§ 1. - Współpraca organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej z organami celnymi w zakresie granicznej kontroli sanitarnej żywności.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.50.439

Akt utracił moc
Wersja od: 25 marca 2003 r.
§  1.
1.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej i organy celne w zakresie swojej właściwości rzeczowej współdziałają w celu zapewnienia prawidłowej kontroli obrotu towarowego z zagranicą środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych, innych składników żywności oraz substancji pomagających w przetwarzaniu, a także udzielają sobie wzajemnej pomocy dotyczącej:
1)
czynności kontrolnych;
2)
wymiany informacji;
3)
szkoleń i wymiany doświadczeń.
2.
Współdziałanie organów, o których mowa w ust. 1, polega w szczególności na:
1)
równoczesnej kontroli partii środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych, innych składników żywności oraz substancji pomagających w przetwarzaniu, przywożonych z zagranicy i wprowadzanych na polski obszar celny;
2)
uzgadnianiu postępowania w przypadkach zatrzymania transportu partii środka spożywczego, dozwolonej substancji dodatkowej, innego składnika żywności lub substancji pomagającej w przetwarzaniu na przejściu granicznym celem zgromadzenia i dostarczenia przez importera dokumentacji wymaganej przepisami ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, zwanej dalej "ustawą";
3)
wzajemnym udzielaniu pomocy w zakresie prawidłowej identyfikacji środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych, innych składników żywności oraz substancji pomagających w przetwarzaniu, a także informowaniu o zauważonych nieprawidłowościach związanych z ich zgłoszeniem do odprawy celnej lub kontroli sanitarnej;
4)
nadawaniu przez organ celny przeznaczenia celnego partii środka spożywczego, dozwolonej substancji dodatkowej, innego składnika żywności lub substancji pomagającej w przetwarzaniu, po uprzednim wydaniu przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej stosownego świadectwa zezwalającego na ich wprowadzenie na polski obszar celny;
5)
zawiadamianiu przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej właściwego organu celnego o wydaniu decyzji o zakazie wprowadzenia partii środka spożywczego, dozwolonej substancji dodatkowej, innego składnika żywności lub substancji pomagającej w przetwarzaniu do obrotu w kraju;
6)
wycofaniu przez organ celny partii środka spożywczego, dozwolonej substancji dodatkowej, innego składnika żywności lub substancji pomagającej w przetwarzaniu, na koszt importera, poza granice kraju, w przypadku wydania przez organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej decyzji o zakazie wprowadzenia partii do obrotu w kraju;
7)
odmowie dopuszczenia przez graniczne urzędy celne do wwozu na polski obszar celny partii środka spożywczego, dozwolonej substancji dodatkowej, innego składnika żywności lub substancji pomagającej w przetwarzaniu, zakwestionowanej w drodze decyzji organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej;
8)
wszczynaniu przez właściwy miejscowo urząd celny odpowiedniego postępowania z jednoczesnym powiadomieniem państwowego wojewódzkiego inspektora sanitarnego, w przypadku ujawnienia na terenie kraju towarów niepoddanych granicznej kontroli sanitarnej i celnej;
9)
wzajemnej wymianie informacji dotyczących negatywnych zjawisk występujących przy wprowadzaniu środków spożywczych, dozwolonych substancji dodatkowych, innych składników żywności lub substancji pomagających w przetwarzaniu na polski obszar celny oraz ich przemieszczaniu w ramach procedury tranzytu.