Rozdział 2 - Pomoc na działania dotyczące poprawy przetwórstwa i marketingu artykułów rolnych i rybnych - Szczegółowy zakres i kierunki działań oraz sposoby realizacji zadań Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w zakresie gospodarowania środkami pochodzącymi z funduszy Unii Europejskiej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2002.102.928

Akt utracił moc
Wersja od: 15 grudnia 2004 r.

Rozdział  2

Pomoc na działania dotyczące poprawy przetwórstwa i marketingu artykułów rolnych i rybnych

§  3. 
1. 
Pomoc finansowa na przedsięwzięcia obejmujące poprawę przetwórstwa i marketingu artykułów rolnych i rybnych, zwana dalej "pomocą dla przetwórstwa", może być udzielana przedsiębiorcom prowadzącym działalność gospodarczą w zakresie:
1)
przetwórstwa mleka,
2)
uboju zwierząt rzeźnych, rozbioru mięsa lub jego przetwórstwa,
3)
przetwórstwa ryb i innych organizmów wodnych,
4)
przetwórstwa owoców i warzyw,
5) 10
 usługowego przechowywania towarów zamrożonych lub schłodzonych, pochodzących z przetwórstwa, o którym mowa w pkt 1-4.
2.  11
 Pomoc dla przetwórstwa może być udzielana grupom producentów rolnych lub ich związkom, prowadzącym działalność w zakresie produkcji:
1)
mleka,
2)
żywca lub mięsa,
3)
ryb i innych organizmów wodnych,
4)
owoców i warzyw

oraz grupom producentów owoców i warzyw.

