§ 3. - Współpraca organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej z organami celnymi w zakresie granicznych kontroli sanitarnych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2017.567

Akt obowiązujący
Wersja od: 17 marca 2017 r.
§  3. 
1. 
Współpraca, o której mowa w § 1, zapewnia prawidłową kontrolę obrotu towarowego żywnością pochodzenia niezwierzęcego oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością, zwanymi dalej "towarami":
1)
ujętymi w wykazie towarów określonym w przepisach wydanych na podstawie art. 83 ust. 3 ustawy;
2)
ujętymi w przepisach przyjętych na podstawie:
a)
art. 53 ust. 1 lit. b rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L 31 z 01.02.2002, str. 1, z późn. zm.- Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 6, str. 463),
b)
art. 15 ust. 5 i art. 48 ust. 1 rozporządzenia nr 882/2004;
3)
nieujętymi w wykazie, o którym mowa w pkt 1, jeżeli organ celny w trakcie obejmowania towaru procedurą dopuszczenia do obrotu stwierdzi, że zaistniały okoliczności, o których mowa w art. 27 ust. 3 rozporządzenia nr 765/2008.
2. 
Czynności z zakresu granicznej kontroli sanitarnej mogą zostać wykonane przy objęciu towarów procedurą wywozu, co do których organ celny stwierdzi istnienie okoliczności wskazujących, że wywożony towar nie spełnia wymagań z zakresu bezpieczeństwa żywności, oraz w każdym innym przypadku uzasadnionego podejrzenia zagrożenia bezpieczeństwa żywności.