Obowiązek stosowania norm branżowych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.1994.40.153

Akt utracił moc
Wersja od: 24 września 1997 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 18 marca 1994 r.
w sprawie obowiązku stosowania norm branżowych.

Na podstawie art. 19 ust. 2 w związku z art. 26 ust. 3 ustawy z dnia 3 kwietnia 1993 r. o normalizacji (Dz. U. Nr 55, poz. 251) zarządza się, co następuje:
Wprowadza się obowiązek stosowania norm branżowych (BN) wymienionych w załączniku do rozporządzenia.
Polski Komitet Normalizacyjny wyda opinię w sprawie stosowania norm, o których mowa w § 1, po jego powołaniu.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK  1

WYKAZ NORM BRANŻOWYCH DO OBOWIĄZKOWEGO STOSOWANIA

DZIAŁ 01

GÓRNICTWO, KOPALINY

Klasa 011. Kopaliny węglowe

Grupa 0119. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport.

1. BN-77/0510-01 Torf i wyroby z torfu. Oznaczanie stopnia rozkładu torfu.

2. BN-72/0520-06 Wyroby z torfu do celów rolniczych. Oznaczanie zawartości popiołu.

3. BN-72/0520-07 Wyroby z torfu do celów rolniczych. Oznaczanie zawartości wody.

4. BN-72/0520-08 Wyroby z torfu do celów rolniczych. Oznaczanie pojemności wodnej.

5. BN-72/0520-09 Wyroby z torfu do celów rolniczych. Oznaczanie odczynu (pH w H2O).

DZIAŁ 07

BUDOWNICTWO I MATERIAŁY BUDOWLANE

Klasa 072. Technika sanitarna i pożarnicza

Grupa 0721. Wodociągi i kanalizacja

1. BN-82/9192-06 Wodociągi wiejskie. Szczelność przewodów z PCW układanych metodą bezodkrywkową. Wymagania i badania przy odbiorze.

2. BN-8/9192-07 Wodociągi wiejskie. Wbudowanie zestawów wodomierzowych na przyłączach wodociągowych.

Klasa 077. Urządzenia hydrotechniczne

Grupa 0773. Melioracja. Zabezpieczanie i umacnianie brzegów

1. BN-83/8959-01 Urządzenia melioracji wodnych. Nasypy. Wymagania i badania przy odbiorze.

4. BN-74/9191-01 Urządzenia wodnomelioracyjne. Przepusty z rur betonowych i żelbetowych. Wymagania i badania przy odbiorze.

5. BN-75/9191-04 Urządzenia wodnomelioracyjne. Bród. Wymagania i badania.

6. BN-79/9191-05 Urządzenia melioracji wodnych. Mnichy drewniane.

7. BN-84/9191-07 Urządzenia melioracjo wodnych. Otwory jazów. Wymiary.

8. BN-73/9191-10 Urządzenia wodnomelioracyjne. Zastawki. Wymiary.

9. BN-74/9191-11 Urządzenia wodnomelioracyjne. Stopnie. Wymiary.

10. BN-89/9191-12 Nawodnienia. Deszczowanie. Podstawowe pojęcia i określenia technologiczne.

11. BN-76/9191-13 Urządzenia wodnomelioracyjne. Mnichy żelbetowe. Wymiary.

12. BN-85/9191-15 Nawodnienia umiejscowione. Nazwy i określenia.

13. BN-89/9191-17 Nawodnienia umiejscowione. Przewody nawadniające. Określenia i metody badań.

14. BN-89/9191-18 Nawodnienia umiejscowione. Emitery. Określenia i metody badań.

Grupa 0774. Roboty ziemne i regulacji dna

15. BN-75/9191-06 Urządzenia wodno-melioracyjne. Wodopój. Wymagania i badania.

DZIAŁ 12

PRODUKTY SPOŻYWCZE

Klasa 120. Przepisy i normy ogólne

Grupa 1209. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport.

