§ 3. - Wymagania sanitarne w handlu okrężnym środkami spożywczymi i używkami.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1972.44.279

Akt utracił moc
Wersja od: 25 czerwca 1992 r.
§  3.
1. 1
Handel okrężny powinien być prowadzony w miejscach wolnych od zanieczyszczeń mogących spowodować utratę jakości zdrowotnej środków spożywczych i w sposób zabezpieczający ich zdrowotną jakość. Handel okrężny mięsem może być prowadzony wyłącznie w miejscach wyznaczonych i przygotowanych przez gminę w uzgodnieniu z właściwym państwowym terenowym inspektorem sanitarnym oraz właściwym weterynaryjnym inspektorem sanitarnym.
2.
Miejsca sprzedaży powinny być oddalone co najmniej:
1)
25 m od śmietnisk, zbiorników odpadów, punktów skupu i przerobu pierza, nie skanalizowanych ustępów, obór, stajen, chlewów,
2)
10 m od szaletów publicznych połączonych z miejską siecią kanalizacyjną lub miejscową oczyszczalnią ścieków.
3.
Nie wolno sprzedawać środków spożywczych w bramach, sieniach i na podwórzach domów mieszkalnych.
1 § 3 ust. 1 zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia Ministra Rynku Wewnętrznego z dnia 18 maja 1990 r. (Dz.U.90.39.227) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 lipca 1990 r.