§ 20. - Warunki weterynaryjne mające zastosowanie do niejadalnych produktów zwierzęcych oraz materiałów niskiego, wysokiego i szczególnego ryzyka.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.180.1767

Akt utracił moc
Wersja od: 23 października 2003 r.
§  20. 
1. 
Świeże lub schłodzone skóry, pochodzące z importu, wprowadza się na rynek, jeżeli:
1)
zostały pozyskane jako materiały wymienione w § 3 pkt 2 i 3 wykazu materiałów niskiego, wysokiego i szczególnego ryzyka;
2)
pochodzą z krajów wymienionych w obwieszczeniu Głównego Lekarza Weterynarii, w których:
a)
w okresie 12 ostatnich miesięcy poprzedzających wysyłkę nie wystąpił:
-
u świń - przypadek klasycznego pomoru świń lub afrykańskiego pomoru świń,
-
u bydła - przypadek pomoru bydła (księgosuszu),
b)
w okresie 24 miesięcy poprzedzających wysyłkę nie wystąpił przypadek pryszczycy oraz w okresie 12 miesięcy nie prowadzono szczepień przeciwko pryszczycy;
3)
zostały pozyskane:
a)
od zwierząt, które pozostawały na terytorium kraju pochodzenia co najmniej przez 3 miesiące przed ubojem lub od urodzenia - w przypadku zwierząt, które nie ukończyły 3 miesięcy życia,
b)
od zwierząt parzystokopytnych pochodzących z gospodarstw, w których, i w promieniu 10 km od których, w okresie ostatnich 30 dni, nie stwierdzono pryszczycy;
c)
od świń pochodzących z gospodarstw, w których w okresie:
-
ostatnich 30 dni nie stwierdzono choroby pęcherzykowej świń,
-
ostatnich 40 dni nie stwierdzono afrykańskiego pomoru świń,
-
ostatnich 30 dni, i w promieniu 10 km od których, nie stwierdzono przypadków choroby pęcherzykowej świń lub afrykańskiego pomoru świń,
d)
od zwierząt poddanych badaniu przedubojowemu w rzeźni, które badane nie później niż na 24 godziny przed ubojem nie wykazały objawów:
-
pryszczycy,
-
pomoru bydła (księgosuszu),
-
klasycznego pomoru świń,
-
afrykańskiego pomoru świń,
-
choroby pęcherzykowej świń;
4)
zastosowano środki w celu uniknięcia wtórnego skażenia czynnikami chorobotwórczymi;
5)
zostały zaopatrzone w świadectwo zdrowia i dokument handlowy.
2. 
Skóry poddane obróbce, pochodzące z importu, wprowadza się na rynek, jeżeli:
1)
zostały pozyskane jako materiały wymienione w § 3 pkt 2, 3 i 11 wykazu materiałów niskiego, wysokiego i szczególnego ryzyka;
2)
zostały zaopatrzone w świadectwo zdrowia i dokument handlowy;
3)
zostały pozyskane od zwierząt:
a)
z obszaru lub kraju nieobjętego ograniczeniami z powodu chorób zakaźnych zwierząt, na które zwierzęta są wrażliwe, przy czym skóry te zostały poddane jednej z obróbek:
-
suszeniu,
-
soleniu na sucho lub na mokro, co najmniej przez 14 dni przed wysyłką,
-
soleniu przez 7 dni w soli morskiej z dodatkiem 2 % roztworu węglanu sodu,
-
suszeniu przez 42 dni w temperaturze co najmniej 20 °C,
b)
z obszaru lub kraju innego niż obszar lub kraj, o których mowa w lit. a, przy czym skóry te poddano:
-
soleniu przez 7 dni w soli morskiej z dodatkiem 2 % roztworu węglanu sodu,
-
suszeniu przez 42 dni w temperaturze co najmniej 20 °C,
c)
przeżuwających, przy czym skóry te poddano jednej z obróbek:
-
suszeniu,
-
soleniu na sucho lub na mokro co najmniej przez 14 dni przed wysyłką;
-
soleniu przez 7 dni w soli morskiej z dodatkiem 2 % roztworu węglanu sodu;
-
suszeniu przez 42 dni w temperaturze co najmniej 20 °C,

a także były przechowywane oddzielnie przez 21 dni lub przewożone nieprzerwanie przez 21 dni; do przesyłki dołącza się wówczas deklarację przewoźnika o czasie trwania przewozu;

4)
zostały zasolone przed importem w czasie podanym w dołączonym do skór świadectwie, a przesyłka nie miała kontaktu z innymi produktami pochodzenia zwierzęcego lub zwierzętami stwarzającymi zagrożenie rozprzestrzenienia choroby zakaźnej - w przypadku skór solonych, przewożonych drogą morską.
3. 
Dokument handlowy, dołączony do skór poddanych obróbce, oprócz informacji, o których mowa w § 9 ust. 3, zawiera ponadto informacje o poddaniu skór obróbce oraz o tym, że przesyłka nie miała kontaktu z innymi produktami pochodzenia zwierzęcego lub zwierzętami stwarzającymi zagrożenie rozprzestrzenienia choroby zakaźnej.
4. 
Świeże, schłodzone i poddane obróbce skóry wprowadzane na rynek powinny spełniać warunki weterynaryjne dla mięsa.
5. 
Świeże, schłodzone lub poddane obróbce skóry zwierząt kopytnych przewozi się w opieczętowanych pojemnikach lub belach.
6. 
Przepisu ust. 3 nie stosuje się do skór:
1)
zwierząt kopytnych;
2)
zwierząt kopytnych, poddanych pełnemu procesowi garbowania;
3)
wet blue;
4)
pikli (pickled pelts);
5)
poddawanych działaniu wapna palonego i solanki o wartości pH od 12 do 13 co najmniej przez osiem godzin.