1. BN-86/8160-10 Towary żywnościowe. Wytyczne zamrażania w chłodniach.

Klasa 121. Mięso, produkty mięsne i mleczarskie

Grupa 1210. Terminologia, klasyfikacja i normy ogólne

2. BN-81/8030-01 Wymagania techniczno-sanitarne dla zakładów produkujących drób bity.

3. BN-91/8150-03 Wyroby garmażeryjne. Nazwy, określenia i kwalifikacja.

Grupa 1211. Mięso, przetwory mięsne i wyroby garmażeryjne

4. BN-83/8151-01 Wyroby garmażeryjne mączno-kaszowo-warzywne z dodatkiem surowców mięsnych. Wymagania ogólne.

5. BN-87/8151-52 Wyroby garmażeryjne. Wyroby z mięsa króliczego oraz z dodatkiem mięsa króliczego.

6. BN-84/8154-02 Wyroby garmażeryjne gotowane. Sałatki. Wymagania i badania.

7. BN-83/8157-01 Wyroby garmażeryjne. Galarety mięsne.

Grupa 1213. Konserwy i koncentraty mięsne

8. BN-88/8016-04 Konserwy mięsne pasteryzowane w puszkach blaszanych.

9. BN-91/8016-07 Konserwy mięsne. Szynka i łopatka. Wymagania i badania.

10. BN-67/8017-06 Konserwy w opakowaniach szklanych.

11. BN-89/8017-07 Konserwy mięsne sterylizowane w puszkach blaszanych.

12. BN-91/8017-10 Konserwy mięsne sterylizowane w puszkach blaszanych - porcjowe.

13. BN-81/9244-01 Konserwy z dziczyzny sterylizowane.

Grupa 1218. Pozostałe produkty spożywcze i techniczne przemysłu mięsnego i mleczarskiego

14. BN-89/8019-01 Masa tłuszczowobiałkowa z mechanicznego odmięśniania kości.

Grupa 1219. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport.

15. BN-66/8012-12 Żółć zwierzęca konserwowana chemicznie oraz jej koncentraty. Pobieranie próbek i metody badań.

16. BN-81/8012-16 Osłonka białkowa do wędlin. Metody badań fizykochemicznych.

Klasa 122. Ryby i produkty rybne

Grupa 1227. Wyroby kulinarne z ryb i kawior

17. BN-85/8152-01 Wyroby garmażeryjne rybne.

Klasa 123. Przetwory zbożowe i produkty przetworów zbożowych

Grupa 1232. Pieczywo

18. BN-76/8079-01 Pieczywo i wyroby piekarskie pozostałe. Bułka tarta.

Grupa 1239. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport.

