§ 4. - Sposób wyceny oraz ewidencja trofeów łowieckich.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2005.96.820
Akt obowiązujący Wersja od: 2 czerwca 2005 r.
§ 4.
1.
Przy dokonywaniu wyceny wstępnej trofeów łowieckich, o których mowa w § 1 pkt 1-5, uwzględnia się ich formę oraz masę.2.
Przy dokonywaniu wyceny wstępnej trofeum łowieckiego, o którym mowa w § 1 pkt 6, uwzględnia się jedynie jego formę.3.
Przy dokonywaniu wyceny wstępnej trofea łowieckie dzieli się na:1)
trofea łowieckie, które spełniają łącznie następujące wymagania:a)
w przypadku poroża łosia:-
forma poroża - łopatacz, badylarz,-
masa poroża - co najmniej 6 kg brutto,b)
w przypadku poroża jelenia szlachetnego:-
forma poroża - wszystkie formy, z wyjątkiem szpicaków, szydlarzy, widłaków, myłkusów i perukarzy,-
masa poroża - co najmniej 5,5 kg brutto,c)
w przypadku poroża jelenia sika:-
forma poroża - wszystkie formy, z wyjątkiem szpicaków, szydlarzy, widłaków, myłkusów i perukarzy,-
masa poroża - co najmniej 2 kg brutto,d)
w przypadku poroża daniela:-
forma poroża - łopatacz,-
masa poroża - co najmniej 2,6 kg brutto,e)
w przypadku poroża sarny:-
forma poroża - szóstak i wyższe,-
masa poroża - co najmniej 0,43 kg brutto,f)
w przypadku ślimów muflona:-
ślimy o prawidłowym rozwoju;2)
trofea łowieckie pozostałe.4.
Przez masę poroża brutto rozumie się masę poroża z czaszką, bez żuchwy.