§ 8. - Sposób znakowania żywności wartością odżywczą.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2007.137.967

Akt utracił moc
Wersja od: 22 stycznia 2010 r.
§  8.
Wartość energetyczną (energię) środka spożywczego podawaną w jego oznakowaniu określa się w kilodżulach (kJ) i kilokaloriach (kcal), stosując następujące współczynniki przeliczeniowe:
1)
17 kJ/g i 4 kcal/g - w przypadku węglowodanów, z wyjątkiem alkoholi wielowodorotlenowych;
2)
10 kJ/g i 2,4 kcal/g - w przypadku alkoholi wielowodorotlenowych;
3)
17 kJ/g i 4 kcal/g - w przypadku białka;
4)
37 kJ/g i 9 kcal/g - w przypadku tłuszczu;
5)
29 kJ/g i 7 kcal/g - w przypadku alkoholu etylowego;
6)
13 kJ/g i 3 kcal/g - w przypadku kwasów organicznych;
7)
25 kJ/g i 6 kcal/g - w przypadku zamiennika tłuszczu typu salatrimy;
8) 4
8 kJ/g i 2 kcal/g - w przypadku błonnika pokarmowego;
9) 5
0 kJ/g i 0 kcal/g - w przypadku erytrytolu.
4 § 8 pkt 8 dodany przez § 1 pkt 5 rozporządzenia z dnia 8 stycznia 2010 r. (Dz.U.10.9.63) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 stycznia 2010 r.
5 § 8 pkt 9 dodany przez § 1 pkt 5 rozporządzenia z dnia 8 stycznia 2010 r. (Dz.U.10.9.63) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 22 stycznia 2010 r.