Obowiązek stosowania norm branżowych.
Dz.U.1994.40.153
Akt utracił mocROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 18 marca 1994 r.
w sprawie obowiązku stosowania norm branżowych.
ZAŁĄCZNIK 1
WYKAZ NORM BRANŻOWYCH DO OBOWIĄZKOWEGO STOSOWANIA
WYKAZ NORM BRANŻOWYCH DO OBOWIĄZKOWEGO STOSOWANIA
GÓRNICTWO, KOPALINY
Klasa 011. Kopaliny węglowe
Grupa 0119. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport.
1. BN-77/0510-01 Torf i wyroby z torfu. Oznaczanie stopnia rozkładu torfu.
2. BN-72/0520-06 Wyroby z torfu do celów rolniczych. Oznaczanie zawartości popiołu.
3. BN-72/0520-07 Wyroby z torfu do celów rolniczych. Oznaczanie zawartości wody.
4. BN-72/0520-08 Wyroby z torfu do celów rolniczych. Oznaczanie pojemności wodnej.
5. BN-72/0520-09 Wyroby z torfu do celów rolniczych. Oznaczanie odczynu (pH w H2O).
DZIAŁ 07
BUDOWNICTWO I MATERIAŁY BUDOWLANE
Klasa 072. Technika sanitarna i pożarnicza
Grupa 0721. Wodociągi i kanalizacja
1. BN-82/9192-06 Wodociągi wiejskie. Szczelność przewodów z PCW układanych metodą bezodkrywkową. Wymagania i badania przy odbiorze.
2. BN-8/9192-07 Wodociągi wiejskie. Wbudowanie zestawów wodomierzowych na przyłączach wodociągowych.
Klasa 077. Urządzenia hydrotechniczne
Grupa 0773. Melioracja. Zabezpieczanie i umacnianie brzegów
1. BN-83/8959-01 Urządzenia melioracji wodnych. Nasypy. Wymagania i badania przy odbiorze.
4. BN-74/9191-01 Urządzenia wodnomelioracyjne. Przepusty z rur betonowych i żelbetowych. Wymagania i badania przy odbiorze.
5. BN-75/9191-04 Urządzenia wodnomelioracyjne. Bród. Wymagania i badania.
6. BN-79/9191-05 Urządzenia melioracji wodnych. Mnichy drewniane.
7. BN-84/9191-07 Urządzenia melioracjo wodnych. Otwory jazów. Wymiary.
8. BN-73/9191-10 Urządzenia wodnomelioracyjne. Zastawki. Wymiary.
9. BN-74/9191-11 Urządzenia wodnomelioracyjne. Stopnie. Wymiary.
10. BN-89/9191-12 Nawodnienia. Deszczowanie. Podstawowe pojęcia i określenia technologiczne.
11. BN-76/9191-13 Urządzenia wodnomelioracyjne. Mnichy żelbetowe. Wymiary.
12. BN-85/9191-15 Nawodnienia umiejscowione. Nazwy i określenia.
13. BN-89/9191-17 Nawodnienia umiejscowione. Przewody nawadniające. Określenia i metody badań.
14. BN-89/9191-18 Nawodnienia umiejscowione. Emitery. Określenia i metody badań.
Grupa 0774. Roboty ziemne i regulacji dna
15. BN-75/9191-06 Urządzenia wodno-melioracyjne. Wodopój. Wymagania i badania.
DZIAŁ 12
PRODUKTY SPOŻYWCZE
Klasa 120. Przepisy i normy ogólne
Grupa 1209. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport.
