Rozdział 2 - Wymagania w zakresie konstrukcji, wykonania, materiałów i charakterystyk metrologicznych pojemników oraz miejsc umieszczania cech legalizacji - Wymagania, którym powinny odpowiadać pojemniki przeznaczone do pomiaru i sprawdzania objętości cieczy, oraz szczegółowy zakres badań i sprawdzeń wykonywanych podczas prawnej kontroli metrologicznej tych przyrządów pomiarowych.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2007.106.727
Akt utracił moc Wersja od: 15 czerwca 2007 r.
Rozdział 2
Wymagania w zakresie konstrukcji, wykonania, materiałów i charakterystyk metrologicznych pojemników oraz miejsc umieszczania cech legalizacji
Wymagania w zakresie konstrukcji, wykonania, materiałów i charakterystyk metrologicznych pojemników oraz miejsc umieszczania cech legalizacji
§ 5.
Pojemność nominalna pojemnika, określona w temperaturze odniesienia, powinna być równa jednej spośród następujących wartości wyrażonej w dm3: 0,01; 0,02; 0,05; 0,10; 0,125; 0,20; 0,25; 0,350; 0,375; 0,50; 0,70; 0,75; 1; 1,50; 1,75; 2; 5.§ 6.
Kształt i elementy pojemników określa załącznik nr 1 do rozporządzenia.§ 7.
Wartości górnej średnicy wewnętrznej oraz głębokości pojemników w zależności od pojemności nominalnych określa załącznik nr 2 do rozporządzenia.§ 8.
Dolna średnica dna pojemników powinna być:1)
równa 4/3 górnej średnicy - w pojemnikach o pojemności nominalnej od 0,01 dm3 do 0,20 dm3;2)
dwukrotnie większa niż górna - w pozostałych pojemnikach.§ 9.
Grubość ścian i dna pojemników powinna być nie mniejsza niż:1)
1 mm - w pojemnikach o pojemności nominalnej do 0,375 dm3;2)
1,5 mm - w pojemnikach o pojemności nominalnej większej niż 0,375 dm3.§ 10.
Górna i dolna krawędź pojemników o pojemności nominalnej większej niż 1 dm3 powinny być usztywnione obręczami o grubości nie mniejszej niż 1,5 mm.§ 11.
1.
Górna krawędź pojemników powinna być szlifowana i leżeć w płaszczyźnie równoległej do dna.2.
Górna krawędź pojemników o pojemności nominalnej większej niż 0,25 dm3 powinna mieć co najmniej 2 mm grubości.§ 12.
1.
Dno pojemnika powinno być płaskie.2.
W pojemnikach o pojemności nominalnej 5 dm3 dno pojemnika powinno być wzmocnione co najmniej jednym żebrem.§ 13.
1.
Pojemniki o pojemności nominalnej od 0,01 dm3 do 2 dm3 powinny mieć jeden uchwyt, a pojemniki o pojemności nominalnej 5 dm3 - dwa uchwyty.2.
Uchwyt pojemnika nie powinien wystawać ponad płaszczyznę górnej krawędzi pojemnika.§ 14.
1.
Przy górnej krawędzi zewnętrznej pojemnika powinna być naniesiona warstwa cyny o kształcie określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia, o grubości i wielkości umożliwiającej wybicie na niej cechy legalizacji.2.
Na pojemniku z obręczą usztywniającą górną krawędź warstwa cyny powinna być nałożona na obręcz i część ścianki.§ 15.
Pojemniki powinny być wykonane ze stali kwasoodpornej dopuszczonej do kontaktu z żywnością na podstawie przepisów ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225).§ 16.
Na ściance pojemnika powinny być umieszczone w sposób trwały i czytelny co najmniej następujące oznaczenia:1)
nazwa pojemnika;2)
nazwa materiału, z którego wykonany jest pojemnik;3)
pojemność nominalna wyrażona w dm3;4)
temperatura odniesienia wyrażona w °C;5)
nazwa lub znak producenta;6)
numer fabryczny;7)
rok produkcji;8)
nadany znak zatwierdzenia typu.§ 17.
Błędy graniczne dopuszczalne pojemności pojemników będące różnicą pojemności nominalnej, o której mowa w § 5, i pojemności poprawnej rozumianej jako objętość wyrażona w dm3, ograniczona wewnętrzną powierzchnią jego ścian i dna oraz płaszczyzną wyznaczoną przez szklaną płytkę dociśniętą do jego górnej krawędzi, określa załącznik nr 3 do rozporządzenia.§ 18.
Cechę legalizacji umieszcza się na cynowej nakładce przy górnej krawędzi pojemnika.