§ 17. - Rodzaje fermentowanych napojów winiarskich oraz szczegółowe wymagania organoleptyczne, fizyczne i chemiczne, jakie powinny spełniać te napoje.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2013.633

Akt utracił moc
Wersja od: 4 czerwca 2013 r.
§  17.
Miód pitny oraz miód pitny markowy:
1)
ma poziom słodkości, który wynosi:
a)
od 35 do 90 gramów na litr - w przypadku czwórniaka,
b)
od 65 do 120 gramów na litr - w przypadku trójniaka,
c)
od 175 do 230 gramów na litr - w przypadku dwójniaka,
d)
powyżej 300 gramów na litr - w przypadku półtoraka;
2)
zawiera taką ilość cukrów ogółem wyrażoną w gramach, która po zsumowaniu z pomnożoną przez 18 rzeczywistą zawartością alkoholu w % objętościowych daje wartość nie mniejszą niż:
a)
240 - w przypadku czwórniaka,
b)
323 - w przypadku trójniaka,
c)
490 - w przypadku dwójniaka,
d)
600 - w przypadku półtoraka;
3)
zawiera alkohol w % objętościowych;
a)
od 9 do 12 - w przypadku czwórniaka,
b)
od 12 do 15 - w przypadku trójniaka,
c)
od 15 do 18 - w przypadku dwójniaka i półtoraka;
4)
zawiera ekstrakt bezcukrowy w ilości nie mniejszej niż:
a)
15 gramów na litr - w przypadku czwórniaka,
b)
20 gramów na litr - w przypadku trójniaka, czwórniaka winogronowego i owocowego,
c)
25 gramów na litr - w przypadku dwójniaka, trójniaka winogronowego i owocowego,
d)
30 gramów na litr - w przypadku półtoraka, dwójniaka winogronowego i owocowego,
e)
35 gramów na litr - w przypadku półtoraka winogronowego i owocowego;
5)
zawiera popiół w ilości nie mniejszej niż 1,3 grama na litr - w przypadku miodu pitnego winogronowego i owocowego oraz miodu pitnego markowego winogronowego i owocowego.