§ 4. - Sposób wyceny oraz ewidencja trofeów łowieckich.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2005.96.820

Akt obowiązujący
Wersja od: 2 czerwca 2005 r.
§  4.
1.
Przy dokonywaniu wyceny wstępnej trofeów łowieckich, o których mowa w § 1 pkt 1-5, uwzględnia się ich formę oraz masę.
2.
Przy dokonywaniu wyceny wstępnej trofeum łowieckiego, o którym mowa w § 1 pkt 6, uwzględnia się jedynie jego formę.
3.
Przy dokonywaniu wyceny wstępnej trofea łowieckie dzieli się na:
1)
trofea łowieckie, które spełniają łącznie następujące wymagania:
a)
w przypadku poroża łosia:
-
forma poroża - łopatacz, badylarz,
-
masa poroża - co najmniej 6 kg brutto,
b)
w przypadku poroża jelenia szlachetnego:
-
forma poroża - wszystkie formy, z wyjątkiem szpicaków, szydlarzy, widłaków, myłkusów i perukarzy,
-
masa poroża - co najmniej 5,5 kg brutto,
c)
w przypadku poroża jelenia sika:
-
forma poroża - wszystkie formy, z wyjątkiem szpicaków, szydlarzy, widłaków, myłkusów i perukarzy,
-
masa poroża - co najmniej 2 kg brutto,
d)
w przypadku poroża daniela:
-
forma poroża - łopatacz,
-
masa poroża - co najmniej 2,6 kg brutto,
e)
w przypadku poroża sarny:
-
forma poroża - szóstak i wyższe,
-
masa poroża - co najmniej 0,43 kg brutto,
f)
w przypadku ślimów muflona:
-
ślimy o prawidłowym rozwoju;
2)
trofea łowieckie pozostałe.
4.
Przez masę poroża brutto rozumie się masę poroża z czaszką, bez żuchwy.