Rozdział 5 - Wykonywanie szczególnego nadzoru podatkowego w stosunku do wyrobów winiarskich i innych napojów alkoholowych - Wykonywanie szczególnego nadzoru podatkowego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2002.136.1147

Akt utracił moc
Wersja od: 15 czerwca 2003 r.

Rozdział  5

Wykonywanie szczególnego nadzoru podatkowego w stosunku do wyrobów winiarskich i innych napojów alkoholowych

§  24. 
1. 
W zakresie wykonania obowiązku określonego w § 29 ust. 1 w podmiotach wytwarzających wyroby winiarskie sprawuje się stały nadzór.
2. 
Podmiot jest obowiązany przesłać urzędowi kontroli skarbowej, a w razie sprawowania stałego nadzoru - komórce tego nadzoru, zgłoszenie procesów technologicznych lub wykaz terminów procesów produkcyjnych - co najmniej na 3 dni przed rozpoczęciem tych procesów.
3. 
Zmiany w zgłoszeniu lub wykazie, o których mowa w ust. 2, podmiot odnotowuje w zgłoszeniu lub odpisie wykazu i niezwłocznie zgłasza urzędowi kontroli skarbowej lub komórce stałego nadzoru.
4. 
Zgłoszenie lub wykaz, o których mowa w ust. 2, powinny uwzględniać następujące dane:
1)
określenie wyrobu winiarskiego, który ma być produkowany,
2)
datę i godzinę rozpoczęcia procesu wytwarzania, w tym nastawu, kupażu, przekazania wina z magazynu do przerobu,
3)
ilość i rodzaj surowców oraz dodatków użytych do produkcji,
4)
numery i pojemność naczyń, w których będzie przeprowadzona fermentacja,
5)
datę i godzinę rozpoczęcia obciągu wyrobu po ukończeniu fermentacji,
6)
ilość i rodzaj wyrobu podlegającego dosładzaniu, doprawianiu, alkoholizowaniu oraz kupażowaniu, a także datę tych czynności.
§  25. 
Czynności produkcyjne w zakresie nastawu fermentacyjnego oraz kupażu wyrobów winiarskich, ich dosładzania, doprawiania i alkoholizowania, a także rozlewu tych wyrobów odnotowuje się w następujących dokumentach:
1)
metryczce nastawu, sporządzonej według wzoru stanowiącego załącznik nr 18 do rozporządzenia,
2)
karcie kupażu lub wytwarzania wyrobu winiarskiego albo napoju alkoholowego, sporządzonej według wzoru stanowiącego załącznik nr 19 do rozporządzenia,
3)
księdze kontroli rozlewu wyrobów winiarskich, prowadzonej według wzoru stanowiącego załącznik nr 20 do rozporządzenia.
§  26. 
Przy przesyłce wyrobu winiarskiego luzem stosuje się odpowiednio § 54-58, z tym że dokument przewozu powinien zawierać następujące dane:
1)
rodzaj lub nazwę wyrobu winiarskiego,
2)
wagę netto, ciężar właściwy i objętość,
3)
zawartość lub stężenie alkoholu etylowego.
§  27. 
Podmiot zgłasza urzędowi kontroli skarbowej przyjęcie wyrobów winiarskich zwróconych w wyniku reklamacji - w terminie 3 dni od ich przyjęcia.
§  28.  6
 Przepisy § 24-27 stosuje się odpowiednio do innych napojów alkoholowych niezaliczonych do napojów spirytusowych i piwa.
6 § 28 zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 4 kwietnia 2003 r. (Dz.U.03.59.523) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 8 kwietnia 2003 r.