1. BN-86/8160-10 Towary żywnościowe. Wytyczne zamrażania w chłodniach.
Klasa 121. Mięso, produkty mięsne i mleczarskie
Grupa 1210. Terminologia, klasyfikacja i normy ogólne
2. BN-81/8030-01 Wymagania techniczno-sanitarne dla zakładów produkujących drób bity.
3. BN-91/8150-03 Wyroby garmażeryjne. Nazwy, określenia i kwalifikacja.
Grupa 1211. Mięso, przetwory mięsne i wyroby garmażeryjne
4. BN-83/8151-01 Wyroby garmażeryjne mączno-kaszowo-warzywne z dodatkiem surowców mięsnych. Wymagania ogólne.
5. BN-87/8151-52 Wyroby garmażeryjne. Wyroby z mięsa króliczego oraz z dodatkiem mięsa króliczego.
6. BN-84/8154-02 Wyroby garmażeryjne gotowane. Sałatki. Wymagania i badania.
7. BN-83/8157-01 Wyroby garmażeryjne. Galarety mięsne.
Grupa 1213. Konserwy i koncentraty mięsne
8. BN-88/8016-04 Konserwy mięsne pasteryzowane w puszkach blaszanych.
9. BN-91/8016-07 Konserwy mięsne. Szynka i łopatka. Wymagania i badania.
10. BN-67/8017-06 Konserwy w opakowaniach szklanych.
11. BN-89/8017-07 Konserwy mięsne sterylizowane w puszkach blaszanych.
12. BN-91/8017-10 Konserwy mięsne sterylizowane w puszkach blaszanych - porcjowe.
13. BN-81/9244-01 Konserwy z dziczyzny sterylizowane.
Grupa 1218. Pozostałe produkty spożywcze i techniczne przemysłu mięsnego i mleczarskiego
14. BN-89/8019-01 Masa tłuszczowobiałkowa z mechanicznego odmięśniania kości.
Grupa 1219. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport.
15. BN-66/8012-12 Żółć zwierzęca konserwowana chemicznie oraz jej koncentraty. Pobieranie próbek i metody badań.
16. BN-81/8012-16 Osłonka białkowa do wędlin. Metody badań fizykochemicznych.
Klasa 122. Ryby i produkty rybne
Grupa 1227. Wyroby kulinarne z ryb i kawior
17. BN-85/8152-01 Wyroby garmażeryjne rybne.
Klasa 123. Przetwory zbożowe i produkty przetworów zbożowych
Grupa 1232. Pieczywo
18. BN-76/8079-01 Pieczywo i wyroby piekarskie pozostałe. Bułka tarta.
Grupa 1239. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport.
