§ 13. - Organizacja i zakres działania komisyj cennikowych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1947.44.230

Akt utracił moc
Wersja od: 14 czerwca 1947 r.
§  13.
1.
Członek komisji cennikowej ma prawo wnieść sprzeciw:
a)
przeciwko uchwale komisji cennikowej w przedmiocie ustalenia ceny maksymalnej artykułów spożywczych pierwszej potrzeby,
b)
przeciwko uchwale komisji cennikowej w przedmiocie ustalenia dopuszczalnej wysokości zysku brutto,
c)
przeciwko odmowie komisji cennikowej dokonania zmiany ustalonych cen targowych lub maksymalnych.
2.
Sprzeciw przeciwko uchwale winien być zgłoszony do protokołu posiedzenia, a w terminie 2 dni od chwili jego zgłoszenia należy przedłożyć komisji cennikowej uzasadnienie sprzeciwu. Nieprzedłożenie w tym terminie uzasadnienia uważa się za cofnięcie sprzeciwu.
3.
Wniesienie sprzeciwu nie wstrzymuje wykonania uchwały komisji cennikowej.
4.
Sprzeciwy, zgłoszone przeciwko uchwałom komisyj cennikowych powołanych przy starostach i prezydentach miast wydzielonych, rozpoznają właściwe komisje cennikowe powołane przy wojewodach. Sprzeciwy, zgłoszone przeciwko uchwałom komisyj cennikowych przy wojewodach i prezydentach m. st. Warszawy i m. Łodzi, rozpoznają władze przemysłowe II-ej instancji.