Rozdział 3a - Produkcja roślin, wytwarzanie produktów roślinnych i przedmiotów, obrót nimi oraz tworzenie stref chronionych - Ochrona roślin uprawnych.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2002.171.1398 t.j.
Akt utracił moc Wersja od: 23 grudnia 2003 r.
Rozdział 3a 1
Produkcja roślin, wytwarzanie produktów roślinnych i przedmiotów, obrót nimi oraz tworzenie stref chronionych
Produkcja roślin, wytwarzanie produktów roślinnych i przedmiotów, obrót nimi oraz tworzenie stref chronionych
1.
Uprawę roślin lub wytwarzanie produktów roślinnych i przedmiotów, określonych na podstawie przepisów art. 13e pkt 1, mogą prowadzić producenci roślin lub wytwórcy produktów roślinnych i przedmiotów wpisani do rejestru producentów roślin, zwanego dalej "rejestrem producentów".2.
Przepis ust. 1 dotyczy również przedsiębiorców wprowadzających na polski obszar celny określone rośliny, produkty roślinne i przedmioty oraz prowadzących obrót nimi.3.
Przepis ust. 1 i 2 nie dotyczy producentów, którzy wytwarzają rośliny, produkty roślinne lub przedmioty w ilościach lub na powierzchniach nieprzekraczających limitów określonych przez ministra właściwego do spraw rolnictwa, z przeznaczeniem dla ostatecznego odbiorcy na rynku krajowym.4.
Rejestr producentów prowadzi wojewódzki inspektor właściwy ze względu na siedzibę lub miejsce zamieszkania przedsiębiorców, o których mowa w ust. 1 i 2, zwanych dalej "podmiotami".1.
Podmioty w celu wpisania do rejestru producentów są obowiązane:1)
złożyć wniosek do właściwego wojewódzkiego inspektora o wpis do rejestru producentów;2)
posiadać plan gospodarstwa lub innych obiektów, na którym zaznaczone są numery działek zgodnie z ewidencją gruntów, miejsca magazynowania i wysyłki roślin, produktów roślinnych i przedmiotów;3)
prowadzić ewidencję posiadanych roślin, produktów roślinnych i przedmiotów.2.
Wniosek, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, zawiera następujące dane:1)
imię i nazwisko lub nazwę oraz określenie adresu lub siedziby podmiotu;2)
określenie miejsca produkcji roślin lub wytwarzania produktów roślinnych i przedmiotów albo prowadzenia obrotu nimi;3)
wykaz nazw uprawianych roślin lub wytwarzanych produktów roślinnych i przedmiotów albo roślin, produktów roślinnych i przedmiotów pozostających w obrocie;4)
wskazanie osoby odpowiedzialnej za współpracę z wojewódzkim inspektorem;5)
informację, że zostały spełnione warunki, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i 3.1.
Wojewódzki inspektor sprawdza dane zawarte we wniosku i jeżeli podmiot spełnia warunki, o których mowa w art. 13b ust. 1 pkt 2 i 3, wydaje decyzję o wpisaniu go do rejestru.2.
Rejestr producentów zawiera następujące dane:1)
numer podmiotu nadany przez wojewódzkiego inspektora;2)
imię i nazwisko lub nazwę oraz adres lub siedzibę podmiotu;3)
określenie miejsca i rodzaju prowadzonej działalności;4)
nazwę uprawianych roślin lub wytwarzanych produktów roślinnych i przedmiotów albo roślin, produktów roślinnych i przedmiotów pozostających w obrocie;5)
imię i nazwisko osoby upoważnionej do współpracy z wojewódzkim inspektorem;6)
datę wpisu do rejestru lub wykreślenia z rejestru;7)
informacje o przeprowadzonych kontrolach;8)
informacje o wystawionych paszportach roślin i paszportach zastępczych dotyczących roślin, produktów roślinnych i przedmiotów, o których mowa w pkt 4.3.
Podmiot wpisany do rejestru producentów jest obowiązany:1)
umożliwić wojewódzkiemu inspektorowi przeprowadzanie czynności kontrolnych w każdym czasie i miejscu;2)
niezwłocznie zawiadomić wojewódzkiego inspektora o zmianach danych podlegających wpisowi, zaistniałych po rejestracji;3)
prowadzić obserwację występowania organizmów szkodliwych, w sposób i w terminach uzgodnionych z wojewódzkim inspektorem.W razie stwierdzenia, że podmiot wpisany do rejestru producentów nie spełnia ustawowych wymogów dotyczących produkcji roślin, produktów roślinnych i przedmiotów lub prowadzenia obrotu nimi, wojewódzki inspektor wydaje decyzję o jego skreśleniu z rejestru producentów.