19. BN-84/8070-06 Wyroby piekarskie i ciastkarskie. Mikrobiologiczne metody badań.
Klasa 124. Przetwory ziemniaczane, cukier i wyroby cukiernicze i ciastkarskie
Grupa 1240. Terminologia, klasyfikacja i normy ogólne
20. BN-80/8070-02 Wyroby i półprodukty ciastkarskie. Nazwy i określenia.
Grupa 1242. Wyroby cukiernicze i ciastkarskie
21. BN-89/8092-01 Wyroby cukiernicze trwałe. Karmelki twarde.
22. BN-90/8092-02 Wyroby cukiernicze trwałe. Karmelki nadziewane i małonadziewane.
23. BN-89/8092-03 Wyroby cukiernicze trwałe. Drażetki.
24. BN-79/8092-04 Wyroby cukiernicze trwałe. Cukierki pudrowe prasowane. Wymagania wspólne.
25. BN-83/8093-04 Wyroby cukiernicze trwałe. Pomadki krystaliczne.
26. BN-85/8093-02 Wyroby cukiernicze trwałe. Pomadki niekrystaliczne.
27. BN-88/8093-05 Wyroby cukiernicze trwałe. Gumki.
28. BN-87/8094-01 Półprodukty cukiernicze. Kuwertura.
29. BN-78/8094/02 Wyroby cukiernicze trwałe. Kakao.
30. BN-86/8094-03 Wyroby cukiernicze trwałe. Wyroby czekoladowane (w czekoladzie).
31. BN-87/8094-08 Półprodukty cukiernicze. Tłuszcz kakaowy.
32. BN-89/8094-09 Wyroby cukiernicze trwałe. Wyroby w polewie kakaowej.
33. BN-82/8094-10 Półprodukty cukiernicze. Polewa mlecznotłuszczowa.
34. BN-83/8094-11 Półprodukty cukiernicze. Polewa kakaowa.
35. BN-87/8094-12 Półprodukty cukiernicze. Kakao przemysłowe.
36. BN-88/8094-13 Półprodukty cukiernicze. Masa czekoladopodobna.
37. BN-88/8094-12 Wyroby cukiernicze trwałe. Wyroby z masy czekoladopodobnej.
38. BN-90/8094-17 Wyroby cukiernicze trwałe. Pobieranie próbek do badań mikrobiologicznych.
39. BN-76/8095-01 Wyroby cukiernicze trwałe. Czekolada do picia.
40. BN-90/8095-02 Wyroby cukiernicze trwałe. Czekolada pełna i nadziewana.
41. BN-79/8096-01 Wyroby cukiernicze trwałe. Wyroby grylażowe. Sezamki.
42. BN-78/8096-02 Wyroby cukiernicze trwałe. Chałwa.
43. BN-79/8096-04 Wyroby cukiernicze trwałe. Nugaty. Wymagania wspólne.
44. BN-79/8096-05 Wyroby cukiernicze trwałe. Wyroby grylażowe. Wymagania wspólne.
45. BN-90/8097-01 Wyroby cukiernicze trwałe. Herbatniki.
46. BN-89/8097-03 Wyroby cukiernicze trwałe. Pierniki.
47. BN-80/8097-04 Wyroby cukiernicze trwałe. Wafle suche.
48. BN-78/8097-05 Wyroby cukiernicze trwałe. Sucharki. Wymagania wspólne.
49. BN-84/8097-06 Wyroby cukiernicze trwałe. Pieczywo piankowe.
50. BN-91/8097-07 Wyroby cukiernicze trwałe. Pieczywo parzone.
51. BN-90/8097-08 Wyroby cukiernicze trwałe. Wafle przekładane i nadziewane.
52. BN-71/8097-10 Wyroby cukiernicze trwałe. Suchary. Wymagania wspólne.
53. BN-87/8097-11 Wyroby cukiernicze trwałe. Wyroby czekoladopodobne nie nadziewane.
54. BN-80/8097-15 Wyroby cukiernicze trwałe. Pieczywo drożdżowe. Paluszki. Wymagania wspólne.
55. BN-84/8097-18 Wyroby cukiernicze trwałe. Wyroby czekoladopodobne nadziewane.
56. BN-76/8098-12 Wyroby ciastkarskie z ciasta drożdżowego. Sucharki dietetyczne wzbogacone w żelazo.
57. BN-76/8098-13 Wyroby ciastkarskie z ciasta drożdżowego. Dietetyczne sucharki skrobiowe bezsolne.
58. BN-81/8099-01 Wyroby cukiernicze trwałe. Galaretki. Wymagania wspólne.
59. BN-75/8099-07 Wyroby cukiernicze trwałe. Marmoladki. Wymagania i badania.
Grupa 1243. Przetwory ziemniaczane
60. BN-75/8084-01 Przetwory skrobiowe. Mączka budyniowa.
Grupa 1244. Półfabrykaty cukiernicze
61. BN-69/8094-07 Półprodukty cukiernicze. Miazga kakaowa.
Grupa 1249. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport.