19. BN-84/8070-06 Wyroby piekarskie i ciastkarskie. Mikrobiologiczne metody badań.

Klasa 124. Przetwory ziemniaczane, cukier i wyroby cukiernicze i ciastkarskie

Grupa 1240. Terminologia, klasyfikacja i normy ogólne

20. BN-80/8070-02 Wyroby i półprodukty ciastkarskie. Nazwy i określenia.

Grupa 1242. Wyroby cukiernicze i ciastkarskie

21. BN-89/8092-01 Wyroby cukiernicze trwałe. Karmelki twarde.

22. BN-90/8092-02 Wyroby cukiernicze trwałe. Karmelki nadziewane i małonadziewane.

23. BN-89/8092-03 Wyroby cukiernicze trwałe. Drażetki.

24. BN-79/8092-04 Wyroby cukiernicze trwałe. Cukierki pudrowe prasowane. Wymagania wspólne.

25. BN-83/8093-04 Wyroby cukiernicze trwałe. Pomadki krystaliczne.

26. BN-85/8093-02 Wyroby cukiernicze trwałe. Pomadki niekrystaliczne.

27. BN-88/8093-05 Wyroby cukiernicze trwałe. Gumki.

28. BN-87/8094-01 Półprodukty cukiernicze. Kuwertura.

29. BN-78/8094/02 Wyroby cukiernicze trwałe. Kakao.

30. BN-86/8094-03 Wyroby cukiernicze trwałe. Wyroby czekoladowane (w czekoladzie).

31. BN-87/8094-08 Półprodukty cukiernicze. Tłuszcz kakaowy.

32. BN-89/8094-09 Wyroby cukiernicze trwałe. Wyroby w polewie kakaowej.

33. BN-82/8094-10 Półprodukty cukiernicze. Polewa mlecznotłuszczowa.

34. BN-83/8094-11 Półprodukty cukiernicze. Polewa kakaowa.

35. BN-87/8094-12 Półprodukty cukiernicze. Kakao przemysłowe.

36. BN-88/8094-13 Półprodukty cukiernicze. Masa czekoladopodobna.

37. BN-88/8094-12 Wyroby cukiernicze trwałe. Wyroby z masy czekoladopodobnej.

38. BN-90/8094-17 Wyroby cukiernicze trwałe. Pobieranie próbek do badań mikrobiologicznych.

39. BN-76/8095-01 Wyroby cukiernicze trwałe. Czekolada do picia.

40. BN-90/8095-02 Wyroby cukiernicze trwałe. Czekolada pełna i nadziewana.

41. BN-79/8096-01 Wyroby cukiernicze trwałe. Wyroby grylażowe. Sezamki.

42. BN-78/8096-02 Wyroby cukiernicze trwałe. Chałwa.

43. BN-79/8096-04 Wyroby cukiernicze trwałe. Nugaty. Wymagania wspólne.

44. BN-79/8096-05 Wyroby cukiernicze trwałe. Wyroby grylażowe. Wymagania wspólne.

45. BN-90/8097-01 Wyroby cukiernicze trwałe. Herbatniki.

46. BN-89/8097-03 Wyroby cukiernicze trwałe. Pierniki.

47. BN-80/8097-04 Wyroby cukiernicze trwałe. Wafle suche.

48. BN-78/8097-05 Wyroby cukiernicze trwałe. Sucharki. Wymagania wspólne.

49. BN-84/8097-06 Wyroby cukiernicze trwałe. Pieczywo piankowe.

50. BN-91/8097-07 Wyroby cukiernicze trwałe. Pieczywo parzone.

51. BN-90/8097-08 Wyroby cukiernicze trwałe. Wafle przekładane i nadziewane.

52. BN-71/8097-10 Wyroby cukiernicze trwałe. Suchary. Wymagania wspólne.

53. BN-87/8097-11 Wyroby cukiernicze trwałe. Wyroby czekoladopodobne nie nadziewane.

54. BN-80/8097-15 Wyroby cukiernicze trwałe. Pieczywo drożdżowe. Paluszki. Wymagania wspólne.

55. BN-84/8097-18 Wyroby cukiernicze trwałe. Wyroby czekoladopodobne nadziewane.

56. BN-76/8098-12 Wyroby ciastkarskie z ciasta drożdżowego. Sucharki dietetyczne wzbogacone w żelazo.

57. BN-76/8098-13 Wyroby ciastkarskie z ciasta drożdżowego. Dietetyczne sucharki skrobiowe bezsolne.

58. BN-81/8099-01 Wyroby cukiernicze trwałe. Galaretki. Wymagania wspólne.

59. BN-75/8099-07 Wyroby cukiernicze trwałe. Marmoladki. Wymagania i badania.

Grupa 1243. Przetwory ziemniaczane

60. BN-75/8084-01 Przetwory skrobiowe. Mączka budyniowa.

Grupa 1244. Półfabrykaty cukiernicze

61. BN-69/8094-07 Półprodukty cukiernicze. Miazga kakaowa.

Grupa 1249. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport.

62. BN-90/8070-13 Wyroby i półprodukty ciastkarskie. Metody badań organoleptycznych i fizykochemicznych.

63. BN-90/8080-03 Skrobie modyfikowane dla włókiennictwa. Metody badań.

64. BN-74/8085-02 Metody badań klejów skrobiowych i dekstrynowych.

65. BN-65/8090-03 Wyroby cukiernicze trwałe. Oznaczanie sedymentacji.

66. BN-79/8090-07 Wyroby cukiernicze trwałe. Oznaczanie lepkości.

67. BN-68/8090-09 Wyroby cukiernicze trwałe. Oznaczanie witaminy C.

68. BN-69/8090-10 Tłuszcz kakaowy. Oznaczanie temperatury mięknięcia i całkowitego sklarowania.

69. BN-70/8090-13 Wyroby cukiernicze trwałe. Badania organoleptyczne.

70. BN-79/8094-04 Wyroby cukiernicze trwałe. Oznaczanie stopnia rozdrobnienia.

Klasa 125. Produkty owocowe i warzywne

Grupa 1250. Terminologia, klasyfikacja i normy ogólne

71. BN-88/8165-21 Mrożone owoce i warzywa. Podstawowe określenia i podział.

Grupa 1251. Owoce, jagody, warzywa, grzyby suszone i orzechy

72. BN-80/8125-04 Przetwory owocowe. Owoce suszone.

Grupa 1252. Owoce, jagody, warzywa, grzyby marynowane i solone

73. BN-74/9230-01 Przetwory grzybowe. Wymagania mikrobiologiczne dla grzybów sterylizowanych.

74. BN-75/9230-02 Przetwory grzybowe. Wymagania mikrobiologiczne dla grzybów suszonych i mączki grzybowej jadalnej.

75. BN-85/9230-03 Przetwory grzybowe. Wymagania mikrobiologiczne dla grzybów marynowanych.

76. BN-70/9233-06 Produkty grzybowe. Ekstrakt grzybowy.

77. BN-76/9233-07 Produkty grzybowe. Grzyby duszone w tłuszczu.

78. BN-78/9233-08 Przetwory grzybowe. Grzyby marynowane z warzywami.

Grupa 1253. Przetwory i konserwy owocowo-warzywne

79. BN-70/8120-01 Produkty warzywne. Konserwy warzywne w zalewie. Wymagania mikrobiologiczne.

80. BN-70/8120-02 Produkty owocowe pasteryzowane. Wymagania mikrobiologiczne.

81. BN-85/8121-07 Przetwory owocowo-warzywne. Przetarte owoce i warzywa dla dzieci.

82. BN-64/8122-01 Produkty warzywne. Pomidory konserwowe.

83. BN-64/8122-02 Produkty warzywne. Szpinak konserwowy.

84. BN-64/8122-03 Produkty warzywne. Marchew konserwowa.

85. BN-64/8122-04 Produkty warzywne. Brukselka konserwowa.

86. BN-80/8122-05 Produkty warzywne. Buraczki ćwikłowe konserwowe.

87. BN-64/8122-06 Produkty warzywne. Kalafiory konserwowe.

88. BN-79/8122-07 Produkty warzywne. Szczaw konserwowy.

89. BN-81/8122-08 Przetwory warzywne. Mieszanki warzywne konserwowe.

90. BN-86/8122-10 Przetwory warzywne. Papryka.

91. BN-73/8122-11 Półprodukty warzywne. Szparagi konserwowe.

92. BN-82/8122-13 Przetwory warzywne. Bób konserwowy.

93. BN-70/8123-01 Fasola w sosie pomidorowym.

94. BN-72/8123-02 Przetwory warzywne i owocowe. Sosy.

95. BN-75/8123-04 Półprzetwory owocowe. Pulpy owocowe.

96. BN-75/8124-01 Przetwory warzywno-owocowe. Pikle.

97. BN-64/8124-02 Przetwory warzywne. Ćwikła z chrzanem.

