§ 1. - Metody analiz jaj kurzych.

Dziennik Ustaw

Dz.U.2003.230.2309

Akt obowiązujący
Wersja od: 31 grudnia 2003 r.
§  1. 
1. 
Oceny:
1)
kształtu i uszkodzenia skorupy,
2)
wysokości oraz stabilności i barwy komory powietrznej,
3)
wyglądu białka i żółtka,
4)
obecności ciał obcych,
5)
widoczności tarczki zarodkowej

- dokonuje się wzrokowo podczas prześwietlania jaj kurzych, zwanych dalej "jajami".

2. 
Wysokość komory powietrznej jaj ustala się za pomocą skali z podziałką w milimetrach.
3. 
Prześwietlanie kontrolne jaj podczas dokonywania ocen, o których mowa w ust. 1, prowadzi się przy użyciu lampy jajczarskiej, z zastrzeżeniem ust. 4.
4. 
W przypadku przypuszczenia, że jaja były myte lub czyszczone, prześwietlanie kontrolne prowadzi się przy użyciu lampy ultrafioletowej z filtrem Wooda.
5. 
Jaja myte lub czyszczone charakteryzują się niejednorodną i słabszą fluorescencją, z widocznymi konturami plam pozostałych po usunięciu brudu.