Rozdział 3 - Księgi zarodowego bydła. - Prowadzenie ksiąg zwierząt zarodowych.
Dziennik Ustaw
Dz.U.1963.6.38
Akt utracił moc Wersja od: 1 stycznia 1977 r.
Rozdział 3.
Księgi zarodowego bydła.
Księgi zarodowego bydła.
§ 13.
1.
Księgi prowadzi się dla bydła ras mlecznych: nizinnej czarno-białej, nizinnej czerwono-białej, polskiej czerwonej, simentalskiej, jersey, duńskiej czerwonej i angler oraz ras mięsnych: charolais, hereford i aberdeen angus.2.
Do ksiąg wpisuje się bydło według następujących zasad: 1)
do ksiąg rasy nizinnej czarno-białej wpisuje się bydło tej rasy pochodzenia krajowego i zagranicznego, 2)
do ksiąg rasy nizinnej czerwono-białej wpisuje się bydło tej rasy pochodzenia krajowego i zagranicznego, 3)
do ksiąg rasy polskiej czerwonej wpisuje się bydło tej rasy pochodzenia krajowego, a także bydło uzyskane z krzyżowania rasy polskiej czerwonej z bydłem ras jersey, duńskiej czerwonej i angler, 4)
do ksiąg rasy simentalskiej wpisuje się bydło tej rasy pochodzenia krajowego i zagranicznego, 5)
do ksiąg ras: jersey, duńskiej czerwonej i angler wpisuje się bydło tych ras pochodzenia krajowego i zagranicznego, 6)
do ksiąg ras: charolais, hereford i aberdeen angus wpisuje się bydło tych ras pochodzenia krajowego i zagranicznego.§ 14.
1.
Do ksiąg zarodowych krów ras mlecznych wpisuje się krowy, które odpowiadają warunkom określonym w § 5 ust. 1 pkt 1 i 2, a ponadto: 1)
wycieliły się przed ukończeniem 3 lat i 5 miesięcy, 2)
mają ukończoną co najmniej jedną laktację, a w razie wpisu do ksiąg elity co najmniej trzy laktacje, 3)
odpowiadają co najmniej wymaganiom wymienionym w ust. 3-5.2.
Do ksiąg zarodowych krów ras mięsnych wpisuje się krowy, które odpowiadają wymaganiom określonym w § 5 ust. 1 pkt 1 i 2, a ponadto: 1)
wycieliły się przed ukończeniem 3 lat i 5 miesięcy dając żywe potomstwo, 2)
odpowiadają co najmniej wymaganiom wymienionym w ust. 3-5.3.
Wymagania w zakresie pochodzenia krów oraz wartości użytkowej i hodowlanej, pokroju i ciężaru ciała określają poniższe tabele: 1)
w razie wpisu do księgi wstępnej:Rasa i odmiana | Wydajność w okresie laktacji lub inne cechy | Pokrój (ilość punktów) | Ciężar ciała, kg | |||
mleka kg | % tłuszczu | lub kg tłuszczu | przy wpisie do księgi po ukończeniu pierwszej lub drugiej laktacji, a dla ras mięsnych - po odchowaniu pierwszego lub drugiego cielęcia | przy wpisie do księgi po ukończeniu trzeciej i dalszych laktacji, a dla ras mięsnych - po odchowaniu trzeciego lub jednego z dalszych cieląt | ||
Nizinna czarno-biała odmiana pomorska | 3.000 | 3,5 | 105 | 65 | 450 | 550 |
Nizinna czarno-biała odmiana zachodniej, środkowej i południowej części kraju | 3.000 | 3,5 | 105 | 65 | 420 | 480 |
Nizinna czerwono-biała | 3.000 | 3,5 | 105 | 65 | 450 | 550 |
Polska czerwona odmiana podgórska i dolinowa oraz krzyżówki tych odmian z rasami jersey, duńską czerwoną i angler | 2.500 | 4,0 | 100 | 65 | 350 | 400 |
Polska czerwona odmiana śląska i rawicka oraz krzyżówki tych odmian z rasami jersey, duńską czerwoną i angler | 2.700 | 3,8 | 102,6 | 65 | 380 | 450 |
