Rozdział 5 - Warunki weterynaryjne wymagane przy pakowaniu mięsa zwierząt rzeźnych - Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy uboju zwierząt rzeźnych oraz rozbiorze i wprowadzaniu na rynek mięsa tych zwierząt.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2003.135.1272
Akt utracił moc Wersja od: 1 sierpnia 2003 r.
Rozdział 5
Warunki weterynaryjne wymagane przy pakowaniu mięsa zwierząt rzeźnych
Warunki weterynaryjne wymagane przy pakowaniu mięsa zwierząt rzeźnych
§ 37.
1.
Opakowania jednostkowe, zbiorcze i transportowe powinny spełniać wymagania dla materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, określone w przepisach o materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością.2.
Opakowania, o których mowa w ust. 1:1)
nie mogą powodować zmian organoleptycznych mięsa;2)
powinny chronić przed przenikaniem do wnętrza opakowania substancji szkodliwych dla zdrowia ludzi i zanieczyszczeń;3)
powinny być wytrzymałe.3.
Opakowania transportowe mogą być używane powtórnie, jeżeli są wykonane z materiału odpornego na korozję, łatwego do mycia i odkażania.4.
Opakowania jednostkowe powinny być bezbarwne i przezroczyste oraz odpowiadać wymaganiom, o których mowa w ust. 2 pkt 1 i 2.5.
W przypadku gdy opakowanie jednostkowe stanowi jednocześnie opakowanie transportowe:1)
powinno odpowiadać wymaganiom, o których mowa w ust. 2 pkt 1-3;2)
nie musi być przezroczyste i bezbarwne.6.
Pakowanie mięsa różnych gatunków zwierząt w jedno opakowanie jednostkowe jest niedopuszczalne.7.
Przepisów ust. 6 nie stosuje się do mięsa przeznaczonego do sprzedaży bezpośredniej.8.
Pakowanie mięsa drobiowego z mięsem innych gatunków zwierząt jest niedopuszczalne.9.
Używanie opakowań drewnianych jest niedopuszczalne.§ 38.
1.
Mięso przeznaczone do transportu pakuje się w opakowania jednostkowe, jeżeli nie może być podwieszone w czasie transportu.2.
Znakowanie opakowań zawierających mięso regulują przepisy w sprawie sposobu badania zwierząt rzeźnych i mięsa tych zwierząt oraz mięsa zwierząt łownych.3.
Dopuszcza się przesypywanie lodem tuszek, elementów, narządów wewnętrznych, jeżeli są one zapakowane w opakowania jednostkowe.§ 39.
1.
Rozbiór, wykrawanie mięsa oraz umieszczanie mięsa w opakowaniach może odbywać się w jednym pomieszczeniu pod warunkiem:1)
wydzielenia miejsc dla mięsa nieopakowanego, mięsa opakowanego i opakowań;2)
niekrzyżowania się dróg przepływu mięsa nieopakowanego, mięsa opakowanego i opakowań;3)
przechowywania opakowań w pomieszczeniach przeznaczonych wyłącznie do tego celu, wolnych od szkodników i kurzu; pomieszczenia te nie mogą mieć bezpośredniego połączenia z pomieszczeniami, w których przetrzymuje się artykuły mogące zanieczyścić świeże mięso;4)
składowania opakowań w sposób uniemożliwiający ich bezpośrednią styczność z podłogą i ścianami;5)
przenoszenia opakowań do pomieszczenia w odpowiednich warunkach sanitarnych i natychmiastowego ich użycia;6)
używania opakowań w stanie nieuszkodzonym i nienaruszonym;7)
formowania opakowań transportowych w pomieszczeniu innym niż rozbiorowe;8)
pakowania opakowań jednostkowych mięsa w opakowanie zbiorcze;9)
zamknięcia opakowań jednostkowych i opakowań zbiorczych w zapieczętowanym opakowaniu transportowym natychmiast po zapakowaniu;10)
że osoby zatrudnione przy rozbiorze mięsa świeżego nie biorą udziału przy opakowywaniu mięsa w opakowania zbiorcze lub transportowe i nie mają kontaktu z tymi opakowaniami;11)
że niezwłocznie po umieszczeniu mięsa w opakowaniach transportowych i po oznakowaniu opakowań, zgodnie z przepisami, o których mowa w § 38 ust. 2, mięso przekazuje się do chłodni albo mroźni.2.
Jeżeli wątroby, nerki i serca przeznaczone są do wprowadzania na rynek państw członkowskich Unii Europejskiej lub są przedmiotem importu, to opakowanie jednostkowe może zawierać wyłącznie jeden narząd.