Rozdział 5 - Szczegółowe warunki weterynaryjne przy pakowaniu mięsa - Szczegółowe warunki weterynaryjne wymagane przy uboju zwierząt rzeźnych oraz rozbiorze i składowaniu mięsa.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1999.10.90
Akt utracił moc Wersja od: 29 listopada 2001 r.
Rozdział 5
Szczegółowe warunki weterynaryjne przy pakowaniu mięsa
Szczegółowe warunki weterynaryjne przy pakowaniu mięsa
§ 26.
1.
Materiały opakowaniowe powinny odpowiadać wymaganiom higienicznym, a w szczególności:1)
nie mogą powodować zmian organoleptycznych mięsa,2)
nie mogą powodować przenikania do mięsa substancji szkodliwych dla zdrowia ludzkiego,3)
powinny być wytrzymałe w celu właściwego zabezpieczenia mięsa przed zanieczyszczeniem.2.
Materiały opakowaniowe mogą być używane powtórnie, jeżeli są wykonane z materiału odpornego na korozję, łatwego do mycia i odkażania.3.
Jeżeli mięso lub narządy wewnętrzne zamykane są w pojemnikach będących w bezpośrednim kontakcie z tym mięsem lub narządami (opakowania bezpośrednie), opakowania te powinny być przezroczyste i bezbarwne oraz odpowiadać wymaganiom określonym w ust. 1 pkt 1 i 2.4.
W przypadku stosowania opakowań bezpośrednich jako opakowań transportowych, powinny one odpowiadać wymaganiom określonym w ust. 1 pkt 3; w przypadku tym nie wymaga się, aby były one przezroczyste i bezbarwne.§ 27.
1.
Rozbiór, odkostnianie i wykrawanie mięsa oraz zamykanie mięsa w opakowania bezpośrednie może odbywać się w jednym pomieszczeniu.2.
Materiały opakowaniowe powinny być przetrzymywane w wydzielonym pomieszczeniu, odpowiednio zabezpieczonym przed gryzoniami i owadami, w warunkach zabezpieczających je przed zanieczyszczeniem, przy czym powinny być one przetrzymywane na podkładach o wysokości co najmniej 30 cm i nie stykać się ze ścianami.3.
Niezwłocznie po umieszczeniu w opakowaniach pośrednich i ich oznakowaniu mięso powinno być przekazane do magazynu chłodniczego lub zamrażalni.4.
W opakowaniu pośrednim może znajdować się mięso pochodzące wyłącznie od tego samego gatunku zwierząt.