Simentalska | 2.700 | 4,0 | 108 | 65 | 450 | 550 |
Duńska czerwona | 2.800 | 4,0 | 112 | 65 | 390 | 460 |
Jersey | 2.300 | 5,0 | 115 | 65 | 300 | 350 |
Angler | 2.800 | 4,5 | 126 | 65 | 380 | 450 |
Charolais, hereford, aberdeen angus | wyraźne cechy mięsne i pochodzenie po rodzicach wpisanych do ksiąg zwierząt zarodowych | 75 | 400 | 500 |
2)
w razie wpisu do księgi głównej (standard):Pochodzenie | Rasa i odmiana | Wydajność w okresie laktacji lub inne cechy | Pokrój (ilość punktów) | Ciężar ciała kg | ||
mleka kg | % tłuszczu | przy wpisie do ksiąg po ukończeniu pierwszej lub drugiej laktacji, a dla ras mięsnych - po odchowaniu pierwszego lub drugiego cielęcia | przy wpisie do ksiąg po ukończeniu trzeciej i dalszej laktacji, a dla ras mięsnych - po odchowaniu trzeciego lub jednego z dalszych cieląt | |||
Co najmniej rodzice i dziadkowie wpisani do księgi wstępnej lub rodzice wpisani do dotychczasowej księgi wojewódzkiej | Nizinna czarno-biała odmiana pomorska | 3.500 | 3,7 | 70 | 500 | 600 |
Nizinna czarno-biała odmiana zachodniej, środkowej i południowej części kraju | 3.500 | 3,7 | 70 | 450 | 550 | |
Nizinna czerwono-biała | 3.700 | 3,6 | 70 | 500 | 600 | |
Polska czerwona odmiana podgórska i dolinowa oraz krzyżówki tych odmian z rasami jersey, duńską czerwoną i angler | 2.700 | 4,0 | 70 | 380 | 450 | |
Polska czerwona odmiana śląska i rawicka oraz krzyżówki tych odmian z rasami jersey, duńską czerwoną i angler | 3.000 | 3,8 | 70 | 400 | 500 | |
Simentalska | 3.200 | 4,0 | 70 | 500 | 600 | |
Duńska czerwona | 3.200 | 4,1 | 70 | 420 | 550 | |
Jersey | 2.500 | 5,2 | 70 | 300 | 350 | |
Angler | 3.200 | 4,5 | 70 | 400 | 530 | |
Rodzice i dziadkowie wpisani do ksiąg zarodowego bydła | Charolais, hereford, aberdeen angus | wyraźne cechy mięsne | 75 | 400 | 500 |
3)
w razie wpisu do księgi elity:Pochodzenie | Rasa i odmiana | W okresie każdej z 3 kolejnych laktacji | Pokrój (ilość punktów) | Ocena potomstwa | |||
kg tłuszczu | % tłuszczu | pokrój (ilość punktów) | średnia mleczności córek w okresie pierwszej laktacji | ||||
mleka kg | % tłuszczu | ||||||
Dwa pokolenia (rodzice i dziadkowie) wpisane do ksiąg zarodowego bydła lub ksiąg dotychczasowych | Nizinna czarno-biała | 165 | 3,7 | 75 | 75 | 3.500 | 3,7 |
Nizinna czerwono-biała | 165 | 3,6 | 75 | 75 | 3.500 | 3,6 | |
Polska czerwona odmiana podgórska i dolinowa oraz krzyżówki tych odmian z rasami jersey, duńską czerwoną i angler | 150 | 4,0 | 75 | 75 | 2.700 | 4,0 | |
Polska czerwona odmiana śląska i rawicka oraz krzyżówki tych odmian z rasami jersey, duńską czerwoną i angler | 160 | 3,8 | 75 | 75 | 3.000 | 3,8 | |
Simentalska | 165 | 4,0 | 75 | 75 | 3.200 | 4,0 | |
Duńska czerwona i angler | 165 | 4,0 | 75 | 75 | 3.200 | 4,0 | |
Jersey | 165 | 5,0 | 75 | 75 | 2.400 | 5,0 |
4.
Krowy po pierwszej laktacji mogą być wpisane do ksiąg wstępnych i głównych w razie uzyskania mleczności o 20% niższej od podanej w tabelach ksiąg wstępnych i głównych, a krowy po drugiej laktacji - w razie uzyskania mleczności o 10% niższej od podanej w tabelach ksiąg wstępnych i głównych.5.
