Rozdział 5 - Szczególny nadzór podatkowy w zakresie wytwarzania, magazynowania i przewozu wyrobów winiarskich - Szczególny nadzór podatkowy oraz zasady i tryb wykonywania tego nadzoru.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1994.26.91
Akt utracił moc Wersja od: 28 lutego 1994 r.
Rozdział 5
Szczególny nadzór podatkowy w zakresie wytwarzania, magazynowania i przewozu wyrobów winiarskich
Szczególny nadzór podatkowy w zakresie wytwarzania, magazynowania i przewozu wyrobów winiarskich
§ 49.
1.
Wytwarzanie wyrobów winiarskich powinno odbywać się zgodnie z wykazem terminów procesów produkcyjnych lub zgłoszeniem procesów technologicznych oraz stosownie do obowiązujących norm.2.
Jednostka organizacyjna jest obowiązana przesłać urzędowi kontroli skarbowej kopię wykazu terminów uruchomienia procesów produkcyjnych na 7 dni przed rozpoczęciem tych procesów.3.
Zmiany w ustalonym wykazie terminów procesów produkcyjnych jednostka organizacyjna jest obowiązana odnotować w wykazie terminów lub w zgłoszeniu, a zmiany dotyczące okresu produkcyjnego liczącego ponad 7 dni - zgłosić urzędowi kontroli skarbowej.4.
Wykaz terminów produkcyjnych lub zgłoszenie procesów produkcyjnych, o których mowa w ust. 1, powinny uwzględniać następujące dane:1)
datę i godzinę rozpoczęcia wytwarzania (nastawu zacierów),2)
oznaczenie wyrobu winiarskiego, który ma być produkowany,3)
ilość i rodzaj surowców oraz dodatków użytych do produkcji,4)
numery i pojemność naczyń, w których będzie przeprowadzona fermentacja główna,5)
datę i godzinę rozpoczęcia ściągania (obciągu) półfabrykatu po ukończeniu fermentacji głównej,6)
ilość i rodzaj produktu podlegającego dosłodzeniu oraz wzmocnieniu, a także datę przeprowadzenia dosłodzenia oraz wzmocnienia wyrobu winiarskiego.5.
Jednostka organizacyjna ustala z urzędem kontroli skarbowej zakres danych wymienionych w ust. 4.§ 50.
1.
Wyroby winiarskie rozlane do naczyń powinny być przekazane do magazynu wyrobów gotowych w dniu zakończenia zmiany produkcyjnej i bezzwłocznie zaewidencjonowane we właściwych dokumentach lub ewidencji magazynowej.2.
W magazynie wyrobów gotowych naczynia z wyrobami winiarskimi należy ustawić oddzielnie według ich rodzaju oraz w miarę możliwości według stawek podatkowych, pojemności i w takim porządku, aby ich sprawdzenie nie nastręczało trudności.3.
W magazynie wyrobów gotowych przechowuje się tylko gotowe wyroby winiarskie.4.
Dyrektor urzędu kontroli skarbowej może wyrazić zgodę na odstąpienie od wymogu ustalonego w ust. 2 i 3.§ 51.
1.
Faktury i dokumenty przewozowe na przesyłki wyrobów winiarskich luzem powinny zawierać następujące dane: wagę netto, ciężar właściwy, objętość i zawartość alkoholu etylowego.2.
Po stwierdzeniu przez pracownika szczególnego nadzoru podatkowego na dokumencie przewozowym i jego wtórniku zgodności danych ze stanem rzeczywistym wtórnik dokumentu przewozowego powinien być bezzwłocznie przesłany do urzędu kontroli skarbowej właściwego miejscowo dla odbiorcy przesyłki, a w razie sprawowania stałego nadzoru podatkowego w jednostce organizacyjnej będącej odbiorcą przesyłki - do pracownika szczególnego nadzoru podatkowego. Po sprawdzeniu stanu i zawartości przesyłki wtórnik dokumentu przewozowego, z podaniem wielkości ewentualnych ubytków podczas transportu, zwraca się urzędowi kontroli skarbowej właściwemu miejscowo dla dostawcy przesyłki w ciągu 15 dni. Przepisy § 30, § 33 ust. 1 i § 36 stosuje się odpowiednio.§ 52.
Jednostka organizacyjna jest obowiązana w terminie 3 dni zgłosić urzędowi kontroli skarbowej przyjęcie wyrobów winiarskich, zwróconych w wyniku reklamacji.§ 53.
1.
Jednostka organizacyjna zgłasza urzędowi kontroli skarbowej wyroby winiarskie niezdatne do spożycia i przerobu na 7 dni przed zamierzonym terminem zniszczenia.2.
Dyrektor urzędu kontroli skarbowej może uzależnić zniszczenie wyrobów winiarskich niezdatnych do spożycia i przerobu od wyników analizy próbki zepsutego wyrobu.3.
Protokół zniszczenia wyrobów winiarskich niezdatnych do spożycia i przerobu sporządza się w 2 egzemplarzach. Protokół podpisują: przedstawiciel jednostki organizacyjnej i pracownik szczególnego nadzoru podatkowego, jeżeli był obecny przy zniszczeniu wyrobów winiarskich. Kopię protokołu przesyła się do urzędu kontroli skarbowej.§ 54.
Dyrektor urzędu kontroli skarbowej może odstąpić od wymagania określonego w § 16 ust. 1 w zakresie uczestniczenia pracownika szczególnego nadzoru podatkowego w kontroli obrachunkowej wyrobów winiarskich za okres kwartalny.§ 55.
Przepisy rozdziału 5 stosuje się odpowiednio do innych napojów alkoholowych, z wyjątkiem wyrobów spirytusowych i piwa.