Rozdział 4 - Finansowanie pomocy materialnej i socjalnej na rzecz studentów - Szczegółowe zasady gospodarki finansowej państwowych szkół wyższych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1988.22.163 t.j.

Akt utracił moc
Wersja od: 12 lipca 1988 r.

Rozdział  4

Finansowanie pomocy materialnej i socjalnej na rzecz studentów

§  15.
1.
Pomoc materialna i socjalna na rzecz studentów obejmuje:
1)
świadczenia w zakresie pomocy materialnej,
2)
świadczenia socjalne,
3)
prowadzenie domów studenckich, obiektów akademickiej służby zdrowia oraz stołówek studenckich zarówno bezpośrednio przez szkołę, jak i za pośrednictwem wyspecjalizowanych jednostek gospodarki uspołecznionej.
2.
Pomoc materialna i socjalna, o której mowa w ust. 1, jest finansowana z funduszu świadczeń w zakresie pomocy materialnej i socjalnej, zwanego dalej "funduszem stypendialnym", oraz z opłat wnoszonych za korzystanie z domów studenckich i stołówek.
§  16.
1.
Fundusz stypendialny tworzy się:
1)
z dotacji budżetu centralnego,
2)
z nadwyżki przychodów nad kosztami prowadzenia domów studenckich i stołówek,
3)
ze zwrotów pobranych stypendiów, w razie gdy przewidują to przepisy o świadczeniach w zakresie pomocy materialnej dla studentów,
4)
z darowizn.
2.
Środki funduszu stypendialnego przeznacza się na:
1)
wypłatę stypendiów, których wysokość i zasady określają przepisy wydane na podstawie art. 98 ust. 3 ustawy,
2)
finansowanie świadczeń socjalnych na rzecz studentów, zgodnie z zasadami i w wysokości określonej w odrębnych przepisach,
3)
pokrycie kosztów prowadzenia domów studenckich i stołówek, w razie gdy opłaty za korzystanie z tych obiektów oraz dopłaty nie pokrywają kosztów ich prowadzenia,
4)
pokrycie kosztów utrzymania obiektów akademickiej służby zdrowia.
3.
Dysponentem funduszu stypendialnego jest rektor.
4.
Fundusz stypendialny jest gromadzony na odrębnym rachunku bankowym.
5.
Nie wykorzystane środki funduszu stypendialnego przechodzą na rok następny.
§  17.
1.
Koszty prowadzenia domów studenckich i stołówek są pokrywane:
1)
z opłat studentów za korzystanie z domów studenckich,
2)
z opłat instytucji i osób fizycznych za doraźny wynajem pokoi i innych pomieszczeń w tych domach,
3)
z opłat studentów i pracowników szkoły za wyżywienie w stołówkach prowadzonych przez szkołę,
4)
z dopłat do kosztów wyżywienia pracowników, przekazywanych przez szkołę na zasadach określonych w odrębnych przepisach,
5)
z innych przychodów związanych z prowadzeniem domów studenckich i stołówek,
6)
z dopłat z funduszu stypendialnego, w razie gdy opłaty i dopłaty za korzystanie z tych obiektów nie pokrywają kosztów ich prowadzenia.
2.
Przepisy ust. 1 pkt 3, 4 i 6 stosuje się odpowiednio do bufetów prowadzonych przez szkołę.
3.
Koszty przygotowania posiłków i koszty administracyjne stołówek i bufetów prowadzonych przez wyspecjalizowane jednostki gospodarki uspołecznionej, nie pokryte z opłat wnoszonych przez studentów oraz z opłat pracowników i dopłat do ich wyżywienia, przekazywanych przez szkołę, pokrywa szkoła z funduszu stypendialnego do wysokości ustalonej w umowach zawartych z tymi jednostkami.
4.
Nadwyżka przychodów nad kosztami prowadzenia domów studenckich i stołówek zwiększa fundusz stypendialny.
5.
Normy stawek żywieniowych, zasady pobierania opłat od studentów z tytułu zakwaterowania w domu studenckim i korzystania z wyżywienia oraz zasady prowadzenia stołówek i pokrywania kosztów przygotowania posiłków regulują odrębne przepisy.