Do ksiąg elity może być wpisana krowa, która spełnia warunki podane w tabeli, a ponadto w ciągu 5 lat urodziła przynajmniej 4 sztuki normalnego potomstwa, w tym jedną córkę, która została wpisana do ksiąg zarodowego bydła.6.
Krów ras mięsnych nie wpisuje się do ksiąg elity.§ 15.
1.
Do ksiąg zarodowych buhajów wpisuje się buhaje, które odpowiadają wymaganiom określonym w § 5 ust. 1 pkt 1 i 2, a ponadto: 1)
jeżeli chodzi o buhaje ras: nizinnej czarno-białej, nizinnej czerwono-białej, simentalskiej, charolais, hereford i aberdeen angus, ukończyły 12 miesięcy życia, a jeżeli chodzi o buhaje pozostałych ras - po ukończeniu 15 miesięcy życia, 2)
odpowiadają co najmniej wymaganiom określonym w poniższych tabelach:a)
w razie wpisu do księgi wstępnej:Pochodzenie | Rasa i odmiana | Pokrój (ilość | Ciężar ciała w kg w wieku | ||
punktów) | 12 miesięcy | 15 miesięcy | 36 miesięcy | ||
Rodzice wpisani do ksiąg wstępnych lub dotychczasowych ksiąg powiatowych o wydajności matek kwalifikującej do dotychczasowych ksiąg krajowych | Nizinna czarno-biała odmiana pomorska | 70 | 340 | - | 800 |
Nizinna czarno-biała odmiana zachodniej, środkowej i południowej części kraju | 70 | 330 | - | 750 | |
Nizinna czerwono-biała | 70 | 340 | - | 800 | |
Polska czerwona odmiana dolinowa i podgórska oraz krzyżówki tych odmian z rasami jersey, duńską czerwoną i angler | 70 | - | 550 | 650 | |
Polska czerwona odmiana śląska i rawicka oraz krzyżówki tych odmian z rasami jersey, duńską czerwoną i angler | 70 | - | 380 | 750 | |
Simentalska | 70 | 340 | - | 800 | |
Duńska czerwona | 70 | - | 400 | 800 | |
Jersey | 70 | - | 350 | 650 | |
Angler | 70 | - | 380 | 750 | |
Rodzice wpisani do ksiąg zarodowego bydła | Charolais, hereford, aberdeen angus | 75 | 340 | 400 | 650 |
b)
w razie wpisu do księgi głównej (standard):Pochodzenie | Rasa i odmiana | Pokrój (ilość punktów) | Ciężar ciała kg w wieku | ||
12 miesięcy | 15 miesięcy | 36 miesięcy | |||
Rodzice wpisani do ksiąg głównych lub dotychczasowych ksiąg krajowych | Nizinna czarno-biała odmiana pomorska | 75 | 360 | - | 850 |
Nizinna czarno-biała odmiana zachodniej, środkowej i południowej części kraju | 75 | 340 | - | 800 | |
Nizinna czerwono-biała | 75 | 360 | - | 850 | |
Polska czerwona odmiana dolinowa i podgórska oraz krzyżówki tych odmian z rasami jersey, duńską czerwoną i angler | 75 | - | 360 | 700 | |
Polska czerwona odmiana śląska i rawicka oraz krzyżówki tych odmian z rasami jersey, duńską czerwoną i angler | 75 | - | 400 | 800 | |
Simentalska | 75 | 360 | - | 850 | |
Duńska czerwona | 75 | - | 400 | 800 | |
Jersey | 75 | - | 350 | 650 | |
Angler | 75 | - | 380 | 750 | |
Rodzice i dziadkowie wpisani do ksiąg zarodowego bydła | Charolais, hereford, aberdeen angus | 75 | 350 | 410 | 700 |
c)
w razie wpisu do księgi elity:Pochodzenie | Rasa i odmiana | Pokrój (ilość punktów) | Wartość hodowlana buhaja ustalona według wydajności córek metodą stacjonarną lub przez porównanie wydajności córek z wydajnością matek | |||||
przy zastosowaniu metody stacjonarnej | zwiększenie wydajności córek w stosunku do wydajności matek w | |||||||
