Rozdział 7 - Szczegółowe warunki weterynaryjne dla rzeźni o małej zdolności ubojowej - Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy uboju zwierząt rzeźnych oraz rozbiorze i składowaniu mięsa.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1999.10.90

Akt utracił moc
Wersja od: 29 listopada 2001 r.

Rozdział  7

Szczegółowe warunki weterynaryjne dla rzeźni o małej zdolności ubojowej

§  30.
1. 8
Rzeźniami o małej zdolności ubojowej są rzeźnie, w których odbywa się ubój nie więcej niż 20 jednostek przeliczeniowych w tygodniu lub 1.000 jednostek przeliczeniowych w roku, przy czym:
1)
1 sztuka bydła w wieku powyżej 3 miesięcy albo 1 koń - stanowią 1 jednostkę przeliczeniową,
2)
1 sztuka bydła w wieku do 3 miesięcy - stanowi 0,5 jednostki przeliczeniowej,
3)
1 świnia:
a)
powyżej 100 kilogramów żywej wagi - stanowi 0,20 jednostki przeliczeniowej,
b)
do 100 kilogramów żywej wagi - stanowi 0,15 jednostki przeliczeniowej,
c)
poniżej 15 kilogramów żywej wagi - stanowi 0,05 jednostki przeliczeniowej,
4)
1 owca lub 1 koza - stanowią 0,10 jednostki przeliczeniowej,
5)
1 owca lub 1 koza poniżej 15 kilogramów żywej wagi - stanowią 0,05 jednostki przeliczeniowej.
2.
Do warunków lokalizacyjnych i technicznych dla rzeźni o małej zdolności ubojowej stosuje się przepisy rozdziału 1, z wyjątkiem wymagań określonych w § 2 ust. 1 pkt 3, 5, 6, 11, 13, 16-19, § 3 ust. 1 pkt 9, § 4 ust. 2, § 5 i 17.
§  31.
W rzeźni o małej zdolności ubojowej powinny znajdować się co najmniej:
1)
ubikacja, która nie może łączyć się bezpośrednio z pomieszczeniem ubojowym,
2)
magazyn żywca,
3)
pomieszczenie ubojowe, zapewniające higieniczne wykonywanie czynności ubojowych,
4)
oddzielone miejsce do oszołamiania i wykrwawiania zwierząt,
5)
urządzenia do skutecznego odprowadzania pary w czasie uboju,
6)
urządzenie, na którym po oszołomieniu zwierzęcia przeprowadza się wykrwawianie i dalsze czynności obróbki poubojowej w pozycji podwieszonej, z tym że w czasie tej obróbki tusza nie może stykać się z posadzką lub urządzeniami,
7)
poubojowe pomieszczenia chłodnicze.
§  32.
1.
Zabrania się otwierania żołądków i jelit w pomieszczeniu ubojowym lub przetrzymywania w nim skór, rogów, racic i szczeciny.
2.
Jeżeli obornik oraz zawartość żołądków i jelit nie są usuwane z rzeźni codziennie, powinny być one przetrzymywane w oddzielnym, szczelnym pomieszczeniu, jednakże w okresie letnim powinny być wywożone nie rzadziej niż co 48 godzin, a w pozostałym czasie - nie rzadziej niż co 72 godziny.
8 § 30 ust. 1 zmieniony przez § 1 pkt 5 rozporządzenia z dnia 19 marca 2001 r. (Dz.U.01.22.257) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 kwietnia 2001 r.