Wykaz materiałów paszowych dopuszczonych do obrotu.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2006.237.1718

Akt utracił moc
Wersja od: 20 grudnia 2006 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 11 grudnia 2006 r.
w sprawie wykazu materiałów paszowych dopuszczonych do obrotu2)

Na podstawie art. 25 ust. 3 ustawy z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach (Dz. U. Nr 144, poz. 1045) zarządza się, co następuje:
Wykaz materiałów paszowych z grup wymienionych w art. 24 ust. 1 ustawy z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach, które zostały dopuszczone do obrotu na podstawie przepisów Unii Europejskiej, jest określony w załączniku do rozporządzenia.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 25 stycznia 2005 r. w sprawie wykazu materiałów paszowych dopuszczonych do obrotu (Dz. U. Nr 22, poz. 184).
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 lipca 2006 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 131, poz. 915).

2) Przepisy rozporządzenia wdrażają postanowienia dyrektywy Rady 82/471/EWG z dnia 30 czerwca 1982 r. dotyczącej niektórych produktów stosowanych w żywieniu zwierząt (Dz. Urz. WE L 213 z 21.07.1982, str. 8, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 5, str. 151, z późn. zm.).

ZAŁĄCZNIK 

WYKAZ MATERIAŁÓW PASZOWYCH Z GRUP WYMIENIONYCH W ART. 24 UST. 1 USTAWY Z DNIA 22 LIPCA 2006 R. O PASZACH, KTÓRE ZOSTAŁY DOPUSZCZONE DO OBROTU NA PODSTAWIE PRZEPISÓW UNII EUROPEJSKIEJ

Nazwa grupy produktuNazwa produktuOpis głównego składnika odżywczego lub tożsamość mikroorganizmuPodłoże kultury (specyfikacje, jeżeli są)Charakterystyczny skład preparatuGatunek zwierzęcia
123456
1. BIAŁKO UZYSKIWANE Z NASTĘPUJĄCYCH GRUP MIKROORGANIZMÓW
1.1. Bakterie
1.1.1.

Bakterie hodowane na metanolu

1.1.1.1.

Białkowy produkt uzyskany w procesie fermentacji kultury Methylophilus methylotrophus wyhodowanej na metanolu

Methylophilus methylotrophus

NCIB szczep 10.515

MetanolBiałko ogólne: minimum 68 % Współczynnik odbicia: minimum 50Świnie, cielęta, drób, ryby
1.1.2.

Bakterie hodowane na gazie naturalnym (ziemnym)

1.1.2.1.

Białkowy produkt uzyskany w procesie fermentacji kultury Methylococcus capsulatus (Bath),

Alcaligenes acidovorans,

Bacillus brevis i Bacillus firmus, których komórki zostały unieczynnione

Methylococcus capsulatus (Bath) NCIMB szczep

11132

Alcaligenes acidovorans

szczep NCIMB

12387

Bacillus brevis szczep NCIMB

13288

Bacillus firmus szczep NCIMB

13280

Gaz naturalny (zawierający w przybliżeniu:

91 % metanu,

5 % etanu,

2 % propanu,

0,5 % izobutanu,

0,5 % n-butanu,

1 % innych składników), amoniak, sole mineralne

Białko ogólne:

minimum 65 %

Tuczniki o masie ciała od 25 do 60 kg.

Cielęta o masie ciała od 80 kg.

Łosoś

1.2. Drożdże
1.2.1. Drożdże hodowane na substancjach pochodzenia zwierzęcego lub roślinnegoWszystkie drożdże uzyskane z mikroorganizmów i substratów wymienionych odpowiednio w kolumnach 3 i 4, których komórki zostały unieczynnioneSaccharomyces cerevisiae

Saccharomyces carlsbergiensis

Kluyveromyces lactis

Kluyveromyces fragilis

Melasa, pozostałości po przetwórstwie gorzelnianym, zboża i produkty zawierające skrobię, soki owocowe, serwatkę, kwas mlekowy i hydrolizowane włókna roślinneWszystkie gatunki zwierząt
Candida guilliermondiiMelasa, pozostałości po przetwórstwie gorzelnianym, zboża i produkty zawierające skrobię, soki owocowe, serwatkę, kwas mlekowy i hydrolizowane włókna roślinneSucha masa:

minimum 16 %

Tuczniki
1.2.2. Drożdże hodowane na substratach innych niż wymienione w punkcie 1.2.1.
1.3. Glony--
1.4. Grzyby niższe
1.4.1. Produkty uzyskane w wyniku wytwarzania antybiotyków w procesie fermentacji1.4.1.1. Grzybnia, wilgotny produkt uboczny uzyskany w wyniku wytwarzania penicyliny, zakiszony za pomocą Lactobacillus brevis, plantarun, sake, kolenoid i Streptococcus lactis w celu inaktywowania penicyliny i poddany obróbce cieplnejAzotowy składnik Penicillium chrysogenum ATCC 48271Różnego pochodzenia węglowodany i ich hydrolizatyAzot wyrażony jako białko ogólne: minimum 7 %Przeżuwacze, świnie
2. NIEBIAŁKOWE ZWIĄZKI AZOTOWE
2.1. Sole amonowe2.1.1. Mleczan amonu uzyskany w procesie fermentacji Lactobacillus bulgaricusCH3 CHOH-COONH4SerwatkaAzot wyrażony jako białko ogólne:

minimum 44 %

Przeżuwacze, od początku okresu przeżuwania
2.1.2. Octan amonu w roztworze wodnymCH3 COONH4-Octan amonu: minimum 55 %Przeżuwacze, od początku okresu przeżuwania
2.1.3. Siarczan amonu w roztworze wodnym(NH4)2SO4-Siarczan amonu: 35 %Przeżuwacze, od początku okresu przeżuwania
2.2. Produkty uboczne uzyskane w wyniku wytwarzania aminokwasów w procesie fermentacji2.2.1. Płynne zatężone produkty uboczne uzyskane w wyniku wytwarzania kwasu L-glutaminowego w procesie fermentacji Corynebacterium melassecolaSole amonowe i inne składniki azotoweSacharoza, melasa, produkty skrobiowe i ich hydrolizatyAzot wyrażony jako białko ogólne: minimum 48 % Wilgotność: maksimum 28 %Przeżuwacze, od początku okresu przeżuwania
2.2.2. Płynne zatężone produkty uboczne uzyskane w wyniku wytwarzania chlorowodorku

L-lizyny w procesie fermentacji Brevibacterium lactofermentum

Sole amonowe i inne składniki azotoweSacharoza, melasa, produkty skrobiowe i ich hydrolizatyAzot wyrażony jako białko ogólne:

minimum 45 %

Przeżuwacze, od początku okresu przeżuwania