3. 
O pomoc dla przetwórstwa mogą ubiegać się podmioty prowadzące działalność w zakresie, o którym mowa w ust. 1 lub 2, przez okres co najmniej jednego roku obrachunkowego.
4.  12
 Szczegółowy wykaz działalności w zakresie, o którym mowa w ust. 1 i 2, określa załącznik nr 1a do rozporządzenia.
§  4. 
1. 
Pomocą dla przetwórstwa obejmuje się koszty kwalifikowane określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia, poniesione po zawarciu umowy, o której mowa w § 7 ust. 3, z zastrzeżeniem ust. 2.
2.  13
 Agencja może objąć pomocą dla przetwórstwa koszty studiów wykonalności i prac z nimi związanych, poniesione przed zawarciem umowy, o której mowa w § 7 ust. 3, jednakże nie wcześniej niż po dniu 9 lipca 2002 r.
3.  14
 Pomoc dla przetwórstwa może obejmować koszty kwalifikowane budowy nowych budynków, jeżeli wejdą one w skład istniejących przedsiębiorstw przetwórstwa artykułów pochodzenia zwierzęcego lub owoców i warzyw.
4. 
Pomoc dla przetwórstwa może obejmować koszty kwalifikowane związane z budową nowych rzeźni o rocznej mocy produkcyjnej:
1)
co najmniej 1.000 jednostek przeliczeniowych, ustalonych z zastosowaniem współczynników przeliczeniowych do określania jednostek przeliczeniowych, określonych w załączniku nr 3 do rozporządzenia, lub
2)
nie mniejszej niż 150 tys. sztuk rocznie dla drobiu.
5. 
Pomoc dla przetwórstwa, o której mowa w ust. 4, może być udzielona po wykazaniu przez podmiot ubiegający się o udzielenie pomocy braku odpowiedniej mocy produkcyjnej w stosunku do istniejącej bazy surowcowej.
6. 
Pomoc dla przetwórstwa może zostać udzielona:
1)
przedsiębiorcom, o których mowa w § 3 ust. 1, jeżeli po zakończeniu realizacji przedsięwzięcia co najmniej 25% przetwarzanego przez nich surowca nabywanego od producentów rolnych lub rybaków będzie objęte umowami dostawy lub kontraktacji, zawartymi na okres co najmniej 12 miesięcy,
2)
podmiotom, o których mowa w § 3 ust. 2, jeżeli po zakończeniu realizacji przedsięwzięcia co najmniej 25% wytwarzanych przez nich produktów będzie zbywanych na podstawie umów dostawy lub kontraktacji, zawartych na okres co najmniej 12 miesięcy.
7. 
Pomoc dla przetwórstwa nie może być udzielana:
1)
na przedsięwzięcia związane z przetwórstwem surowców i produktów wymienionych w załączniku nr 4 do rozporządzenia,
2)
na przedsięwzięcia związane z przetwórstwem surowców i produktów pochodzących z państw innych niż wymienione w załączniku nr 1 do rozporządzenia; ograniczenie to nie dotyczy ryb i innych organizmów wodnych,
3)
na realizację przedsięwzięcia objętego inną formą pomocy ze środków publicznych,
4)
podmiotowi zalegającemu z płatnościami związanymi z prowadzoną działalnością z tytułu podatków lub składek na ubezpieczenia społeczne, lub będącemu dłużnikiem Agencji z tytułu wcześniej udzielonej pomocy finansowej w ramach programu SAPARD,
5)
spółkom, w których Skarb Państwa jest właścicielem udziałów lub akcji o wartości przekraczającej 25% kapitału zakładowego,
6)
na przedsięwzięcia związane z działalnością w zakresie handlu detalicznego.
§  5. 
1.  15
 Agencja może udzielić pomocy dla przetwórstwa w wysokości wnioskowanej przez wnioskodawcę, nie wyższej niż 50% kosztów kwalifikowanych, jednak nie niższej niż 125.000 zł.
2.  16
 (uchylony).
3.  17
 Wysokość pomocy dla przetwórstwa udzielanej jednemu przedsiębiorcy w okresie realizacji programu SAPARD, z zastrzeżeniem ust. 4-6, nie może przekroczyć 10.000.000 zł - bez względu na liczbę realizowanych przedsięwzięć.
4. 
Wysokość pomocy dla przetwórstwa może zostać zwiększona na przedsięwzięcia realizowane przez przedsiębiorcę, o którym mowa w § 3 ust. 1, na rzecz podmiotów, o których mowa w § 3 ust. 2, lecz nie więcej niż o:
1)
1.100.000 zł - na przedsięwzięcia realizowane w zakresie przetwórstwa mięsa, mleka, ryb i innych organizmów wodnych,
2)
2.200.000 zł - na przedsięwzięcia realizowane w zakresie przetwórstwa owoców i warzyw.
5. 
Wysokość pomocy dla przetwórstwa, udzielanej grupie producentów rolnych lub związkowi grup producentów rolnych, o których mowa w § 3 ust. 2, nie może przekroczyć:
1)
1.100.000 zł - na przedsięwzięcia realizowane w zakresie przetwórstwa mleka, uboju zwierząt rzeźnych, rozbioru i przetwórstwa mięsa oraz przetwórstwa ryb i innych organizmów wodnych,
2)
2.200.000 zł - na przedsięwzięcia realizowane w zakresie przetwórstwa owoców i warzyw.
6. 
Jeżeli przedsiębiorca prowadzi działalność w wyodrębnionych jednostkach organizacyjnych samodzielnie sporządzających sprawozdania finansowe, wysokość pomocy dla przetwórstwa, o której mowa w ust. 1-4, dotyczy odrębnie każdej z tych jednostek.
§  6. 
1. 
