Rozdział 1 - Przepisy ogólne - Regulacja rynku cukru.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2001.76.810

Akt utracił moc
Wersja od: 20 czerwca 2003 r.

Rozdział  I

Przepisy ogólne

Ustawa określa zasady regulacji rynku buraków cukrowych i cukru, obejmujące produkcję i obrót następującymi produktami:

1)
burakami cukrowymi,
2)
cukrem buraczanym, cukrem trzcinowym w każdej formie, w tym cukrem inwertowanym,
3)
izoglukozą,
4)
syropem inulinowym,
5)
melasą,
6)
cukrem i syropem klonowym,
7)
sztucznym miodem mieszanym lub niemieszanym z miodem naturalnym,
8)
karmelem,
9)
cukrami smakowymi i barwionymi,
10)
wysłodkami i innymi odpadami z produkcji cukru,
11)
smakowymi lub barwionymi syropami z cukru, izoglukozy i inuliny,
12)
innymi cukrami i syropami.

Użyte w ustawie określenia oznaczają:

1)
cukry białe - cukry bez dodatków smakowych lub barwników, zawierające w stanie suchym co najmniej 99,5% sacharozy oznaczonej metodą polarymetryczną,
2)
cukry surowe - cukry bez dodatków smakowych lub barwników, zawierające w stanie suchym mniej niż 99,5% sacharozy oznaczonej metodą polarymetryczną,
3)
producent cukru - przedsiębiorcę w rozumieniu ustawy z dnia 19 listopada 1999 r. - Prawo działalności gospodarczej (Dz. U. Nr 101, poz. 1178, z 2000 r. Nr 86, poz. 958 i Nr 114, poz. 1193 oraz z 2001 r. Nr 49, poz. 509 i Nr 67, poz. 679) będącego posiadaczem środków produkcji umożliwiających wytworzenie cukru buraczanego,
4)
producent izoglukozy - przedsiębiorcę w rozumieniu ustawy, o której mowa w pkt 3, będącego posiadaczem środków produkcji umożliwiających wytworzenie izoglukozy,
5)
producent syropu inulinowego - przedsiębiorcę w rozumieniu ustawy, o której mowa w pkt 3, będącego posiadaczem środków produkcji umożliwiających wytworzenie syropu inulinowego,
6)
plantator buraków cukrowych - posiadacza gruntu rolnego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, który na tym gruncie uprawia buraki cukrowe na podstawie umowy kontraktacji zawieranej z producentem cukru,
7)
rok rozliczeniowy - okres od 1 lipca do 30 czerwca roku następnego, na który dokonuje się bilansu produkcji, krajowego zużycia, zapasów, eksportu i importu cukru oraz ustala się ceny, opłaty, dopłaty, kwoty i limity, z zastrzeżeniem art. 21,
8) 1
kwota A cukru - ilość cukru buraczanego, jaka może być wyprodukowana w danym roku rozliczeniowym i wprowadzona na rynek krajowy w okresie od dnia 1 października danego roku rozliczeniowego do dnia 30 września następnego roku rozliczeniowego,
8a) 2
kwota A izoglukozy i kwota A syropu inulinowego - ilość odpowiednio izoglukozy i syropu inulinowego, jaka może być wyprodukowana i wprowadzona na rynek krajowy w roku rozliczeniowym,
9) 3
kwota B cukru - ilość cukru buraczanego, jaka może być wyprodukowana w danym roku rozliczeniowym i wprowadzona na rynek krajowy w okresie od dnia 1 października danego roku rozliczeniowego do dnia 30 września następnego roku rozliczeniowego lub wyeksportowana z dopłatami w okresie roku rozliczeniowego, na który została ustalona,
9a) 4
kwota B izoglukozy i kwota B syropu inulinowego - ilość odpowiednio izoglukozy i syropu inulinowego, jaka może być wyprodukowana i wprowadzona na rynek krajowy w roku rozliczeniowym albo wyeksportowana z dopłatami,
10)
limit A i B cukru, limit A i B izoglukozy oraz limit A i B syropu inulinowego - przyznaną odpowiednio producentowi cukru, izoglukozy i syropu inulinowego część kwot A i B cukru, izoglukozy albo syropu inulinowego,
11)
cukier A i B, izoglukoza A i B oraz syrop inulinowy A i B - odpowiednio cukier buraczany, izoglukozę i syrop inulinowy wyprodukowane przez producenta w ramach przyznanych mu limitów A i B,
12)
cukier C, izoglukoza C i syrop inulinowy C - odpowiednio cukier buraczany, izoglukozę i syrop inulinowy, wyprodukowane przez producenta ponad przyznane limity A i B lub przez producenta, któremu nie przyznano limitów A i B,
13)
buraki A, buraki B i buraki C - buraki cukrowe przetworzone odpowiednio na cukier A, cukier B i cukier C,
14)
izoglukoza - produkt uzyskany z glukozy lub jej polimerów o zawartości wagowo co najmniej 10% fruktozy w suchej masie,
15)
syrop inulinowy - bezpośredni produkt otrzymany przez hydrolizę inuliny lub oligofruktoz, zawierający wagowo w suchej masie co najmniej 10% fruktozy w postaci wolnej lub sacharozy,
16)
opłaty cukrowe - opłaty od ilości wyprodukowanego cukru A i B, izoglukozy A i B oraz syropu inulinowego A i B, wnoszone przez producentów i przeznaczone na pokrycie kosztów dopłat do eksportu cukru B, izoglukozy B i syropu inulinowego B,
17)
prawo do uprawy i dostawy buraków cukrowych - uprawnienie plantatora buraków cukrowych do dostarczenia określonej ilości buraków cukrowych do określonego miejsca odbioru przyznane przez komisję mieszaną,
18) 5
komisja mieszana - podmiot działający przy producencie cukru, na zasadach określonych przez Komisję Porozumiewawczą do Spraw Cukru.
1 Art. 2 pkt 8:

- zmieniony przez art. 1 pkt 1 lit. a) ustawy z dnia 18 września 2001 r. (Dz.U.01.122.1322) zmieniającej nin. ustawę z dniem 7 listopada 2001 r.

- zmieniony przez art. 1 pkt 1 lit. a) ustawy z dnia 21 maja 2003 r. (Dz.U.03.100.923) zmieniającej nin. ustawę z dniem 20 czerwca 2003 r.

2 Art. 2 pkt 8a dodany przez art. 1 pkt 1 lit. b) ustawy z dnia 21 maja 2003 r. (Dz.U.03.100.923) zmieniającej nin. ustawę z dniem 20 czerwca 2003 r.
3 Art. 2 pkt 9:

- zmieniony przez art. 1 pkt 1 lit. a) ustawy z dnia 18 września 2001 r. (Dz.U.01.122.1322) zmieniającej nin. ustawę z dniem 7 listopada 2001 r.

- zmieniony przez art. 1 pkt 1 lit. c) ustawy z dnia 21 maja 2003 r. (Dz.U.03.100.923) zmieniającej nin. ustawę z dniem 20 czerwca 2003 r.

4 Art. 2 pkt 9a dodany przez art. 1 pkt 1 lit. d) ustawy z dnia 21 maja 2003 r. (Dz.U.03.100.923) zmieniającej nin. ustawę z dniem 20 czerwca 2003 r.
5 Art. 2 pkt 18 zmieniony przez art. 1 pkt 1 lit. b) ustawy z dnia 18 września 2001 r. (Dz.U.01.122.1322) zmieniającej nin. ustawę z dniem 7 listopada 2001 r.