§ 20. - Warunki weterynaryjne mające zastosowanie do niejadalnych produktów zwierzęcych oraz materiałów niskiego, wysokiego i szczególnego ryzyka.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2003.180.1767
Akt utracił moc Wersja od: 23 października 2003 r.
§ 20.
1.
Świeże lub schłodzone skóry, pochodzące z importu, wprowadza się na rynek, jeżeli:1)
zostały pozyskane jako materiały wymienione w § 3 pkt 2 i 3 wykazu materiałów niskiego, wysokiego i szczególnego ryzyka;2)
pochodzą z krajów wymienionych w obwieszczeniu Głównego Lekarza Weterynarii, w których:a)
w okresie 12 ostatnich miesięcy poprzedzających wysyłkę nie wystąpił:-
u świń - przypadek klasycznego pomoru świń lub afrykańskiego pomoru świń,-
u bydła - przypadek pomoru bydła (księgosuszu),b)
w okresie 24 miesięcy poprzedzających wysyłkę nie wystąpił przypadek pryszczycy oraz w okresie 12 miesięcy nie prowadzono szczepień przeciwko pryszczycy;3)
zostały pozyskane:a)
od zwierząt, które pozostawały na terytorium kraju pochodzenia co najmniej przez 3 miesiące przed ubojem lub od urodzenia - w przypadku zwierząt, które nie ukończyły 3 miesięcy życia,b)
od zwierząt parzystokopytnych pochodzących z gospodarstw, w których, i w promieniu 10 km od których, w okresie ostatnich 30 dni, nie stwierdzono pryszczycy;c)
od świń pochodzących z gospodarstw, w których w okresie:-
ostatnich 30 dni nie stwierdzono choroby pęcherzykowej świń,-
ostatnich 40 dni nie stwierdzono afrykańskiego pomoru świń,-
ostatnich 30 dni, i w promieniu 10 km od których, nie stwierdzono przypadków choroby pęcherzykowej świń lub afrykańskiego pomoru świń,d)
od zwierząt poddanych badaniu przedubojowemu w rzeźni, które badane nie później niż na 24 godziny przed ubojem nie wykazały objawów:-
pryszczycy,-
pomoru bydła (księgosuszu),-
klasycznego pomoru świń,-
afrykańskiego pomoru świń,-
choroby pęcherzykowej świń;4)
zastosowano środki w celu uniknięcia wtórnego skażenia czynnikami chorobotwórczymi;5)
zostały zaopatrzone w świadectwo zdrowia i dokument handlowy.2.
Skóry poddane obróbce, pochodzące z importu, wprowadza się na rynek, jeżeli:1)
zostały pozyskane jako materiały wymienione w § 3 pkt 2, 3 i 11 wykazu materiałów niskiego, wysokiego i szczególnego ryzyka;2)
zostały zaopatrzone w świadectwo zdrowia i dokument handlowy;3)
zostały pozyskane od zwierząt:a)
z obszaru lub kraju nieobjętego ograniczeniami z powodu chorób zakaźnych zwierząt, na które zwierzęta są wrażliwe, przy czym skóry te zostały poddane jednej z obróbek:-
suszeniu,-
soleniu na sucho lub na mokro, co najmniej przez 14 dni przed wysyłką,-
soleniu przez 7 dni w soli morskiej z dodatkiem 2 % roztworu węglanu sodu,-
suszeniu przez 42 dni w temperaturze co najmniej 20 °C,b)
z obszaru lub kraju innego niż obszar lub kraj, o których mowa w lit. a, przy czym skóry te poddano:-
soleniu przez 7 dni w soli morskiej z dodatkiem 2 % roztworu węglanu sodu,-
suszeniu przez 42 dni w temperaturze co najmniej 20 °C,c)
przeżuwających, przy czym skóry te poddano jednej z obróbek:-
suszeniu,-
soleniu na sucho lub na mokro co najmniej przez 14 dni przed wysyłką;-
soleniu przez 7 dni w soli morskiej z dodatkiem 2 % roztworu węglanu sodu;-
suszeniu przez 42 dni w temperaturze co najmniej 20 °C,a także były przechowywane oddzielnie przez 21 dni lub przewożone nieprzerwanie przez 21 dni; do przesyłki dołącza się wówczas deklarację przewoźnika o czasie trwania przewozu;
4)
zostały zasolone przed importem w czasie podanym w dołączonym do skór świadectwie, a przesyłka nie miała kontaktu z innymi produktami pochodzenia zwierzęcego lub zwierzętami stwarzającymi zagrożenie rozprzestrzenienia choroby zakaźnej - w przypadku skór solonych, przewożonych drogą morską.3.
Dokument handlowy, dołączony do skór poddanych obróbce, oprócz informacji, o których mowa w § 9 ust. 3, zawiera ponadto informacje o poddaniu skór obróbce oraz o tym, że przesyłka nie miała kontaktu z innymi produktami pochodzenia zwierzęcego lub zwierzętami stwarzającymi zagrożenie rozprzestrzenienia choroby zakaźnej.4.
Świeże, schłodzone i poddane obróbce skóry wprowadzane na rynek powinny spełniać warunki weterynaryjne dla mięsa.5.
Świeże, schłodzone lub poddane obróbce skóry zwierząt kopytnych przewozi się w opieczętowanych pojemnikach lub belach.6.
Przepisu ust. 3 nie stosuje się do skór:1)
zwierząt kopytnych;2)
zwierząt kopytnych, poddanych pełnemu procesowi garbowania;3)
wet blue;4)
pikli (pickled pelts);5)
poddawanych działaniu wapna palonego i solanki o wartości pH od 12 do 13 co najmniej przez osiem godzin.