Minister właściwy do spraw rolnictwa, w drodze rozporządzenia, określi:
1)
wykaz roślin, produktów roślinnych i przedmiotów, których uprawę, wytwarzanie lub obrót mogą prowadzić podmioty wpisane do rejestru producentów, uwzględniając konieczność zapewnienia właściwego stanu zdrowotności roślin, produktów roślinnych i przedmiotów;2)
termin składania wniosków o wpisanie do rejestru producentów, uwzględniając możliwość przeprowadzenia kontroli określonych roślin, produktów roślinnych i przedmiotów;3)
limity, o których mowa w art. 13a ust. 3, mając na względzie zachowanie właściwego poziomu ochrony przed rozprzestrzenianiem się organizmów szkodliwych.1.
Każda partia lub opakowanie jednostkowe wprowadzanych do obrotu roślin, produktów roślinnych i przedmiotów, o których mowa w art. 13a ust. 1 i 2, z zastrzeżeniem art. 13a ust. 3, musi być zaopatrzona w paszport roślin.2.
Paszport roślin wystawia wojewódzki inspektor, po przeprowadzeniu kontroli stanu zdrowotności roślin, produktów roślinnych i przedmiotów i stwierdzeniu, że nie są porażone organizmami szkodliwymi.3.
W razie konieczności przeładunku, przepakowania, łączenia lub podziału znajdujących się w obrocie partii roślin, produktów roślinnych lub przedmiotów wojewódzki inspektor wystawia paszport zastępczy.4.
Wystawienie paszportu i paszportu zastępczego podlega opłacie.Minister właściwy do spraw rolnictwa, w drodze rozporządzenia, określi:
1)
szczegółowe zasady wystawiania paszportów roślin, informacje w nich zawarte, a także ich wzory, uwzględniając pochodzenie i przeznaczenie roślin, produktów roślinnych i przedmiotów;2)
w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw finansów publicznych, wysokość opłaty za wystawienie paszportu lub paszportu zastępczego roślin w zależności od jego rodzaju, pokrywającej koszty przygotowania paszportu oraz związanych z tym badań.1.
W celu zabezpieczenia określonego obszaru przed przedostawaniem się i rozprzestrzenianiem się określonych organizmów szkodliwych może być utworzona strefa chroniona.2.
Minister właściwy do spraw rolnictwa, w drodze rozporządzenia:1)
tworzy strefę chronioną, jeżeli na objętym strefą obszarze nie występuje określony organizm szkodliwy, a panujące w strefie warunki klimatyczno-glebowe i dane z zakresu biologii organizmu szkodliwego uzasadniają tę decyzję;2)
znosi strefę chronioną, jeżeli nie są spełnione warunki wymienione w pkt 1.3.
Minister właściwy do spraw rolnictwa, tworząc strefę chronioną, określa:1)
nazwę organizmu szkodliwego, z występowaniem którego wiąże się utworzenie strefy chronionej;2)
wykaz organizmów szkodliwych oraz roślin, produktów roślinnych i przedmiotów, których wprowadzanie do strefy chronionej i przemieszczanie wewnątrz tej strefy jest zabronione;3)
wymagania, jakie mają spełniać określone rośliny, produkty roślinne i przedmioty wprowadzane do strefy chronionej i przemieszczane wewnątrz tej strefy;4)
granice strefy chronionej;5)
zasady kontroli roślin, produktów roślinnych i przedmiotów.4.
Minister właściwy do spraw rolnictwa, w drodze decyzji, może zezwolić na przywóz do strefy chronionej organizmów szkodliwych, roślin, produktów roślinnych i przedmiotów, których wprowadzanie do strefy chronionej jest zabronione, jeżeli przeznaczone są one do celów naukowo-badawczych lub prac nad tworzeniem odmian roślin uprawnych.1 Rozdział 3a dodany przez art. 1 pkt 13 ustawy z dnia 16 lutego 2001 r. (Dz.U.01.22.248) zmieniającej nin. ustawę z dniem 1 stycznia 2003 r.