§ 3. - Minimalne warunki utrzymywania poszczególnych gatunków zwierząt wykorzystywanych do celów rozrywkowych, widowiskowych, filmowych, sportowych i specjalnych

Dziennik Ustaw

Dz.U.2023.1091

Akt obowiązujący
Wersja od: 12 czerwca 2023 r.
§  3. 
Minimalne warunki utrzymywania zwierząt, o których mowa w § 1 ust. 1, obejmują:
1)
urządzenia i wyposażenie miejsc przebywania umożliwiających wszystkie zachowania życiowe i socjalne zwierząt, w tym możliwość ukrycia się i wypoczynku;
2)
utrzymywanie temperatury otoczenia zwierzęcia, wilgotności powietrza, wentylacji, oświetlenia światłem dziennym lub sztucznym, wynikające z potrzeb biologii danego gatunku, wieku, rasy, płci i stanu fizjologicznego;
3)
pomieszczenia i ich wyposażenie wykonane z materiałów nieszkodliwych dla zdrowia zwierząt oraz umożliwiające dokładne czyszczenie i dezynfekcję;
4)
urządzenia do karmienia i pojenia zwierząt oraz inne elementy wyposażenia, do których zwierzęta mają bezpośredni dostęp, wykonane w sposób zapobiegający uszkodzeniom ciała zwierząt;
5)
elementy wyposażenia technicznego, oświetlenie, ogrzewanie, wentylację, kanalizację, instalację wodną, umieszczone poza dostępem zwierząt albo zabezpieczone przed uszkodzeniem przez zwierzęta;
6)
urządzenia do filtrowania i napowietrzania wody w akwariach i basenach wyposażone dodatkowo w zastępczy system urządzeń awaryjnych;
7)
baseny, mokre i suche fosy, konstruowane tak, aby umożliwiały zwierzętom bezpieczne ich opuszczanie;
8)
urządzenia do odłowu zwierząt zapewniające szybkie i bezurazowe schwytanie;
9)
ogrodzenia widoczne dla zwierząt szczególnie płochliwych i podatnych na urazy;
10)
twarde, równe, stabilne podłoże pomieszczeń, przeciwdziałające poślizgowi, także wówczas, gdy jest wilgotne;
11)
zamki, zasuwy i inne urządzenia zabezpieczające przed wydostaniem się zwierząt, zabezpieczone przed bezpośrednim dostępem zwierząt;
12)
utrzymywanie w czystości miejsc przebywania zwierząt i ich wyposażenia;
13)
bieżącą obserwację kondycji zwierząt polegającą na doglądaniu ich przez posiadacza nie rzadziej niż raz dziennie;
14)
okresową dezynfekcję, dezynsekcję i deratyzację pomieszczeń i ich wyposażenia;
15)
wyposażenie miejsc przebywania zwierząt w drenaż lub urządzenia umożliwiające odprowadzanie odchodów i nadmiaru wody;
16)
regularne usuwanie zużytej podściółki;
17)
regularną kontrolę jakości wody w akwariach i basenach;
18)
całodobowy i nieograniczony dostęp zwierząt do czystej i świeżej wody oraz podawanie karmy w ilości i o zawartości składników odżywczych odpowiednich do wymagań poszczególnych gatunków lub ras, z uwzględnieniem kondycji, wieku, wagi, stanu fizjologicznego, stadium rozwoju, stanu uzębienia osobników;
19)
zaspokojenie potrzeb żywieniowych wszystkich osobników w stadzie przez umożliwienie jednoczesnego swobodnego dostępu do karmy i wody;
20)
podawanie karmy w sposób niezagrażający zdrowiu i życiu zwierząt;
21)
uwzględnienie naturalnych zachowań zwierząt przy ich karmieniu;
22)
wzbogacenie środowiska zwierząt przez wprowadzenie technik rozszerzających zakres czynności wykonywanych przez zwierzęta, takich jak: wysiłek fizyczny, poszukiwanie pokarmu, czynności manipulacyjne i poznawcze, w sposób dostosowany do możliwości danego gatunku zwierząt.