§ 4. - Określenie przypadków otrzymywania wyżywienia przez żołnierzy pełniących służbę w jednostkach wojskowych podporządkowanych Ministrowi Spraw Wewnętrznych i Administracji oraz norm tego wyżywienia.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1999.38.372

Akt utracił moc
Wersja od: 21 czerwca 2000 r.
§  4.
1.
W jednostkach prowadzących żywienie we własnym zakresie, z zastrzeżeniem ust. 3, żołnierze nadzorujący gospodarkę żywnościową mają prawo do korzystania z bezpłatnych posiłków wydawanych w godzinach ich pracy - według dominującej w jednostce normy wyżywienia.
2.
Do osób wymienionych w ust. 1 zalicza się: szefów zaopatrzenia żywnościowego lub ich zastępców oraz szefów służby żywnościowej lub ich zastępców, z tym że z żywienia może korzystać zawsze tylko jedna spośród tych osób.
3.
W jednostkach wojskowych prawo do korzystania z bezpłatnych posiłków według dominującej normy wyżywienia mają żołnierze zajmujący etatowe stanowiska, zastępujący lub pełniący obowiązki starszych oficerów lub oficerów wydziałów albo sekcji zaopatrywania materiałowego, którzy zajmują się gospodarką żywnościową, podoficerowie żywnościowi oraz kierownicy i zastępcy kierowników kuchni i stołówek żołnierskich - w ramach prowadzonych kontroli stołówek - zgodnie z zakresem obowiązków służbowych.
4.
Żołnierzom - lekarzom jednostek wojskowych prowadzących gospodarkę kuchenną, w których nie wyznacza się dobowych dyżurów lekarskich, przysługuje jeden bezpłatny posiłek dziennie, pod warunkiem wykonywania regulaminowego obowiązku kontroli jakości posiłków.