§ 22. - Wymagania higieniczno-sanitarne w zakładach produkujących lub wprowadzających do obrotu środki spożywcze.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2004.104.1096

Akt utracił moc
Wersja od: 1 maja 2004 r.
§  22.
1.
Urządzenia, sprzęt i inne składniki wyposażenia, z którymi styka się żywność, muszą być:
1)
utrzymywane w dobrym stanie technicznym, aby zminimalizować wszelkie ryzyko zanieczyszczenia żywności;
2)
wykonane z takich materiałów, które umożliwiają utrzymanie ich w czystości oraz, jeżeli jest to niezbędne, ich dezynfekcję; nie dotyczy to pojemników bezzwrotnych oraz opakowań;
3)
zainstalowane w taki sposób, aby umożliwić odpowiednie czyszczenie otaczającego je obszaru.
2.
W obrocie środkami spożywczymi sprzedawanymi luzem, dla każdego rodzaju środków spożywczych wydziela się sprzęt i narzędzia takie, jak w szczególności: noże, deski, szufle, łyżki, szczypce, naczynia wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, określonych w przepisach o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością.