Metody analiz niektórych przetworów z wieprzowiny.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.146.1423

Akt utracił moc
Wersja od: 22 sierpnia 2003 r.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 8 sierpnia 2003 r.
w sprawie metod analiz niektórych przetworów z wieprzowiny

Na podstawie art. 34 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5, poz. 44 i Nr 154, poz. 1802 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1360) zarządza się, co następuje:
Rozporządzenie określa metody analiz przetworzonego lub konserwowanego mięsa wieprzowego, podrobów lub krwi z wieprzowiny w obrocie z zagranicą, oznaczonych w załączniku do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 17 grudnia 2002 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 226, poz. 1885, z późn. zm.2)) kodami PCN: 1602 41 10 0, 1602 42 10 0, 1602 49 19 0, zwanych dalej "przetworami".
W przetworach oznacza się zawartości:
1)
azotu - metodą Kjeldahla;
2)
wilgotności - zgodnie z Polską Normą PN-ISO 1442:2000 Mięso i przetwory mięsne - Oznaczanie zawartości wody (metoda odwoławcza);
3)
tłuszczu całkowitego - metodą ekstrakcji z użyciem n-heksanu lub eteru naftowego, po hydrolizie kwasem solnym;
4)
popiołu - zgodnie z Polską Normą PN-ISO 936:2000 Mięso i przetwory mięsne - Oznaczanie popiołu całkowitego.
Do celów analizy należy:
1)
przygotować jednorodne i reprezentatywne próbki przetworu;
2)
brać pod uwagę średni wynik z co najmniej dwóch oznaczeń.
Określa się sposób obliczania zawartości procentowej mięsa w przetworach, stanowiący załącznik do rozporządzenia.
Rozporządzenie traci moc z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

2) Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 2003 r. Nr 12, poz. 124, Nr 53, poz. 469, Nr 108, poz. 1010, Nr 122, poz. 1145, Nr 124, poz. 1155 i 1156 i Nr 129, poz. 1178.

ZAŁĄCZNIK

SPOSÓB OBLICZANIA ZAWARTOŚCI PROCENTOWEJ MIĘSA W PRZETWORACH

Zawartość mięsa wolnego od tłuszczu (DM) jako ułamek masowy w procentach oblicza się według wzoru:

NT - Nx

DM = ------------ x 100

f

Zawartość mięsa i tłuszczu razem (TM) jako ułamek masowy w procentach oblicza się według wzoru:

TM = DM + F

gdzie poszczególne litery oznaczają:

NT - azot całkowity (% masy);

f - średnia zawartość azotu (% masy) w chudym mięsie zawartym w przetworze; wartość tego wskaźnika to:

1) 3,5 dla szynek i ich części oznaczonych kodami PCN: 1602 41 10 0;

2) 3,35 dla łopatek i ich części oznaczonych kodami PCN: 1602 42 10 0;

3) 3,35 dla pozostałych przetworów oznaczonych kodami PCN: 1602 49 19 0;

F - ilość tłuszczu dającego się wyekstrahować (% masy), oznaczana analitycznie;

Nx - azot niepochodzący z mięsa (% masy).

Ilość azotu niepochodzącego z mięsa (Nx) należy skorygować, uwzględniając ilość każdego ze składników niepochodzącego z mięsa zawierającego azot i zawartości azotu w tych składnikach określone poniżej.

Zawartość azotu w niektórych składnikach niepochodzących z mięsa i zawierających azot

Przetwory mięsneZawartość azotu (% masy)
Kazeina15,8
Kazeinian sodu14,8
Izolat soi14,5
Soja upostaciowana 8,0
Mąka sojowa 8,0
Glutaminian sodu (MSG) 8,3