Wniosek o udzielenie pomocy dla przetwórstwa składa się w oddziale regionalnym Agencji, właściwym ze względu na miejsce realizacji przedsięwzięcia, na formularzu opracowanym i udostępnionym przez Agencję.
2. 
Wniosek zawiera:
1)
imię i nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę, siedzibę i adres wnioskodawcy,
2)
opis prowadzonej działalności,
3) 18
 opis planowanego przedsięwzięcia z podaniem całkowitych kosztów jego realizacji,
4) 19
 (uchylony),
5)
wysokość wnioskowanej pomocy.
3. 
Do wniosku, o którym mowa w ust. 1, dołącza się w szczególności:
1)
zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej albo odpis z Krajowego Rejestru Sądowego, a w przypadku:
a)
grupy producentów rolnych - zaświadczenie wojewody o rejestracji tej grupy w rejestrze grup,
b)
związku grup producentów rolnych - zaświadczenie ministra właściwego do spraw rolnictwa o rejestracji tego związku w rejestrze związków,
c) 20
 grupy producentów owoców i warzyw - zaświadczenie wojewody o rejestracji tej grupy w rejestrze grup producentów owoców i warzyw (rejestrze grup uznanych lub rejestrze grup wstępnie uznanych),
2)
plan realizacji przedsięwzięcia zawierający w szczególności:
a)
opis przedsiębiorstwa,
b)
analizę marketingową,
c)
opis technologii produkcji,
d)
opis planowanego przedsięwzięcia,
e)
plany realizacji długoterminowych i krótkoterminowych planów rozwoju przedsiębiorstwa,
f)
analizę siły, wad, okazji i trudności polegających na zaprezentowaniu mocnych i słabych stron przedsiębiorstwa oraz potencjalnych szans i trudności, jakie może napotkać (SWOT),
g)
informację o sytuacji finansowej z trzech ostatnich lat i prognozy co najmniej na 3 następne lata,
3) 21
 opinie wydane przez państwowego powiatowego inspektora sanitarnego lub powiatowego lekarza weterynarii, potwierdzające, że przedsięwzięcie, o którym mowa w § 3 ust. 1 pkt 1-3, spełni warunki sanitarne i weterynaryjne, określone przepisami Unii Europejskiej,
4) 22
 opinię wydaną przez państwowego powiatowego inspektora sanitarnego, potwierdzającą, że przedsięwzięcie, o którym mowa w § 3 ust. 1 pkt 4, spełni warunki sanitarne, określone przepisami Unii Europejskiej.
5)
dokumentację techniczną inwestycji i zezwolenia wymagane odrębnymi przepisami przy realizacji przedsięwzięcia,
6)
dokumenty dotyczące sytuacji finansowej wnioskodawcy, w szczególności:
a)
bilans za ostatni okres sprawozdawczy,
b)
rachunek zysków i strat na koniec ostatniego okresu sprawozdawczego,
c)
rachunek przepływów pieniężnych,
d)
opinię biegłego rewidenta - w przypadku podmiotów podlegających ustawowemu obowiązkowi badania rocznych sprawozdań finansowych,
7)
zaświadczenia o niezaleganiu wnioskodawcy z płatnościami z tytułu podatków oraz składek na ubezpieczenia społeczne,
8) 23
 plan działania grupy producentów rolnych lub związku grup producentów rolnych albo program działania (plan działania) grupy producentów owoców i warzyw, co najmniej na kolejne 3 lata począwszy od roku obrachunkowego następującego po roku, w którym został złożony wniosek - w przypadku ubiegania się o pomoc na przetwórstwo, o której mowa w § 5 ust. 5,
9) 24
 oferty co najmniej od trzech dostawców, w przypadku usług, dostaw lub robót o wartości przewyższającej dla pojedynczego zamówienia równowartość 10.000 euro w złotych określoną zgodnie z § 2 ust. 2.
4. 
Agencja może zażądać innych niż wymienione w ust. 3 dokumentów potwierdzających spełnienie warunków udzielenia pomocy dla przetwórstwa, wymaganych dla danego przedsięwzięcia, w szczególności dotyczących stanu aktywów i przepływów pieniężnych wnioskodawcy, w przypadku gdy dokumenty, o których mowa w ust. 3, są niewystarczające.
5.  25
 Wnioski o udzielenie pomocy dla przetwórstwa składa się w terminie ustalonym przez Agencję, nie krótszym jednak niż jeden miesiąc. Agencja podaje termin składania wniosków do publicznej wiadomości co najmniej w dwóch dziennikach o zasięgu krajowym i lokalnym, w terminie co najmniej 7 dni przed dniem rozpoczęcia biegu terminu do składania wniosków. Ogłaszając termin składania wniosków, Agencja może ustalić maksymalny czas realizacji przedsięwzięć, dla których będzie przyjmowała wnioski o udzielenie pomocy dla przetwórstwa.
§  7. 
1. 
Agencja, po dokonaniu oceny wniosków o udzielenie pomocy dla przetwórstwa, sporządza listy wniosków przedsiębiorców, odrębnie dla każdego rodzaju prowadzonej przez nich działalności w zakresie:
1)
produkcji lub przetwórstwa mleka,
2)
produkcji żywca, uboju, rozbioru lub przetwórstwa mięsa,
3)
produkcji lub przetwórstwa ryb i innych organizmów wodnych,
4)
produkcji lub przetwórstwa owoców lub warzyw

