z gospodarstw położonych w obszarze zagrożonym, nieznajdujących się w obszarze zapowietrzonym, zgodnie z przepisami w sprawie szczegółowego sposobu i trybu zwalczania rzekomego pomoru drobiu;
2)
pochodzi ze stada, w którym badanie wirusologiczne o wyniku negatywnym przeprowadzono na reprezentatywnej próbie stada na 5 dni przed wysyłką;
3)
został zbadany klinicznie przez urzędowego lekarza weterynarii nie później niż na 24 godziny przed wysyłką i podczas tego badania nie wykazywał klinicznych objawów rzekomego pomoru drobiu;
4)
jest transportowany bezpośrednio z gospodarstwa pochodzenia do rzeźni; środki transportu powinny być zaplombowane przez urzędowego lekarza weterynarii oraz czyszczone i odkażane przed i po każdym transporcie;
5)
został poddany badaniu przedubojowemu, a następnie badaniu poubojowemu w zatwierdzonej rzeźni.
4 Przepisy o wymaganiach weterynaryjnych przy produkcji mięsa drobiowego wdrażające postanowienia art. 3 ust. 1 pkt A lit. e dyrektywy 71/118/EWG z dnia 15 lutego 1971 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na produkcję i wprowadzanie do obrotu świeżego mięsa drobiowego (Dz. Urz. WE L 55, z 8.03.1971 r. ).