§ 6. - Określenie szczegółowego sposobu przeprowadzania oceny zagrożeń dla zdrowia ludzi i środowiska w związku z podjęciem działań polegających na zamkniętym użyciu GMO, zamierzonym uwolnieniu GMO do środowiska, w tym wprowadzeniu do obrotu produktów GMO, oraz wymagania, jakie powinna spełniać dokumentacja zawierająca ustalenie takiej oceny.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2002.107.944

Akt utracił moc
Wersja od: 16 lipca 2002 r.
§  6. 
1. 
Wykonując ocenę, określa się wszystkie cechy GMO związane z modyfikacją genetyczną, które mogą spowodować potencjalnie szkodliwe skutki dla zdrowia ludzi lub środowiska.
2. 
Do potencjalnie szkodliwych skutków, o których mowa w ust. 1, zalicza się:
1)
choroby zakaźne człowieka oraz objawy alergiczne i skutki toksyczne,
2)
choroby, które zostały wywołane u zwierząt i roślin, w tym ich toksyczność i - tam gdzie mogą wystąpić - objawy alergiczne,
3)
wpływ na populację organizmów występujących w danym środowisku oraz na ich genetyczną różnorodność,
4)
zmiany podatności na patogeny, które ułatwiają rozprzestrzenianie się chorób zakaźnych lub tworzenie nowych ognisk chorób lub nosicieli,
5)
obniżenie skuteczności działań profilaktycznych lub terapeutycznych w medycynie, weterynarii, hodowli roślin i ochronie roślin spowodowane między innymi przekazywaniem genów powodujących odporność na antybiotyki stosowane w lecznictwie ludzi i zwierząt,
6)
możliwości niekontrolowanego rozprzestrzeniania się GMO na terenach upraw prowadzonych metodami ekologicznymi,
7)
wpływ na cykle biogeochemiczne, w tym na procesy obiegu węgla i azotu w wyniku zmian w dekompozycji materiału organicznego w glebie,
8)
inne obserwowane zmiany ilościowe i jakościowe w środowisku.
3. 
Dokonując oceny, bierze się pod uwagę możliwość wystąpienia następujących zjawisk:
1)
rozprzestrzeniania się GMO w środowisku.
2)
przeniesienia wprowadzonego genetycznego materiału do innych organizmów lub osobników tego samego gatunku,
3)
fenotypowej lub genetycznej niestabilności GMO,
4)
zmiany zależności z innymi organizmami,
5)
zmiany w gospodarce, a w szczególności w zakresie działalności rolniczej, weterynaryjnej i leśnej.