98. BN-71/8124-03 Przetwory warzywne. Chrzan w occie.

99. BN-86/8124-05 Przetwory warzywno-owocowo-grzybowe. Sałatki.

100. BN-67/8124-06 Produkty warzywne. Cebula konserwowa.

101. BN-73/8124-07 Przetwory owocowe. Śliwki w occie.

102. BN-76/8124-08 Przetwory warzywne. Dynia w occie.

103. BN-77/8124-09 Przetwory warzywne. Ogórki konserwowe praskie.

104. BN-74/8125-02 Przetwory warzywne. Koncentrat i sok pomidorowy. Wymagania mikrobiologiczne.

105. BN-76/8127-05 Przetwory warzywne. Przeciery z ogórków kwaszonych.

Grupa 1255. Sosy. Przyprawy

106. BN-76/8123-08 Musztarda.

107. BN-77/8132-12 Produkty spożywcze. Pieprz ziołowy.

Grupa 1257. Owoce, jagody i warzywa mrożone

108. BN-89/8165-02 Truskawki zamrożone.

109. BN-85/8165-03 Szpinak zamrożony.

110. BN-84/8165-07 Groch zielony zamrożony.

111. BN-87/8165-14 Wiśnie zamrożone.

112. BN-75/8165-16 Śliwki węgierki zamrożone.

113. BN-83/8165-26 Mieszanki warzywne zamrożone.

114. BN-75/8165-28 Agrest zamrożony.

Grupa 1258. Konserwy warzywno-mięsne

118. BN-85/8135-04 Bobo-Vita. Konserwy warzywno-mięsne dla dzieci.

Grupa 1259. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

116. BN-81/8110-01 Preparaty pektynowe. Metody badań.

117. BN-85/8130-06 Bobo-Vita. Konserwy warzywno-mięsne dla dzieci. Pobieranie próbek i metody badań.

118. BN-73/8135-03 Konserwy warzywno-mięsne i mięsno-warzywne sterylizowane. Wymagania mikrobiologiczne.

119. BN-90/8165-13 Mrożone owoce i warzywa. Pakowanie i znakowanie.

120. BN-78/8191-07 Ziarno kakaowe. Pobieranie próbek. Metody badań.

Klasa 126. Tłuszcze roślinne

Grupa 1262. Oleje roślinne jadalne

121. BN-91/8053-16 Tłuszcze roślinne jadalne. Tłuszcze przeestryfikowane.

Grupa 1265. Oleje eteryczne

122. BN-82/8172-01 Olejki eteryczne gotowe.

123. BN-70/8173-03 Olejki eteryczne surowe.

Grupa 1268. Pozostałe produkty przemysłu olejarskiego

124. BN-87/8053-01 Tłuszcze cukiernicze i piekarskie.

125. BN-81/8053-09 Tłuszcz. Tłuszcze kuchenne.

126. BN-81/8054-01 Lecytyna rzepakowa i sojowa.

127. BN-71/8054-03 Metody badań cech fizykochemicznych ziemi bielącej do rafinacji olejów jadalnych.

Grupa 1269. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

128. BN-86/8050-04 Margaryna. Badanie mikrobiologiczne.

129. BN-72/8050-08 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie stabilności.

Klasa 128. Wyroby tytoniowe

Grupa 1281. Tytoń

130. BN-72/8139-02 Tytonie fajkowe.

Grupa 1282. Papierosy. Cygara

131. BN-75/8139-03 Cygara i cygaretki.

Klasa 129. Koncentraty spożywcze, substancje smakowe i konserwujące, drożdże

Grupa 1291. Esencje spożywcze, kwasy, barwniki i dodatki

132. BN-80/8132-16 Produkty spożywcze. Mieszanki przyprawowe do kiełbas, konserw, wędlin podrobowych i wyrobów garmażeryjnych.

