§ 17. - Urzędowe badanie zwierząt rzeźnych i mięsa w kraju.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1929.32.305
Akt utracił moc Wersja od: 15 października 1982 r.
§ 17.
Przed zbadaniem mięsa można oprawić (oporządzić) zwierzę w sposób przyjęty w przemyśle rzeźnickim, jednakże: 1)
skóra zwierzęcia winna pozostać przy karku w naturalnem połączeniu ze sztuką; 2)
głowę i dolne części nóg u bydła rogatego i koni można oddzielić; 3)
mogą być wyjęte ze zwierzęcia narządy jamy piersiowej, brzusznej i miednicowej, u świń zaś, owiec i kóz także język w naturalnem połączeniu z narządami szyi i jamy piersiowej; 4)
sztuki zwierząt należy przed badaniem przeciąć na dwie podłużne połowy, z pozostawieniem naturalnego połączenia ich przy karku.Przy oprawianiu (oporządzaniu) bydła rogatego w wieku poniżej 2-ch lat oraz cieląt, owiec, kóz i osesków, władza wyznaczająca organa urzędowego badania może zezwolić na wyjątki od przepisów zawartych w pkt. 1-4 poprzedniego ustępu pod warunkiem, że to nie będzie miało ujemnego wpływu na przeprowadzenie badania i ocenę mięsa.
Świnie mogą być przed badaniem opalone lub oparzone.