§ 13. - Wymagania sanitarne w handlu okrężnym środkami spożywczymi i używkami.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1972.44.279

Akt utracił moc
Wersja od: 25 czerwca 1992 r.
§  13.
1.
Sprzedawcami w handlu okrężnym mogą być tylko osoby, które odpowiadają warunkom zdrowia wymaganym przy sprzedaży środków spożywczych. Warunki te określają odrębne przepisy.
2. 10
Sprzedawcy oraz osoby dokonujące rozbioru mięsa obowiązani są posiadać aktualną książeczkę zdrowia, wystawioną przez zakład służby zdrowia i stwierdzającą, że mogą być zatrudnieni przy sprzedaży środków spożywczych w handlu okrężnym.
3.
Od obowiązku posiadania książeczki zdrowia zwolnieni są producenci rolni, sprzedający produkty z własnych gospodarstw, z wyłączeniem zarejestrowanych nosicieli chorób zakaźnych.
4.
Sprzedawcy obowiązani są posiadać przy sobie dowód tożsamości.
5.
Sprzedawcy obowiązani są utrzymywać higienę osobistą, a w szczególności czystość rąk, oraz nosić w czasie pracy czystą odzież roboczą.
6. 11
Sprzedawcy mięsa oraz artykułów mleczarskich i napojów gazowanych oraz artykułów do bezpośredniego spożycia, a w miejscach zgromadzeń ludności - wszelkich środków spożywczych, zobowiązani są nosić odzież roboczą składającą się z białego fartucha i białego nakrycia głowy (chustki, płóciennej czapki lub siatki z białą opaską).
10 § 13 ust. 2 zmieniony przez § 1 pkt 7 lit. a) rozporządzenia Ministra Rynku Wewnętrznego z dnia 18 maja 1990 r. (Dz.U.90.39.227) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 lipca 1990 r.
11 § 13 ust. 6 zmieniony przez § 1 pkt 7 lit. b) rozporządzenia Ministra Rynku Wewnętrznego z dnia 18 maja 1990 r. (Dz.U.90.39.227) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 lipca 1990 r.