133. BN-65/8171-11 Barwniki roślinne. Ekstrakt karotenowy.

134. BN-86/8173-02 Esencje spożywcze.

Grupa 1292. Drożdże

135. BN-75/8143-05 Drożdże piwowarskie nastawne.

Grupa 1293. Koncentraty spożywcze

136. BN-86/8134-03 Modyfikowane mleko i mieszanki mleczne dla niemowląt typu Bebiko.

137. BN-86/8134-05 Koncentraty spożywcze. Odżywki specjalne dla niemowląt i dzieci starszych. Kleiki zbożowe.

138. BN-86/8134-07 Koncentraty spożywcze. Odżywki specjalne dla niemowląt i dzieci starszych. Kaszki zbożowe błyskawiczne.

139. BN-82/8136-05 Ekstrakty kaw zbożowych.

140. BN-90/8138-02 Koncentraty spożywcze. Napoje orzeźwiające w proszku.

Grupa 1299. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport.

141. BN-86/8130-02 Koncentraty spożywcze. Oznaczanie zawartości błonnika pokarmowego.

142. BN-84/8130-04 Odżywki sypkie. Pobieranie próbek i metody badań.

DZIAŁ 14

OCHRONA ZDROWIA I ŚRODOWISKA, PRZEDMIOTY Z DZIEDZINY HIGIENY I POTRZEB SANITARNYCH

Klasa 146. Surowce lecznicze pochodzenia roślinnego

Grupa 1461. Pąki. Kora

1. BN-89/8177-01 Produkty zielarskie leczniczo-przemysłowe. Kory suszone.

DZIAŁ 15

ROLNICTWO I LEŚNICTWO

Grupa 1500. Terminy i oznaczenia

1. BN-75/9100-02 Gospodarka ziemią w rolnictwie. Nazwy i określenia.

2. BN-79/9100-03 Gnojowica. Nazwy i określenia.

3. BN-84/9100-04 Rośliny przemysłowe. Chmiel. Nazwy i określenia.

4. BN-88/9100-07 Erozja gleb i melioracje przeciwerozyjne. Terminologia.

Grupa 1502. Normy obliczania i agrotechniczne

5. BN-78/9180-02 Analiza chemiczno-rolnicza gleby. Pobieranie próbek.

6. BN-75/9180-03 Analiza chemiczno-rolnicza gleby. Oznaczanie wartości pH.

7. BN-75/9180-04 Analiza chemiczno-rolnicza gleby. Oznaczanie kwasowości hydrolitycznej.

8. BN-79/9180-05 Analiza chemiczno-rolnicza gleby. Oznaczanie zawartości przyswajalnego magnezu w glebie - z wyłączeniem części dotyczącej gleb mineralnych.

9. BN-76/9180-06 Gleby i utwory mineralne. Pobieranie próbek i oznaczanie składu mechanicznego.

10. BN-78/9180-11 Gleby i utwory mineralne. Podział na frakcje i grupy granulometryczne.

11. BN-79/9180-16 Gleba. Oznaczanie azotu azotanowego.

12. BN-79/9180-18 Analiza chemiczno-rolnicza gleby. Oznaczanie molibdenu w glebie.

13. BN-84/9180-31 Analiza chemiczno-rolnicza gleby. Pobieranie próbek gleby na plantacjach chmielu.

14. BN-85/9180-32 Oznaczanie zawartości przyswajalnego fosforu w glebach organicznych.

Grupa 1509. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

15. BN-80/9103-02 Gnojowica. Pobieranie próbek.

Klasa 152. Produkty upraw polowych

Grupa 1522. Rośliny oleiste

16. BN-80/9184-01 Rośliny przemysłowe oleiste. Ziarno (niełupki) słonecznika.

Grupa 1524. Rośliny zbożowe

17. BN-87/9131-13 Ziarno zbóż. Jęczmień browarny.

18. BN-89/9131-14 Jęczmień.

Klasa 153. Owoce, warzywa, rośliny zielarskie, grzyby, kwiaty

Grupa 1530. Terminologia, klasyfikacja i normy ogólne

19. BN-82/9100-01 Nazwy i określenia w sadownictwie.

Klasa 154. Produkty paszowe

Grupa 1545. Dodatki do mieszanek paszowych

19. BN-89/8186/01 Tłuszcze zwierzęce topione technicznie i paszowe.

21. BN-84/9164-23 Pasze. Fosforany paszowe.

Grupa 1549. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowane. Przechowywanie. Transport