62. BN-90/8070-13 Wyroby i półprodukty ciastkarskie. Metody badań organoleptycznych i fizykochemicznych.
63. BN-90/8080-03 Skrobie modyfikowane dla włókiennictwa. Metody badań.
64. BN-74/8085-02 Metody badań klejów skrobiowych i dekstrynowych.
65. BN-65/8090-03 Wyroby cukiernicze trwałe. Oznaczanie sedymentacji.
66. BN-79/8090-07 Wyroby cukiernicze trwałe. Oznaczanie lepkości.
67. BN-68/8090-09 Wyroby cukiernicze trwałe. Oznaczanie witaminy C.
68. BN-69/8090-10 Tłuszcz kakaowy. Oznaczanie temperatury mięknięcia i całkowitego sklarowania.
69. BN-70/8090-13 Wyroby cukiernicze trwałe. Badania organoleptyczne.
70. BN-79/8094-04 Wyroby cukiernicze trwałe. Oznaczanie stopnia rozdrobnienia.
Klasa 125. Produkty owocowe i warzywne
Grupa 1250. Terminologia, klasyfikacja i normy ogólne
71. BN-88/8165-21 Mrożone owoce i warzywa. Podstawowe określenia i podział.
Grupa 1251. Owoce, jagody, warzywa, grzyby suszone i orzechy
72. BN-80/8125-04 Przetwory owocowe. Owoce suszone.
Grupa 1252. Owoce, jagody, warzywa, grzyby marynowane i solone
73. BN-74/9230-01 Przetwory grzybowe. Wymagania mikrobiologiczne dla grzybów sterylizowanych.
74. BN-75/9230-02 Przetwory grzybowe. Wymagania mikrobiologiczne dla grzybów suszonych i mączki grzybowej jadalnej.
75. BN-85/9230-03 Przetwory grzybowe. Wymagania mikrobiologiczne dla grzybów marynowanych.
76. BN-70/9233-06 Produkty grzybowe. Ekstrakt grzybowy.
77. BN-76/9233-07 Produkty grzybowe. Grzyby duszone w tłuszczu.
78. BN-78/9233-08 Przetwory grzybowe. Grzyby marynowane z warzywami.
Grupa 1253. Przetwory i konserwy owocowo-warzywne
79. BN-70/8120-01 Produkty warzywne. Konserwy warzywne w zalewie. Wymagania mikrobiologiczne.
80. BN-70/8120-02 Produkty owocowe pasteryzowane. Wymagania mikrobiologiczne.
81. BN-85/8121-07 Przetwory owocowo-warzywne. Przetarte owoce i warzywa dla dzieci.
82. BN-64/8122-01 Produkty warzywne. Pomidory konserwowe.
83. BN-64/8122-02 Produkty warzywne. Szpinak konserwowy.
84. BN-64/8122-03 Produkty warzywne. Marchew konserwowa.
85. BN-64/8122-04 Produkty warzywne. Brukselka konserwowa.
86. BN-80/8122-05 Produkty warzywne. Buraczki ćwikłowe konserwowe.
87. BN-64/8122-06 Produkty warzywne. Kalafiory konserwowe.
88. BN-79/8122-07 Produkty warzywne. Szczaw konserwowy.
89. BN-81/8122-08 Przetwory warzywne. Mieszanki warzywne konserwowe.
90. BN-86/8122-10 Przetwory warzywne. Papryka.
91. BN-73/8122-11 Półprodukty warzywne. Szparagi konserwowe.
92. BN-82/8122-13 Przetwory warzywne. Bób konserwowy.
93. BN-70/8123-01 Fasola w sosie pomidorowym.
94. BN-72/8123-02 Przetwory warzywne i owocowe. Sosy.
95. BN-75/8123-04 Półprzetwory owocowe. Pulpy owocowe.
96. BN-75/8124-01 Przetwory warzywno-owocowe. Pikle.
97. BN-64/8124-02 Przetwory warzywne. Ćwikła z chrzanem.
98. BN-71/8124-03 Przetwory warzywne. Chrzan w occie.
99. BN-86/8124-05 Przetwory warzywno-owocowo-grzybowe. Sałatki.
100. BN-67/8124-06 Produkty warzywne. Cebula konserwowa.
101. BN-73/8124-07 Przetwory owocowe. Śliwki w occie.
102. BN-76/8124-08 Przetwory warzywne. Dynia w occie.
103. BN-77/8124-09 Przetwory warzywne. Ogórki konserwowe praskie.
104. BN-74/8125-02 Przetwory warzywne. Koncentrat i sok pomidorowy. Wymagania mikrobiologiczne.
105. BN-76/8127-05 Przetwory warzywne. Przeciery z ogórków kwaszonych.
Grupa 1255. Sosy. Przyprawy
106. BN-76/8123-08 Musztarda.
107. BN-77/8132-12 Produkty spożywcze. Pieprz ziołowy.
Grupa 1257. Owoce, jagody i warzywa mrożone
108. BN-89/8165-02 Truskawki zamrożone.
109. BN-85/8165-03 Szpinak zamrożony.
110. BN-84/8165-07 Groch zielony zamrożony.
111. BN-87/8165-14 Wiśnie zamrożone.
112. BN-75/8165-16 Śliwki węgierki zamrożone.
113. BN-83/8165-26 Mieszanki warzywne zamrożone.
114. BN-75/8165-28 Agrest zamrożony.
Grupa 1258. Konserwy warzywno-mięsne
118. BN-85/8135-04 Bobo-Vita. Konserwy warzywno-mięsne dla dzieci.
Grupa 1259. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport
116. BN-81/8110-01 Preparaty pektynowe. Metody badań.
117. BN-85/8130-06 Bobo-Vita. Konserwy warzywno-mięsne dla dzieci. Pobieranie próbek i metody badań.
118. BN-73/8135-03 Konserwy warzywno-mięsne i mięsno-warzywne sterylizowane. Wymagania mikrobiologiczne.
119. BN-90/8165-13 Mrożone owoce i warzywa. Pakowanie i znakowanie.
120. BN-78/8191-07 Ziarno kakaowe. Pobieranie próbek. Metody badań.
Klasa 126. Tłuszcze roślinne
Grupa 1262. Oleje roślinne jadalne
121. BN-91/8053-16 Tłuszcze roślinne jadalne. Tłuszcze przeestryfikowane.
Grupa 1265. Oleje eteryczne
122. BN-82/8172-01 Olejki eteryczne gotowe.
123. BN-70/8173-03 Olejki eteryczne surowe.
Grupa 1268. Pozostałe produkty przemysłu olejarskiego
124. BN-87/8053-01 Tłuszcze cukiernicze i piekarskie.
125. BN-81/8053-09 Tłuszcz. Tłuszcze kuchenne.
126. BN-81/8054-01 Lecytyna rzepakowa i sojowa.
127. BN-71/8054-03 Metody badań cech fizykochemicznych ziemi bielącej do rafinacji olejów jadalnych.
Grupa 1269. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport
128. BN-86/8050-04 Margaryna. Badanie mikrobiologiczne.
129. BN-72/8050-08 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie stabilności.
Klasa 128. Wyroby tytoniowe
Grupa 1281. Tytoń
130. BN-72/8139-02 Tytonie fajkowe.
Grupa 1282. Papierosy. Cygara
131. BN-75/8139-03 Cygara i cygaretki.
Klasa 129. Koncentraty spożywcze, substancje smakowe i konserwujące, drożdże
Grupa 1291. Esencje spożywcze, kwasy, barwniki i dodatki
132. BN-80/8132-16 Produkty spożywcze. Mieszanki przyprawowe do kiełbas, konserw, wędlin podrobowych i wyrobów garmażeryjnych.
133. BN-65/8171-11 Barwniki roślinne. Ekstrakt karotenowy.
134. BN-86/8173-02 Esencje spożywcze.
Grupa 1292. Drożdże
135. BN-75/8143-05 Drożdże piwowarskie nastawne.
Grupa 1293. Koncentraty spożywcze
136. BN-86/8134-03 Modyfikowane mleko i mieszanki mleczne dla niemowląt typu Bebiko.
137. BN-86/8134-05 Koncentraty spożywcze. Odżywki specjalne dla niemowląt i dzieci starszych. Kleiki zbożowe.
138. BN-86/8134-07 Koncentraty spożywcze. Odżywki specjalne dla niemowląt i dzieci starszych. Kaszki zbożowe błyskawiczne.
139. BN-82/8136-05 Ekstrakty kaw zbożowych.
140. BN-90/8138-02 Koncentraty spożywcze. Napoje orzeźwiające w proszku.
Grupa 1299. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport.
141. BN-86/8130-02 Koncentraty spożywcze. Oznaczanie zawartości błonnika pokarmowego.
142. BN-84/8130-04 Odżywki sypkie. Pobieranie próbek i metody badań.
DZIAŁ 14
OCHRONA ZDROWIA I ŚRODOWISKA, PRZEDMIOTY Z DZIEDZINY HIGIENY I POTRZEB SANITARNYCH
Klasa 146. Surowce lecznicze pochodzenia roślinnego
Grupa 1461. Pąki. Kora
1. BN-89/8177-01 Produkty zielarskie leczniczo-przemysłowe. Kory suszone.
DZIAŁ 15
ROLNICTWO I LEŚNICTWO
Grupa 1500. Terminy i oznaczenia
1. BN-75/9100-02 Gospodarka ziemią w rolnictwie. Nazwy i określenia.
2. BN-79/9100-03 Gnojowica. Nazwy i określenia.
3. BN-84/9100-04 Rośliny przemysłowe. Chmiel. Nazwy i określenia.
4. BN-88/9100-07 Erozja gleb i melioracje przeciwerozyjne. Terminologia.
Grupa 1502. Normy obliczania i agrotechniczne
5. BN-78/9180-02 Analiza chemiczno-rolnicza gleby. Pobieranie próbek.
6. BN-75/9180-03 Analiza chemiczno-rolnicza gleby. Oznaczanie wartości pH.
7. BN-75/9180-04 Analiza chemiczno-rolnicza gleby. Oznaczanie kwasowości hydrolitycznej.
8. BN-79/9180-05 Analiza chemiczno-rolnicza gleby. Oznaczanie zawartości przyswajalnego magnezu w glebie - z wyłączeniem części dotyczącej gleb mineralnych.
