§ 9. - Służba przygotowawcza i egzaminy na stanowisko sekretarza sądowego.

Dz.U.1958.30.133

Wersja od: 29 lipca 1967 r.
Egzamin pisemny składa się z dwóch części.
Przedmiotom pierwszej części egzaminu jest samodzielne sporządzenie przez kandydata protokołów rozprawy sądowej w sądzie I instancji w sprawie cywilnej i karnej przez pracowników sądów powszechnych oraz w sprawie ubezpieczeniowej przez pracowników sądów ubezpieczeń społecznych. Protokoły te spisuje kandydat niezależnie od protokołów, spisywanych przez właściwego protokolanta i po rozprawie przedstawia je przewodniczącemu kompletu sądzącego, który zaopatruje je swymi uwagami i ze swą opinią przesyła przewodniczącemu komisji egzaminacyjnej. W razie niemożności przedstawienia protokołu przewodniczącemu kompletu sądzącego natychmiast po rozprawie, kandydat sporządza protokół w całości tegoż dnia pod nadzorem jednego z pracowników, wyznaczonego przez kierownika sądu.
Przewodniczący komisji egzaminacyjnej w porozumieniu z kierownikiem właściwego sądu wyznacza sprawy, w których kandydat ma sporządzić protokoły.
Przedmiotem drugiej części egzaminu pisemnego jest opracowanie przez kandydata trzech tematów z zakresu pracy sekretarzy sądowych. Tematy zadań określa komisja egzaminacyjna.
Przy wyborze zadań komisja powinna zwrócić uwagę na to, aby kandydat o średnim uzdolnieniu mógł opracować dane mu tematy wchodzące w skład zadania w ciągu sześciu godzin. Po upływie siedmiu godzin kandydat powinien oddać opracowanie bez względu na to, czy je ukończył.
Egzaminy pisemne (ust. 4) odbywają się w godzinach służbowych pod nadzorem jednego z członków komisji, wyznaczonego przez przewodniczącego komisji egzaminacyjnej.
Przy opracowywaniu zadania kandydat może korzystać z tekstu przepisów. Wszelka inna pomoc w szczególności porozumiewanie się kandydatów między sobą lub z innymi osobami jest niedopuszczalne. Kandydata nie stosującego się do tego postanowienia komisja egzaminacyjna może wykluczyć od składania egzaminu.
Kandydat oddaje opracowanie członkowi komisji sprawującemu nadzór, który stwierdza na opracowaniu czas jego rozpoczęcia i ukończenia i zaopatruje każdy arkusz opracowania swym podpisem, po czym przekazuje je przewodniczącemu komisji egzaminacyjnej.
Komisja egzaminacyjna ocenia wyniki egzaminu pisemnego i na tej podstawie podejmuje uchwałę o dopuszczeniu lub niedopuszczeniu kandydata do egzaminu ustnego.