§ 19. - Warunki weterynaryjne mające zastosowanie do niejadalnych produktów zwierzęcych oraz materiałów niskiego, wysokiego i szczególnego ryzyka.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.180.1767

Akt utracił moc
Wersja od: 23 października 2003 r.
§  19. 
Surowicę zwierząt koniowatych, pochodzącą z importu, wprowadza się na rynek, jeżeli:
1)
pochodzi od zwierząt urodzonych i wyhodowanych w krajach wymienionych w obwieszczeniu Głównego Lekarza Weterynarii;
2)
została wyprodukowana zgodnie z warunkami określonymi w rozporządzeniu, w zakładach zatwierdzonych w kraju pochodzenia;
3)
pochodzi z kraju, w którym obowiązkowi zgłaszania podlegają przypadki zachorowań na:
a)
afrykański pomór koni,
b)
zarazę stadniczą,
c)
nosaciznę,
d)
wszystkie typy zapalenia mózgu i rdzenia koni,
e)
zakaźną niedokrwistość koni,
f)
pęcherzykowe zapalenie jamy ustnej,
g)
wściekliznę,
h)
wąglik;
4)
została pozyskana, pod nadzorem lekarza weterynarii, od zwierząt, które w momencie pobierania nie wykazywały objawów klinicznych chorób zakaźnych;
5)
została pozyskana od zwierząt, które od urodzenia pozostawały na terytorium kraju, na którym w okresie ostatnich:
a)
2 lat nie wystąpiło wenezuelskie zapalenie mózgu i rdzenia koni,
b)
6 miesięcy nie wystąpiła zaraza stadnicza,
c)
6 miesięcy nie wystąpiła nosacizna;
6)
została pozyskana od zwierząt, które przebywały w gospodarstwie niepoddanym ograniczeniom z powodu chorób zakaźnych zwierząt, w którym:
a)
wszystkie zwierzęta w przypadku zapalenia mózgu i rdzenia koni zostały zabite na 6 miesięcy przed dniem pobrania surowicy,
b)
wszystkie zarażone zwierzęta zostały zabite, a wyniki badań pozostałych zwierząt dały negatywny wynik w dwóch kolejnych badaniach testem Cogginsa, przeprowadzonych w odstępie 3 miesięcy, w przypadku niedokrwistości zakaźnej,
c)
ograniczenia zostały zniesione nie później niż na 6 miesięcy przed dniem pobrania surowicy, w przypadku pęcherzykowego zapalenia jamy ustnej,
d)
ostatni zarejestrowany przypadek miał miejsce nie później niż na miesiąc przed dniem pobrania surowicy, w przypadku wścieklizny,
e)
ostatni zarejestrowany przypadek zachorowania miał miejsce nie później niż na 15 dni przed dniem pobrania surowicy, w przypadku wąglika,
f)
wszystkie zwierzęta w gospodarstwie wrażliwe na choroby, o których mowa w lit. a-d, zostały zabite, a pomieszczenia odkażone nie później niż na 30 dni przed dniem pobrania surowicy, a w przypadku wąglika - nie później niż na 15 dni;
7)
zostały podjęte środki w celu uniknięcia skażenia czynnikami chorobotwórczymi w czasie produkcji, przemieszczania i pakowania;
8)
została zapakowana w szczelne pojemniki, na których umieszczono napis "surowica zwierząt koniowatych" oraz weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu, w którym została pobrana;
9)
została zaopatrzona w świadectwo zdrowia i dokument handlowy.