§ 5. - Sposób uczenia i egzaminowania oglądaczy oraz ich zakres działania.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1928.62.575

Akt utracił moc
Wersja od: 19 czerwca 1928 r.
§  5.
Uczenie oglądaczy do badania zwierząt rzeźnych i mięsa łącznie z badaniem co do włośni winno obejmować następujące przedmioty:
1)
budowa i czynności ciała zwierzęcego, układ i rozmieszczenie narządów wewnętrznych ze szczególnem uwzględnieniem krążenia krwi, rozmieszczenia gruczołów chłonnych oraz struktury mięśni;
2)
znamiona zdrowia u zwierząt żywych;
3)
normalny wygląd i właściwości poszczególnych narządów i części ciała zwierzęcego po uboju;
4)
sposoby uboju zwierząt ze szczególnem uwzględnieniem ogłuszania przed ubojem oraz prawidłowego zdejmowania skór;
5)
oznaczanie zwierząt według wieku, płci, maści i szczególnych odznak;
6)
choroby i wady, mające znaczenie dla badania zwierząt rzeźnych i oceny mięsa, ze szczególnem uwzględnieniem chorób zaraźliwych i pasożytniczych;
7)
sposoby oczyszczania i odkażania miejsc postoju i uboju zwierząt, dotkniętych chorobami zaraźliwemi, jak również narzędzi i przedmiotów, użytych przy uboju i badaniu;
8)
budowa mikroskopu i trychinoskopu, jego działanie i obchodzenie się z nim;
9)
sposób badania mięsa co do włośni ze szczególnem uwzględnieniem:
a)
wyglądu, rozwoju i umiejscowiania się włośni, jak również zmian, spowodowanych w mięśniach przez włośnie,
b)
objawów włośnicy u zwierząt i ludzi,
c)
pobierania prób do badania co do włośni i sporządzania preparatów,
d)
rozpoznawania pasożytów, mających podobieństwo do włośni, jak również zanieczyszczeń badanych preparatów (złogów wapiennych, kryształów i t. p.);
10)
przepisy, dotyczące badania zwierząt rzeźnych i mięsa, w szczególności co do zakresu działania oglądaczy, przepisy o zwalczaniu zaraźliwych chorób zwierzęcych, mające zastosowanie przy uboju zwierząt, w szczególności co do zgłaszania zaraźliwych chorób, zakazu uboju zwierząt dotkniętych pewnemi chorobami i o nie podejrzanych, jak również przepisy o nieszkodliwem usuwaniu mięsa i części zwierząt, niezdatnych do spożycia.