§ 17. - Rodzaje fermentowanych napojów winiarskich oraz szczegółowe wymagania organoleptyczne, fizyczne i chemiczne, jakie powinny spełniać te napoje.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2013.633
Akt utracił moc Wersja od: 4 czerwca 2013 r.
§ 17.
Miód pitny oraz miód pitny markowy:1)
ma poziom słodkości, który wynosi:a)
od 35 do 90 gramów na litr - w przypadku czwórniaka,b)
od 65 do 120 gramów na litr - w przypadku trójniaka,c)
od 175 do 230 gramów na litr - w przypadku dwójniaka,d)
powyżej 300 gramów na litr - w przypadku półtoraka;2)
zawiera taką ilość cukrów ogółem wyrażoną w gramach, która po zsumowaniu z pomnożoną przez 18 rzeczywistą zawartością alkoholu w % objętościowych daje wartość nie mniejszą niż:a)
240 - w przypadku czwórniaka,b)
323 - w przypadku trójniaka,c)
490 - w przypadku dwójniaka,d)
600 - w przypadku półtoraka;3)
zawiera alkohol w % objętościowych;a)
od 9 do 12 - w przypadku czwórniaka,b)
od 12 do 15 - w przypadku trójniaka,c)
od 15 do 18 - w przypadku dwójniaka i półtoraka;4)
zawiera ekstrakt bezcukrowy w ilości nie mniejszej niż:a)
15 gramów na litr - w przypadku czwórniaka,b)
20 gramów na litr - w przypadku trójniaka, czwórniaka winogronowego i owocowego,c)
25 gramów na litr - w przypadku dwójniaka, trójniaka winogronowego i owocowego,d)
30 gramów na litr - w przypadku półtoraka, dwójniaka winogronowego i owocowego,e)
35 gramów na litr - w przypadku półtoraka winogronowego i owocowego;5)
zawiera popiół w ilości nie mniejszej niż 1,3 grama na litr - w przypadku miodu pitnego winogronowego i owocowego oraz miodu pitnego markowego winogronowego i owocowego.