Rozdział 3 - Charakterystyki metrologiczne wag oraz dozowników objętościowych - Wymagania metrologiczne, którym powinny odpowiadać wagi automatyczne porcjujące oraz dozowniki objętościowe.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2003.231.2315
Akt utracił moc Wersja od: 31 grudnia 2003 r.
Rozdział 3
Charakterystyki metrologiczne wag oraz dozowników objętościowych
Charakterystyki metrologiczne wag oraz dozowników objętościowych
§ 24.
1.
Rozróżnia się dwa rodzaje klas dokładności wag oraz dozowników objętościowych:1)
klasa odniesienia Ref (x) - klasa, określona przy zatwierdzeniu typu, w trakcie statycznego sprawdzenia zespołu wagowego podczas badania oddziaływania czynników wpływających na wagę, przy czym wartość współczynnika x powinna być równa 1, 2 albo 1x10k, 2x10k, 5x10k, gdzie k jest liczbą całkowitą ujemną;2)
klasa dokładności X (x) - klasa, określona przy legalizacji pierwotnej, po zainstalowaniu wagi oraz dozownika objętościowego, uwzględniająca w szczególności specyfikę porcjowanych materiałów, sposób instalacji, masę porcji i wydajność porcjowania, przy czym wartość współczynnika x powinna być równa 1, 2 albo 1x10k, 2x10k, 5x10k, gdzie k jest liczbą całkowitą ujemną.2.
Waga oraz dozownik objętościowy mogą mieć określoną więcej niż jedną klasę dokładności X (x).§ 25.
Maksymalne dopuszczalne odchylenie każdej porcji od wartości średniej z tych porcji dla klasy dokładności X (1) wagi oraz dozownika objętościowego, określa załącznik do rozporządzenia.§ 26.
Dla klas dokładności wagi oraz dozownika objętościowego innych niż klasa X (1) maksymalne dopuszczalne odchylenia każdej porcji od wartości średniej z tych porcji są równe wartościom odchyleń dla klasy X (1) pomnożonym przez współczynnik (x) klasy dokładności.§ 27.
1.
Dla materiałów w kawałkach, gdy umowna masa kawałka materiału, będąca masą równą średniej masie dziesięciu największych elementarnych kawałków materiału lub jego cząstek pobranych z jednej lub więcej porcji, przekracza 0,1 maksymalnego dopuszczalnego odchylenia każdej porcji od wartości średniej w użytkowaniu:1)
wartości odchyleń, określone w załączniku do rozporządzenia, powinny być zwiększone o 1,5-krotność wartości umownej masy kawałka materiału;2)
wartości maksymalnego dopuszczalnego odchylenia nie powinna przekraczać iloczynu współczynnika (x) i 9 % wartości masy porcji.2.
Wymagania, o których mowa w ust. 1, nie stosuje się przy określeniu maksymalnych dopuszczalnych odchyleń każdej porcji od wartości średniej z tych porcji dla dokładności zerowania, tarowania oraz oddziaływania czynników wpływających na wagę.§ 28.
1.
Błędy graniczne dopuszczalne wagi przy ważeniu statycznym dla klasy odniesienia Ref (x) powinny być równe 0,25 wartości maksymalnego dopuszczalnego odchylenia każdej porcji od wartości średniej z tych porcji w użytkowaniu, określonego w załączniku do rozporządzenia, dla wartości masy porcji równej obciążeniu statycznemu w następujących warunkach:1)
w zakresie temperatury pracy od -10 °C do 40 °C;2)
w zakresie temperatury pracy innym niż określony w pkt 1, oznaczonym na wadze, w przedziale nie mniejszym niż 30 °C, dla wag o zastosowaniu specjalnym;3)
przy zmianach napięcia zasilania w zakresie od -15 % do 10 % jego wartości nominalnej, oznaczonej na wadze, dla wag zasilanych napięciem o częstotliwości sieciowej;4)
przy spadku napięcia poniżej jego wartości nominalnej o daną wartość, dla wag zasilanych napięciem stałym;5)
przy wilgotności względnej 85 % w temperaturze równej górnej granicy zakresu temperatury pracy wagi, dla wag elektronicznych;6)
przy pochyleniu podstawy wagi równym 5 %, dla wag, które nie są przeznaczone do zamocowania w stałej pozycji i które nie są wyposażone we wskaźnik poziomu.2.
Na skutek zmiany temperatury otoczenia o 5 °C wskazanie zerowe wagi nie powinno zmienić się więcej niż wartość, o której mowa w ust. 1, dla ładunku równego nominalnej porcji minimalnej.3.
W przypadku wag odważających porcje, które nie są równe jednemu ładunkowi, błędy, o których mowa w ust. 1, oblicza się w zależności od masy porcji i liczby ładunków w porcji.§ 29.
W przypadku wag, w których nastawiona wartość masy porcji jest wskazywana, maksymalna różnica pomiędzy wartością nastawioną a średnią masą porcji nie powinna przekraczać 0,25 wartości maksymalnego dopuszczalnego odchylenia każdej porcji od wartości średniej z tych porcji w użytkowaniu, określonego w załączniku do rozporządzenia.§ 30.
Stabilność przedziału wskazań wagi elektronicznej powinna być taka, aby wartość bezwzględna różnicy między błędami wskazania wagi dla ładunku o masie zbliżonej do Max, dla dowolnego z dwóch pomiarów, nie przekraczała 50 % wartości bezwzględnej błędów granicznych dopuszczalnych wagi, o których mowa w § 28 ust. 1.