ilość badanych córek | średnia wydajność przypadająca na 1 córkę w okresie pierwszej laktacji | okresie tej samej laktacji przy zastosowaniu metody porównawczej | ||||||
mleka kg | % tłuszczu | ilość par (córka i matka) | mleka kg | % tłuszczu | ||||
Co najmniej dwa pokolenia przodków wpisane do ksiąg zarodowego bydła lub ksiąg dotychczasowych | Nizinna czarno-biała odmiana pomorska | 75 | 10 | 3.500 | 3,5 | 22 | 100 | 0,15 |
Nizinna czarno-biała odmiana zachodniej, południowej i środkowej części kraju | 75 | 10 | 3.500 | 3,5 | 22 | 100 | 0,15 | |
Nizinna czerwono-biała | 75 | 10 | 3.500 | 3,5 | 22 | 100 | 0,10 | |
Polska czerwona odmiana dolinowa i podgórska oraz krzyżówki tych odmian z rasami jersey, duńską czerwoną i angler | 75 | 10 | 3.000 | 4,0 | 22 | 50 | 0,10 | |
Polska czerwona odmiana śląska i rawicka oraz krzyżówki tych odmian z rasami jersey, duńską czerwoną i angler | 75 | 10 | 3.200 | 3,8 | 22 | 80 | 0,10 | |
Simentalska | 75 | 10 | 3.500 | 4,0 | 21 | 100 | 0,15 | |
Duńska czerwona i angler | 75 | 10 | 3.500 | 4,0 | 22 | 100 | 0,15 | |
Jersey | 75 | 10 | 2.500 | 5,0 | 22 | 50 | 0,20 |
2.
Buhajów ras mięsnych nie wpisuje się do ksiąg elity.§ 16.
1.
Bydło importowane wpisuje się do ksiąg, jeżeli: 1)
odpowiada wymaganiom ustalonym w § 5 ust. 1 pkt 1 i 2 oraz wymaganiom ustalonym dla danej rasy i odmiany w §§ 14 i 15, 2)
posiada świadectwo pochodzenia (rodowód) wydane przez instytucje hodowlane kraju eksportującego, stwierdzające, że pochodzi ono z rodziców wpisanych do ksiąg rodowych bydła danego kraju.2.
Potomstwo pochodzące z krzyżówek bydła polskiego czerwonego z bydłem ras jersey, duńską czerwoną i angler może być wpisane do wszystkich rodzajów ksiąg: wstępnej, głównej oraz elity, jeżeli spełnia warunki określone w §§ 14 i 15 oraz jest w typie bydła polskiego czerwonego (odpowiedniej odmiany).§ 17.
1.
Tożsamość i pochodzenie zwierzęcia, które ma być wpisane do ksiąg, ustala się na podstawie numeru cielęcego oraz metryczki urodzenia. Przy wpisie krów do ksiąg wstępnych do stwierdzenia tożsamości wystarcza numer oborowy.2.
Cielęciu od krowy objętej oceną wartości użytkowej zootechnik prowadzący ocenę tej wartości powinien założyć w prawe ucho kolczyk z numerem cielęcym i wystawić metryczkę.3.
Metryczka powinna zawierać: numer cielęcy, datę założenia kolczyka, nazwę cielęcia, opis umaszczenia, kontury umaszczenia, datę wystawienia i numer metryczki, nazwisko, imię i adres hodowcy lub nazwę i adres instytucji będącej hodowcą, nazwę krowy-matki cielęcia, jej rasę i numer oborowy, cielęcy i licencyjny, datę pokrycia, nazwę ojca cielęcia, jego rasę, numer cielęcy i licencyjny, a jeżeli buhaj nie jest licencjonowany - numer jego świadectwa uznania, rasę i datę urodzenia cielęcia, jego płeć oraz ciężar ciała w kg w 3-5 dni po urodzeniu, podpis hodowcy i podpis zootechnika prowadzącego ocenę wartości użytkowej.4.
Metryczka powinna być najpóźniej w ciągu 6 tygodni od urodzenia cielęcia przesłana przez zootechnika prowadzącego ocenę wartości użytkowej do organu prowadzącego księgę, do której matka cielęcia jest wpisana.5.
