Rozdział 1 - Przepisy ogólne - Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2002.239.2050

Akt utracił moc
Wersja od: 31 grudnia 2002 r.

Rozdział  1

Przepisy ogólne

§  1.
Rozporządzenie określa:
1)
grupy środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego;
2)
wymagania, jakie powinny spełniać te środki;
3)
sposób i formy reklamy i informacji;
4)
wymagania dla preparatów do początkowego żywienia niemowląt i przedmiotów służących do karmienia niemowląt dotyczące sposobu i formy reklamy i informacji.
§  2.
Stosowane w rozporządzeniu określenia oznaczają:
1)
"niemowlęta" - dzieci do dwunastego miesiąca życia włącznie;
2)
"małe dzieci" - dzieci pomiędzy pierwszym a trzecim rokiem życia włącznie.
§  3.
Wyodrębnia się następujące grupy środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego:
1)
preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko początkowe, oraz preparaty do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleko następne;
2)
środki spożywcze uzupełniające, obejmujące produkty zbożowe przetworzone i inne środki spożywcze dla niemowląt i małych dzieci;
3)
środki spożywcze stosowane w dietach o ograniczonej zawartości energii, w celu redukcji masy ciała;
4)
dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego;
5)
środki spożywcze zaspokajające zapotrzebowanie organizmu przy intensywnym wysiłku fizycznym, zwłaszcza sportowców;
6)
środki spożywcze dla osób z zaburzeniami metabolizmu węglowodanów (cukrzyca);
7)
środki spożywcze niskosodowe, w tym sole dietetyczne o niskiej zawartości sodu lub bezsodowe;
8)
środki spożywcze bezglutenowe.
§  4.
1.
Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego znakowane są w sposób określony w przepisach wydanych na podstawie art. 24 ust. 5 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, zwanej dalej "ustawą", z zastrzeżeniem ust. 2.
2.
Znakowanie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego zawiera następujące informacje:
1)
nazwa środka spożywczego specjalnego przeznaczenia żywieniowego jest uzupełniona informacją dotyczącą szczególnych cech żywieniowych tej żywności; w przypadku żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci w miejsce tej informacji zamieszcza się informację na temat przeznaczenia produktu;
2)
w przypadku znakowania środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego, dla których rozporządzenie nie określa szczegółowych wymagań w zakresie jakości zdrowotnej - również:
a)
skład ilościowy i jakościowy lub specjalny proces produkcji, nadające produktowi szczególne wartości żywieniowe,
b)
wartość dostępnej energii wyrażoną w kJ i kcal, zawartość węglowodanów, białka i tłuszczu w 100 g lub 100 ml bądź w określonej porcji produktu proponowanej do spożycia.
3.
Jeżeli wartość energetyczna, o której mowa w ust. 2 pkt 2 lit. b, nie przekracza 50 kJ (12 kcal) na 100 g lub 100 ml, znakowanie może być zastąpione słowami "wartość energetyczna mniej niż 50 kJ (12 kcal) na 100 g" lub "wartość energetyczna mniej niż 50 kJ (12 kcal) na 100 ml".
§  5.
1.
Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, z zastrzeżeniem § 26, mogą być wprowadzane do obrotu tylko w opakowaniach jednostkowych.
2.
Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego mogą być sprzedawane w handlu detalicznym w innych opakowaniach niż opakowania jednostkowe, pod warunkiem że produkt jest znakowany zgodnie z § 4.