22. BN-78/9160-09 Pasze. Oznaczanie clopidolu w premiksach i mieszankach paszowych.

23. BN-84/9160-25 Pasze. Oznaczanie halofuginonu w preparatach, premiksach i mieszankach paszowych metodą chromatografii gazowej.

24. BN-84/9160-26 Pasze. Oznaczanie salinomycyny w preparatach, premiksach i mieszankach paszowych metodą mikrobiologiczną.

25. BN-86/9160-34 Pasze. Oznaczanie lasalocidu w premiksach i mieszankach paszowych.

26. BN-86/9160-36 Pasze. Oznaczanie cynk-bacytracyny w premiksach i mieszankach paszowych.

27. BN-86/9160-37 Pasze. Oznaczanie robenidyny w preparatach, premiksach i mieszankach paszowych.

28. BN-89/9160-39 Pasze. Oznaczanie Cygro w premiksach i mieszankach paszowych.

29. BN-89/9160-40 Pasze. Oznaczanie narasinu w premiksach i mieszankach paszowych metodą mikrobiologiczną.

30. BN-90/9160-43 Pasze. Oznaczanie BHT, BHA i Ethoxyguinu w preparatach, premiksach i tłuszczach paszowych.

31. BN-91/9160-44 Pasze. Oznaczanie selenu w preparatach i premiksach paszowych.

Klasa 155. Pszczelarstwo

Grupa 1553. Wosk, węza, woszczyna, kit pszczeli

32. BN-80/9161-01 Węza pszczela.

Klasa 157. Produkcja zwierzęca

Grupa 1578. Drób i produkty hodowli drobiu

33. BN-72/9145-01 Jaja wylęgowe indycze, kacze i gęsie.

34. BN-74/9145-02 Jaja wylęgowe bażantów, przepiórek japońskich i kaczek krzyżówek.

35. BN-85/9145-04 Drób i pisklęta jednodniowe.

Klasa 158. Zwierzyna łowna, zwierzęta futerkowe, ryby

Grupa 1580. Terminologia, klasyfikacja i normy ogólne

36. BN-74/9197-01 Urządzenia elektryczne w rybactwie. Urządzenia elektryczne do połowu ryb i przegradzania drogi rybakom w wodach śródlądowych.

Grupa 1587. Hodowla ryb oraz sprzęt i urządzenia

37. BN-88/9147-11 Ryby hodowlane. Materiał zarybieniowy łososia i troci.

Grupa 1589. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

38. BN-88/9147-03 Ryby hodowlane. Przewóz materiału zarybieniowego troci, łososia i pstrągów.

Grupa 1595. Melioracja terenów rolniczych

39. BN-75/9192-01 Urządzenia wodnomelioracyjne. Poidła na pastwiskach i okólnikach. Wymagania i badania.

40. BN-82/9193-01 Zagospodarowanie pomelioracyjne. Wymagania i badania przy odbiorze.

1 Załącznik:

- zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 15 grudnia 1994 r. (Dz.U.95.2.9) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 11 stycznia 1995 r.

- zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 25 września 1995 r. (Dz.U.95.127.612) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 listopada 1995 r.

- zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 23 maja 1996 r. (Dz.U.96.65.323) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 lipca 1996 r.

- zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 27 czerwca 1997 r. (Dz.U.97.83.536) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 24 września 1997 r.