§ 4. - Określenie spraw rozstrzyganych w drodze decyzji administracyjnych przez powiatowego lekarza weterynarii albo urzędowego lekarza weterynarii z upoważnienia powiatowego lekarza weterynarii.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2022.1669

Akt obowiązujący
Wersja od: 9 sierpnia 2022 r.
§  4. 
1. 
Powiatowy lekarz weterynarii w celu realizacji zadań wynikających z przepisów rozporządzenia Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 338 z 22.12.2005, str. 1, z późn. zm.), zwanego dalej "rozporządzeniem 2073/2005", wydaje decyzje administracyjne w sprawie:
1)
zmniejszenia liczby próbek wymaganych do pobrania w celu przeprowadzenia badań mikrobiologicznych przewidzianych w planach pobierania próbek określonych w załączniku I do rozporządzenia 2073/2005 - w przypadku, o którym mowa w art. 5 ust. 3 rozporządzenia 2073/2005;
2)
stosowania procedur pobierania i badania próbek innych niż określone w załączniku I do rozporządzenia 2073/2005 - w przypadku, o którym mowa w art. 5 ust. 5 akapit pierwszy-piąty rozporządzenia 2073/2005;
3)
stosowania w badaniach próbek metod analitycznych innych niż metody zwalidowane lub certyfikowane - w przypadku, o którym mowa w art. 5 ust. 5 akapit szósty rozporządzenia 2073/2005;
4)
wykorzystania partii produkcyjnej niespełniającej kryteriów bezpieczeństwa żywności określonych w rozdziale I załącznika I do rozporządzenia 2073/2005, wprowadzonej na rynek, ale nieznajdującej się w sprzedaży detalicznej, po ponownym przetworzeniu, do celów innych niż przewidziane zgodnie z jej pierwotnym przeznaczeniem - w przypadku, o którym mowa w art. 7 ust. 2 rozporządzenia 2073/2005;
5)
zmniejszenia określonej w ust. 2 w rozdziale 3 załącznika I do rozporządzenia 2073/2005 częstotliwości pobierania próbek do badań mikrobiologicznych, w przypadkach, o których mowa w ust. 2 w rozdziale 3 załącznika I do rozporządzenia 2073/2005:
a)
w rzeźniach o małej zdolności produkcyjnej, w tym położonych na terenie gospodarstw, za które uważa się rzeźnie, w których tygodniowo:
poddaje się ubojowi nie więcej niż 3000 sztuk zwierząt - w przypadku rzeźni, w których dokonuje się uboju drobiu i zajęczaków,
poddaje się ubojowi zwierzęta, które stanowią nie więcej niż 20 jednostek przeliczeniowych przy maksymalnej ilości 1000 jednostek przeliczeniowych zwierząt w roku - w przypadku rzeźni, w których dokonuje się uboju bydła, świń, owiec, kóz, domowych zwierząt jednokopytnych i zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych,
b)
w zakładach produkujących mięso mielone lub surowe wyroby mięsne, w których tygodniowo produkuje się łącznie nie więcej niż 7,5 tony mięsa mielonego lub surowych wyrobów mięsnych,
c)
w zakładach rozbioru mięsa drobiowego, w których tygodniowo produkuje się nie więcej niż 5 ton mięsa drobiowego bez kości lub ilość mięsa z kością równoważną tej ilości.
2. 
Jednostka przeliczeniowa, o której mowa w ust. 1 pkt 5 lit. a tiret drugie, oznacza:
1)
sztukę bydła powyżej 3. miesiąca życia albo konia - stanowiącą 1 jednostkę przeliczeniową;
2)
sztukę bydła do 3. miesiąca życia - stanowiącą 0,5 jednostki przeliczeniowej;
3)
świnię:
a)
powyżej 100 kilogramów żywej wagi - stanowiącą 0,20 jednostki przeliczeniowej,
b)
od 15 do 100 kilogramów żywej wagi - stanowiącą 0,15 jednostki przeliczeniowej,
c)
poniżej 15 kilogramów żywej wagi - stanowiącą 0,05 jednostki przeliczeniowej;
4)
owcę albo kozę powyżej 15 kilogramów żywej wagi - stanowiącą 0,10 jednostki przeliczeniowej;
5)
owcę albo kozę do 15 kilogramów żywej wagi - stanowiącą 0,05 jednostki przeliczeniowej.