- w kolejności od wniosku, który uzyskał ocenę najwyższą, do wniosku, który uzyskał ocenę najniższą, i przekazuje te listy wraz z uzasadnieniem do zaopiniowania Komitetowi Sterującemu.

2. 
Agencja, dokonując oceny i ustalając listy wniosków, o których mowa w ust. 1, kieruje się kryteriami oceny wniosków w zakresie pomocy dla przetwórstwa, określonymi w załączniku nr 5 do rozporządzenia.
3. 
Po zaopiniowaniu list wniosków przez Komitet Sterujący Agencja zawiera z wnioskodawcą pisemną umowę o udzielenie pomocy dla przetwórstwa, z zastrzeżeniem ust. 5.
4. 
Umowa, o której mowa w ust. 3, zawiera w szczególności:
1)
oznaczenie stron umowy,
2)
przedmiot umowy, w tym zakres rzeczowy przedsięwzięcia zgodny z wnioskiem o udzielenie pomocy dla przetwórstwa,
3)
termin i miejsce realizacji przedsięwzięcia,
4)
wysokość pomocy dla przetwórstwa,
5)
warunki i terminy składania wniosków o płatność,
6)
sposób i warunki wypłacenia pomocy dla przetwórstwa oraz jej zwrotu w przypadku wykorzystania środków finansowych pochodzących z tej pomocy niezgodnie z przepisami rozporządzenia lub pobranych w nadmiernej wysokości,
7)
określenie formy i wysokości zabezpieczenia zwrotu środków finansowych stanowiących pomoc w przypadku niewykonania umowy.
5. 
Agencja zawiera umowy o udzielenie pomocy dla przetwórstwa, uwzględniając kolejność wniosków, o której mowa w ust. 1, do wyczerpania środków finansowych przewidzianych na udzielenie tej pomocy.
6. 
Środki finansowe stanowiące pomoc dla przetwórstwa mogą być wypłacone, jeżeli podmiot ubiegający się o udzielenie pomocy przedstawi w szczególności:
1)
wniosek o płatność - po zrealizowaniu przedsięwzięcia zgodnie z warunkami określonymi w umowie, co potwierdza Agencja po przeprowadzeniu kontroli na miejscu realizacji tego przedsięwzięcia,
2)
dokumenty potwierdzające poniesienie kosztów kwalifikowanych.
10 § 3 ust. 1 pkt 5 dodany przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 8 października 2003 r. (Dz.U.03.178.1739) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 października 2003 r.
11 § 3 ust. 2 zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 10 grudnia 2002 r. (Dz.U.02.222.1866) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 grudnia 2002 r.
12 § 3 ust. 4 dodany przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 15 kwietnia 2003 r. (Dz.U.03.129.1177) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 lipca 2003 r.
13 § 4 ust. 2 zmieniony przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 15 kwietnia 2003 r. (Dz.U.03.129.1177) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 lipca 2003 r.
14 § 4 ust. 3 zmieniony przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 15 kwietnia 2003 r. (Dz.U.03.129.1177) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 lipca 2003 r.
15 § 5 ust. 1 zmieniony przez § 1 pkt 4 lit. a) rozporządzenia z dnia 15 kwietnia 2003 r. (Dz.U.03.129.1177) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 lipca 2003 r.
16 § 5 ust. 2 uchylony przez § 1 pkt 4 lit. b) rozporządzenia z dnia 15 kwietnia 2003 r. (Dz.U.03.129.1177) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 lipca 2003 r.
17 § 5 ust. 3 zmieniony przez § 1 pkt 4 rozporządzenia z dnia 8 października 2003 r. (Dz.U.03.178.1739) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 października 2003 r.
18 § 6 ust. 2 pkt 3 zmieniony przez § 1 pkt 2 lit. a) tiret pierwsze rozporządzenia z dnia 10 grudnia 2002 r. (Dz.U.02.222.1866) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 grudnia 2002 r.
19 § 6 ust. 2 pkt 4 uchylony przez § 1 pkt 2 lit. a) tiret drugie rozporządzenia z dnia 10 grudnia 2002 r. (Dz.U.02.222.1866) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 grudnia 2002 r.
20 § 6 ust. 3 pkt 1 lit. c) dodana przez § 1 pkt 2 lit. b) tiret pierwsze rozporządzenia z dnia 10 grudnia 2002 r. (Dz.U.02.222.1866) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 grudnia 2002 r.
21 § 6 ust. 3 pkt 3 zmieniony przez § 1 pkt 5 rozporządzenia z dnia 15 kwietnia 2003 r. (Dz.U.03.129.1177) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 lipca 2003 r.
22 § 6 ust. 3 pkt 4 zmieniony przez § 1 pkt 5 rozporządzenia z dnia 15 kwietnia 2003 r. (Dz.U.03.129.1177) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 30 lipca 2003 r.
23 § 6 ust. 3 pkt 8 zmieniony przez § 1 pkt 2 lit. b) tiret drugie rozporządzenia z dnia 10 grudnia 2002 r. (Dz.U.02.222.1866) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 grudnia 2002 r.
24 § 6 ust. 3 pkt 9 dodany przez § 1 pkt 5 rozporządzenia z dnia 8 października 2003 r. (Dz.U.03.178.1739) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 października 2003 r.
25 § 6 ust. 5 zmieniony przez § 1 pkt 2 lit. c) rozporządzenia z dnia 10 grudnia 2002 r. (Dz.U.02.222.1866) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 grudnia 2002 r.