Metryczki cieląt pochodzących od krów wpisanych do ksiąg elity oraz od krów rasy: jersey, duńskiej czerwonej, aberdeen angus, hereford, charolais i angler sporządza się w dwóch identycznych egzemplarzach i przesyła najpóźniej w ciągu 6 tygodni od urodzenia cielęcia po 1 egzemplarzu do Ministerstwa Rolnictwa i wojewódzkiej stacji oceny zwierząt.6.
W celu sprawdzenia pochodzenia zwierzęcia (ust. 1) może być przeprowadzona analiza genetyczna na podstawie wyników badania serologicznego krwi osobnika oraz jego ojca i matki lub innego potomstwa tej pary rodziców. Jeżeli wynik analizy będzie w sposób jednoznaczny sprzeczny z ustaleniem pochodzenia, dokonanym w myśl ust. 1, pochodzenie to wyklucza się. Do przeprowadzenia analiz genetycznych powołane są placówki badawcze upoważnione do tego przez Ministra Rolnictwa.§ 18.
1. 7
Mleczność krów stwierdzają zootechnicy Centralnej i okręgowych stacji hodowli zwierząt. Stwierdzenie mleczności następuje na podstawie próbnych dojów przeprowadzanych w zasadzie co najmniej co 30 dni.2.
Mleczność krów, które mają być wpisane do ksiąg, stwierdza się pod warunkiem jednoczesnego poddania ocenie wartości użytkowej wszystkich krów znajdujących się w danej oborze.3.
Ilość mleka udojonego od krowy w czasie próbnego doju określa się w kilogramach z dokładnością do 0,1 kg za okres 24 godzin.4. 8
Zawartość tłuszczu w mleku poszczególnych krów określają z dokładnością do 0,1% laboratoria Centralnej i okręgowych stacji hodowli zwierząt na podstawie próbek mleka pobranych do badania w czasie próbnego doju i przesłanych do laboratorium przez zootechnika prowadzącego ocenę wartości użytkowej.§ 19.
1.
Przy ocenie pokroju buhajów stosuje się następującą punktację:- wygląd ogólny (umięśnienie, typ użytkowy, harmonia pokroju, wyrośnięcie) | - do 20 punktów |
- głowa i szyja | - do 5 punktów |
- przód (głębokość i szerokość, ożebrowanie, związanie) | - do 20 punktów |
- środkowa część tułowia (grzbiet, lędźwie i brzuch) | - do 15 punktów |
- zad (krzyż i miednica, szerokość, długość i kształt) | - do 20 punktów |
- nogi i chód | - do 10 punktów |
- oznaki użytkowości | - do 10 punktów |
razem: | do 100 punktów. |
2.
Przy ocenie pokroju krów stosuje się następującą punktację:- wygląd ogólny (umięśnienie, typ użytkowy, harmonia pokroju, wyrośnięcie) | - do 15 punktów |
- głowa i szyja | - do 5 punktów |
- przód (głębokość, szerokość, ożebrowanie, związanie) | - do 15 punktów |
- środkowa część tułowia (grzbiet, lędźwie, brzuch) | - do 15 punktów |
- zad (krzyż i miednica, szerokość, długość, kształt) | - do 20 punktów |
- nogi i chód | - do 10 punktów |
- wymię (wielkość, kształt, zawieszenie, strzyki) | - do 20 punktów |
razem: | do 100 punktów. |
3.
Przy ocenie pokroju należy: 1)
podać szczegółowy opis zalet i wad pokroju oraz 2)
dokonać fotografii obu boków zwierzęcia albo wypełnić kontur umaszczenia i podać opis tego umaszczenia.§ 20. 9
(skreślony).7 § 18 ust. 1 zmieniony przez § 1 pkt 6 lit. a) rozporządzenia z dnia 10 listopada 1976 r. (Dz.U.76.37.220) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1977 r.
8 § 18 ust. 4 zmieniony przez § 1 pkt 6 lit. b) rozporządzenia z dnia 10 listopada 1976 r. (Dz.U.76.37.220) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1977 r.
9 § 20 skreślony przez § 1 pkt 7 rozporządzenia z dnia 10 listopada 1976 r. (Dz.U.76.37.220) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 1977 r.