9. BN-76/9180-06 Gleby i utwory mineralne. Pobieranie próbek i oznaczanie składu mechanicznego.
10. BN-78/9180-11 Gleby i utwory mineralne. Podział na frakcje i grupy granulometryczne.
11. BN-79/9180-16 Gleba. Oznaczanie azotu azotanowego.
12. BN-79/9180-18 Analiza chemiczno-rolnicza gleby. Oznaczanie molibdenu w glebie.
13. BN-84/9180-31 Analiza chemiczno-rolnicza gleby. Pobieranie próbek gleby na plantacjach chmielu.
14. BN-85/9180-32 Oznaczanie zawartości przyswajalnego fosforu w glebach organicznych.
Grupa 1509. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport
15. BN-80/9103-02 Gnojowica. Pobieranie próbek.
Klasa 152. Produkty upraw polowych
Grupa 1522. Rośliny oleiste
16. BN-80/9184-01 Rośliny przemysłowe oleiste. Ziarno (niełupki) słonecznika.
Grupa 1524. Rośliny zbożowe
17. BN-87/9131-13 Ziarno zbóż. Jęczmień browarny.
18. BN-89/9131-14 Jęczmień.
Klasa 153. Owoce, warzywa, rośliny zielarskie, grzyby, kwiaty
Grupa 1530. Terminologia, klasyfikacja i normy ogólne
19. BN-82/9100-01 Nazwy i określenia w sadownictwie.
Klasa 154. Produkty paszowe
Grupa 1545. Dodatki do mieszanek paszowych
19. BN-89/8186/01 Tłuszcze zwierzęce topione technicznie i paszowe.
21. BN-84/9164-23 Pasze. Fosforany paszowe.
Grupa 1549. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowane. Przechowywanie. Transport
22. BN-78/9160-09 Pasze. Oznaczanie clopidolu w premiksach i mieszankach paszowych.
23. BN-84/9160-25 Pasze. Oznaczanie halofuginonu w preparatach, premiksach i mieszankach paszowych metodą chromatografii gazowej.
24. BN-84/9160-26 Pasze. Oznaczanie salinomycyny w preparatach, premiksach i mieszankach paszowych metodą mikrobiologiczną.
25. BN-86/9160-34 Pasze. Oznaczanie lasalocidu w premiksach i mieszankach paszowych.
26. BN-86/9160-36 Pasze. Oznaczanie cynk-bacytracyny w premiksach i mieszankach paszowych.
27. BN-86/9160-37 Pasze. Oznaczanie robenidyny w preparatach, premiksach i mieszankach paszowych.
28. BN-89/9160-39 Pasze. Oznaczanie Cygro w premiksach i mieszankach paszowych.
29. BN-89/9160-40 Pasze. Oznaczanie narasinu w premiksach i mieszankach paszowych metodą mikrobiologiczną.
30. BN-90/9160-43 Pasze. Oznaczanie BHT, BHA i Ethoxyguinu w preparatach, premiksach i tłuszczach paszowych.
31. BN-91/9160-44 Pasze. Oznaczanie selenu w preparatach i premiksach paszowych.
Klasa 155. Pszczelarstwo
Grupa 1553. Wosk, węza, woszczyna, kit pszczeli
32. BN-80/9161-01 Węza pszczela.
Klasa 157. Produkcja zwierzęca
Grupa 1578. Drób i produkty hodowli drobiu
33. BN-72/9145-01 Jaja wylęgowe indycze, kacze i gęsie.
34. BN-74/9145-02 Jaja wylęgowe bażantów, przepiórek japońskich i kaczek krzyżówek.
35. BN-85/9145-04 Drób i pisklęta jednodniowe.
Klasa 158. Zwierzyna łowna, zwierzęta futerkowe, ryby
Grupa 1580. Terminologia, klasyfikacja i normy ogólne
36. BN-74/9197-01 Urządzenia elektryczne w rybactwie. Urządzenia elektryczne do połowu ryb i przegradzania drogi rybakom w wodach śródlądowych.
Grupa 1587. Hodowla ryb oraz sprzęt i urządzenia
37. BN-88/9147-11 Ryby hodowlane. Materiał zarybieniowy łososia i troci.
Grupa 1589. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport
38. BN-88/9147-03 Ryby hodowlane. Przewóz materiału zarybieniowego troci, łososia i pstrągów.
Grupa 1595. Melioracja terenów rolniczych
39. BN-75/9192-01 Urządzenia wodnomelioracyjne. Poidła na pastwiskach i okólnikach. Wymagania i badania.
40. BN-82/9193-01 Zagospodarowanie pomelioracyjne. Wymagania i badania przy odbiorze.
- zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 15 grudnia 1994 r. (Dz.U.95.2.9) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 11 stycznia 1995 r.
- zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 25 września 1995 r. (Dz.U.95.127.612) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 listopada 1995 r.
- zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 23 maja 1996 r. (Dz.U.96.65.323) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 lipca 1996 r.
- zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 27 czerwca 1997 r. (Dz.U.97.83.536) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 1997 r.
Dokumenty powiązane
Jeżeli chcesz mieć dostęp do wszystkich dokumentów powiązanych, zaloguj się do LEX-a Nie korzystasz jeszcze z programów LEX? Zamów dostęp testowy »