§ 4. - Szczegółowe warunki uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2016.451

Akt obowiązujący
Wersja od: 5 kwietnia 2016 r.
§  4.
1.
Świeże mięso przeznaczone do rozbioru lub produkcji surowych wyrobów mięsnych, mięsa mielonego, produktów mięsnych, a także produkty rybołówstwa, jaja, surowe mleko oraz siara przeznaczone do obróbki, wstępnego przetwarzania lub przetwarzania, w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej powinny - w przypadku:
1)
świeżego mięsa wołowego, wieprzowego, baraniego, koziego oraz końskiego - być pozyskane ze zwierząt poddanych ubojowi w rzeźni;
2)
świeżego mięsa drobiowego lub zajęczaków - być pozyskane ze zwierząt poddanych ubojowi w:
a)
rzeźni albo
b)
gospodarstwie - w sposób określony w rozporządzeniu nr 853/2004 w załączniku III w sekcji II w rozdziale VI oraz poddanych badaniu poubojowemu przez urzędowego lekarza weterynarii w sposób określony w rozporządzeniu (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającym szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 206, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 75, z późn. zm.), zwanym dalej "rozporządzeniem nr 854/2004", w załączniku I w sekcji IV w rozdziale V w części B - w przypadku drobiu patroszonego z opóźnieniem oraz ptaków, z wyłączeniem ptaków bezgrzebieniowych, które nie są uznawane za gospodarskie, lecz są utrzymywane w warunkach fermowych tak jak zwierzęta gospodarskie;
3)
świeżego mięsa zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych - być pozyskane ze zwierząt poddanych ubojowi w:
a)
rzeźni albo
b)
gospodarstwie - w sposób określony w rozporządzeniu nr 853/2004 w załączniku III w sekcji III oraz poddanych badaniu poubojowemu przez urzędowego lekarza weterynarii w sposób określony w rozporządzeniu nr 854/2004 w załączniku I w sekcji IV w rozdziale VII w części B;
4)
świeżego mięsa zwierząt łownych - być pozyskane ze zwierząt łownych, których tusze zostały poddane:
a)
oględzinom przez osobę przeszkoloną zgodnie z przepisami rozporządzenia nr 853/2004 oraz - w przypadku gdy jest to gruba zwierzyna łowna - wytrzewieniu na łowisku, w sposób określony w rozporządzeniu nr 853/2004 w załączniku III w sekcji IV w rozdziale II i III,
b)
badaniu przez urzędowego lekarza weterynarii w sposób określony w rozporządzeniu nr 854/2004 w załączniku I w sekcji IV w rozdziale VIII;
5)
produktów rybołówstwa - spełniać wymagania określone w:
a)
rozporządzeniu nr 853/2004 w załączniku III w sekcji VIII w rozdziale III w części A i D oraz w rozdziale IV i V,
b)
rozporządzeniu Komisji (WE) nr 2074/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiającym środki wykonawcze w odniesieniu do niektórych produktów objętych rozporządzeniem (WE) nr 853/2004 i do organizacji urzędowych kontroli na mocy rozporządzeń (WE) nr 854/2004 oraz (WE) nr 882/2004, ustanawiającym odstępstwa od rozporządzenia (WE) nr 852/2004 i zmieniającym rozporządzenia (WE) nr 853/2004 oraz (WE) nr 854/2004 (Dz. Urz. UE L 338 z 22.12.2005, str. 27, z późn. zm.) w załączniku II w sekcji I;
6)
surowego mleka - spełniać wymagania określone w rozporządzeniu nr 853/2004 w załączniku III w sekcji IX w rozdziale I;
7)
siary - spełniać wymagania określone w rozporządzeniu nr 853/2004 w załączniku III w sekcji IX w rozdziale I w podrozdziale I i II;
8)
jaj - spełniać wymagania określone w rozporządzeniu nr 853/2004 w załączniku III w sekcji X w rozdziale I.
2.
W przypadku podmiotów prowadzących zarówno działalność marginalną, lokalną i ograniczoną, jak i sprzedaż bezpośrednią do produkcji można wykorzystywać produkty pochodzenia zwierzęcego dopuszczone do sprzedaży w ramach sprzedaży bezpośredniej.